Διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα σε μέτρα για τους Τ/κ από την ΚΔ

«Ούτε οι αποσχιστικές πολιτικές, ούτε η μετατροπή των Τουρκοκυπρίων σε μειονότητα είναι η διέξοδος, η διέξοδος είναι η ομοσπονδία», δήλωσε  ο γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ λέγοντας ότι οι προτάσεις του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τους Τουρκοκύπριους, πρέπει να συζητηθούν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε δηλώσεις του στη Γενί Ντουζέν ο κ. Ακάνσοϊ πρόσθεσε ότι μεταξύ των 10 προτάσεων του ΑΚΕΛ υπάρχουν και θέματα στα οποία είχε αναφερθεί το ΡΤΚ στις συναντήσεις τους. «Κατά

την άποψή μας, πρέπει να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση τη διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας στο πλαίσιο των ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνουν καλά κατανοητές οι απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων, είπε ότι το ΡΤΚ υπέβαλε πέντε προτάσεις σε όλες τις πλατφόρμες που συμμετέχει, και είναι οι εξής: 1) Επαναλειτουργία της ad-hoc επιτροπής που είχε συσταθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την προετοιμασία των Τουρκοκυπρίων για την ΕΕ, 2) Εφαρμογή του «Κανονισμού Απευθείας Εμπορίου» με τους Τουρκοκύπριους, 3) Δυνατότητα παραχώρησης υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παιδιά που γεννιούνται από μεικτούς γάμους, 4) Αίτημα που αφορά Τουρκοκύπριους οι οποίοι εργάζονταν στις ελεύθερες περιοχές και λαμβάνουν τη μισή σύνταξη επειδή διαμένουν στα κατεχόμενα και 5) Να γίνει η τουρκική επίσημη γλώσσα της ΕΕ. 

Δεν μπορώ να πω ότι οι προτάσεις του ΑΚΕΛ είναι απολύτως παράλληλες ή εναρμονισμένες με τις δικές μας, σημείωσε. «Αυτές οι προτάσεις γίνονται αντιληπτές ως προτάσεις που έκανε το ΑΚΕΛ στον άξονα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως, εμείς δεν μπορούμε να αρκεστούμε μόνο με αυτό. Στόχος για εμάς είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη δυναμική η οποία θα διασφαλίσει την λύση στην Κύπρο. Αναλογούν σοβαρά καθήκοντα στις δυνάμεις της λύσης στις δύο πλευρές του νησιού».

Από την άλλη, ο πρώην διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς για το Κυπριακό, Οσμάν Ερτούγ επέκρινε το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η ε/κ πλευρά για τους Τουρκοκύπριους, χαρακτηρίζοντας το «ύπουλο σχέδιο».

Μιλώντας στην Kıbrıs TV, κάλεσε τους Ελληνοκύπριους «να είναι ειλικρινείς» και υποστήριξε πως αν θέλουν να κάνουν ένα άνοιγμα προς τους Τουρκοκυπρίους, θα πρέπει πρώτα «να άρουν την απομόνωση και τα εμπάργκο που έχουν επιβάλει».

Είπε επίσης πως τα οικονομικά προβλήματα κυριαρχούν στην ατζέντα, ενώ το Κυπριακό έχει μείνει πίσω και κατηγόρησε την ε/κ πλευρά πως θέλει να κρατήσει το Κυπριακό στην ημερήσια διάταξη.

Αναφερόμενος στο ρητό «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», ο κ. Ερτούγ υποστήριξε πως αν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να κάνουν ανοίγματα προς τους Τουρκοκυπρίους, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει και κάλεσε την ελληνοκυπριακή  πλευρά να εγκαταλείψει πρακτικές «που τροφοδοτούν την έλλειψη εμπιστοσύνης».

Υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει «θεσμική σχέση δύο κρατών» στην Κύπρο και ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από το πακέτο μέτρων τα οποία στοχεύουν να ψυχράνουν τους Τουρκοκυπρίους απέναντι στο «κράτος τους» αλλά και στην Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας Ντιαλόγκ για το πώς η φτωχοποίηση των  Τουρκοκυπρίων επηρεάζει την επίλυση του Κυπριακού, ο Οσμάν Ερτούγ είπε ότι «η προοδευτική φτωχοποίηση της χώρας συμβάλλει στην προσδοκία της νότιας Κύπρου να μας οδηγήσει σε κατάρρευση οικονομική».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα