Ισραηλινή απήχθη στο Ιράκ, καταγγέλλει το Γραφείο του Νετανιάχου

Εδώ και τέσσερεις μήνες αγνοείται η τύχη Ισραηλινής διεθνολόγου - ακαδημαϊκής ερευνήτριας, που φέρεται να έχει απαχθεί στο Ιράκ από τη σιιτική φιλοϊρανική οργάνωση Ταξιαρχία της Χεζμπολάχ, που δρα στη χώρα – σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα το ιδιαίτερο γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου.

Πρόκειται για την Ελίζαμπεθ Τσόρκοβ, η οποία, εκτός από την ισραηλινή υπηκοότητα, είναι συγχρόνως πολίτης Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Πηγές προσκείμενες στην ισραηλινή κυβέρνηση

αναφέρουν στα τοπικά μέσα ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ συνεργάζονται στενά για τον εντοπισμό και την απελευθέρωσή της, τονίζοντας συγχρόνως ότι το Ισραήλ θεωρεί την κυβέρνηση του Ιράκ ως απολύτως υπεύθυνη για την ασφάλειά της.

Όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, η Τσόρκοβ είχε υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό και μετά το πέρας της θητείας της συνέχισε τις σπουδές της στις διεθνείς σχέσεις, με εξειδίκευση στο πολιτικό σύστημα της Συρίας και τη δράση του Ισλαμικού Κράτους. Είναι υποψήφια διδάκτωρ διεθνών σχέσεων στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Πρίνστον και, σύμφωνα με τα σημερινά ισραηλινά δημοσιεύματα, εισήλθε στο Ιράκ με δική της πρωτοβουλία, εμφανίζοντας το ρωσικό της διαβατήριο, προκειμένου να διεξάγει επιτόπια έρευνα για τη διατριβή της. Το θέμα της διδακτορικής της έρευνας είναι η συγκριτική μελέτη του ιρακινού σιιτικού κινήματος υπό τον Μοκτάντα Αλ-Σαντρ με το αντίστοιχο πολιτικό κίνημα των Σιιτών του Λιβάνου, και για τις ανάγκες της έρευνάς της είχε διαμείνει κατά το παρελθόν στον Λίβανο.

Πριν από τέσσερεις μήνες, όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως αγνοούμενη, είχε μεταδοθεί από δημοσιογραφικά μέσα της Βαγδάτης ότι μία Ρωσίδα γυναίκα, η οποία κατείχε και αμερικανικό διαβατήριο, έπεσε θύμα απαγωγής από αγνώστους. Ωστόσο, προκλήθηκε διχογνωμία ως προς το εάν πράγματι επρόκειτο για την Τσορκόβ, επειδή καλά πληροφορημένες ιρακινές πηγές ήταν πεπεισμένες ότι η απαχθείσα, που αναφερόταν στα δημοσιεύματα, δεν ήταν κάτοχος αμερικανικού διαβατηρίου, αλλά μόνο ρωσικού και ισραηλινού. Με τα στοιχεία που αναφέρονται στη σημερινή ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Ρωσίδα που είχε αναφερθεί ότι είχε απαχθεί στο Ιράκ προ τετραμήνου, είναι η Ελίζαμπεθ Τσόρκοβ, μεταδίδει σήμερα η κρατική ισραηλινή τηλεόραση.

Σε παλαιότερα αμερικανικά δημοσιεύματα, που αφορούσαν την υπόθεση της εξαφάνισης της Ελίζαμπεθ Τσόρκοβ, είχε αναφερθεί ότι, ενώ οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας αναζητούσαν τα ίχνη της, συνελήφθη Ιρανός πολίτης ονόματι Μοχαμάντ Ρεζά Χοσεΐν Νορί, ο οποίος φερόταν ύποπτος να σχετίζεται με το δίκτυο των απαγωγέων της. Στα δημοσιεύματα εκφράζονταν φόβοι ότι η απαχθείσα διεθνολόγος είτε έχει καταλήξει αιχμάλωτη στο Ιράν, είτε έχει χάσει τη ζωή της.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα