Δεν θα εγκαταλείψουμε τις εγγυήσεις λέει ο «υπεξ»-Επίθεση ξανά στον Σιντίκ

Είναι απαράδεκτο ένας πρέσβης μιας χώρας να αμφισβητεί τη Συνθήκη Εγγυήσεων, δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου προσθέτοντας ότι οι Τ/κ δεν θα παραιτηθούν από τη Συνθήκη αυτή για την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού «λαού».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο «υπουργός εξωτερικών» επανήλθε στις δηλώσεις του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή, Ιρφάν Σιντίκκ σε Βρετανούς υπηκόους που μένουν στο ψευδοκράτος κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας την περασμένη εβδομάδα και με γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο για τον Πρέσβη μιας χώρας, η οποία είναι ο κύριος

αρχιτέκτονας της εμφάνισης πολλών συγκρούσεων με αιματοχυσίες που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, να αμφισβητεί την Συνθήκη Εγγυήσεων.

«Είναι σαφές ότι ο Σιντίκ, ο εκπρόσωπος μιας χώρας που έχει βάση σε νησί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και εκτελεί επιχειρήσεις προς όφελός της από αυτές τις βάσεις στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, υποστηρίζει τη θέση της ε/κ πλευράς για την Κύπρο, για να διατηρήσει το καθεστώς αυτών των βάσεων. Αυτός ο Πρέσβης ενεργεί ως εκπρόσωπος Τύπου της ε/κ πλευράς, αγνοώντας τους κανόνες της διπλωματικής ευγένειας», ισχυρίστηκε.

Για τον κ. Ερτουγρούλογλου δεν είναι καν άξιο να ληφθεί υπόψη η άποψη για επανεξέταση της Συνθήκης Εγγυήσεων από μια χώρα που επέλεξε να παραμείνει σιωπηλή κατά τα γεγονότα του 1863-1964, που ισοδυναμούσαν με «γενοκτονία» των Τ/κ – όπως ισχυρίστηκε – αλλά και κατά το πραξικόπημα του 1974 που είχε στόχο την ένωση με την Ελλάδα, όπως είπε.

Για την αναφορά του Βρετανού διπλωμάτη ότι δεν αναγνωρίζεται η «τδβκ», υποστήριξε ότι «είτε η κυριαρχία ενός κράτους αναγνωρίζεται είτε όχι, υπάρχει και έχει το δικαίωμα να διαφυλάξει την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του, να θεσπίζει νόμους και να αυτοδιοικείται όπως κρίνει σκόπιμο. Είμαι βέβαιος ότι ο Σιντίκ γνωρίζει αυτόν τον κανόνα, ο οποίος είναι θεμελιώδες στοιχείο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των Κρατών».

Το ψευδοκράτος, υποστήριξε περαιτέρω, «είναι μια δημοκρατική, κοσμική και χωριστή δημοκρατία. Η τδβκ είναι ένα κράτος που πληρεί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια του κράτους. Η νομιμότητα του κράτους μας κρύβεται στην επιθυμία κάθε ατόμου του τουρκοκυπριακού λαού να ζήσει ως ελεύθερος άνθρωπος».

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου επανέλαβε την τουρκική θέση για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος «Αυτό προσπαθεί να αποτρέψει ο Σιντίκ γιατί βλέπει ότι αυτή η πολιτική θα πετύχει. Αναγνωρίζοντας αυτό, η δήλωση του Σιντίκ ότι ο τ/κ λαός μπορεί να χρησιμοποιήσει την κυριαρχία του υπό την ομπρέλα ενός ‘ενωμένου ομοσπονδιακού κράτους» δεν αποτελεί άποψη που πρέπει να ληφθεί υπόψη, συνέχισε. Ο τ/κ «λαός ξέρει πώς να χρησιμοποιεί την κυριαρχία του, δεν χρειάζεται να το πει ή να μας το υπαγορεύσει κάποιος άλλος. Ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, που άνοιξε το δρόμο στη Σκωτία να χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να αποσχιστεί επιτρέποντας δημοψήφισμα, θα πρέπει να φροντίσει να μην παρεμβαίνει στην ελεύθερη βούληση του τ/κ λαού επιβάλλοντας την ομοσπονδία», συνέχισε.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου πρόσθεσε ότι για το Κραν Μοντάνα, οι βρετανικές αρχές είχαν πει ότι εκείνη η διαδικασία θα ήταν η τελευταία δοκιμή. «Τώρα πάλι ο Σιντίκ προσπαθεί να κυκλοφορήσει την ίδια κενή ρητορική. Θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση αφελές να υπάρξει δέσμευση της πιθανότητας να καταλήξει με επιτυχία μια τελευταία προσπάθεια στο νησί με τα όσα ο ε/κ ηγέτης λέει για το Κυπριακό, ο οποίος είναι ο θεματοφύλακας του στάτους κβο στο νησί»

Για τον ίδιο είναι ξεκάθαρο ότι ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής έχει καταλάβει λάθος την πρόταση του ψευδοκράτους για δύο κράτη. «Η πρόταση λύσης μας είναι να αποδεχθούμε όχι μόνο το μοντέλο που έχουμε παρουσιάσει, αλλά και την πραγματικότητα που υπάρχει στο νησί και αυτό αργά ή γρήγορα θα γίνει αποδεκτό».

Ο κ. Ερτουγρούλογλου θεωρεί απειλή τα όσα είπε ο κ. Σιντίκ για τη μη πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων, υποστηρίζοντας ότι εμποδίζει το δικαίωμα των Τ/κ για μετακίνηση και τους αφήνει ομήρους στην απομόνωση.

Ισχυρίζεται, επίσης, ότι είναι εκτός πραγματικότητας η αναφορά του Βρετανού διπλωμάτη πως σε περίπτωση που εξαφανιστεί η πιθανότητα μιας ενωμένης Κύπρου θα αρθεί και η πιθανότητα ένταξης στην ΕΕ, λέγοντας πως η ένταξη των Τ/κ στην Ένωση, όπου μέλη είναι ήδη η Ελλάδα και η ε/κ πλευρά, αλλά όχι η Τουρκία «θα σημαίνει αφομοίωση. Τα λόγια του εκπροσώπου μιας χώρας που αποχώρησε από την ΕΕ με μεγάλο θόρυβο είναι ειρωνικά».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα