Ο Χατζηγιάννης Αντιπρόεδρος της ΚΣ του ΟΑΣΕ

Ολοκληρώθηκε χθες στο Βανκούβερ η 30η Ετήσια Συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με την εκλογή του Κύπριου βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη, στο αξίωμα του αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στην παρουσίασή του στην Ολομέλεια, ο κ. Χατζηγιάννης

αναφέρθηκε στις τελευταίες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Ειδικού Αντιπροσώπου για τη Συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών.

Αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στη Συμπληρωματική Συνάντηση Ανθρώπινης Διάστασης που διοργάνωσε το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR), με θέμα τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση της ανεκτικότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων. Κατά την συνάντηση, συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης του έργου της ΚΣ ΟΑΣΕ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, καθώς επίσης η καταλληλότητα του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών σε αριθμό συμμετεχόντων Κρατών.

Επιπλέον ο κ. Χατζηγιάννη ενημέρωσε τη Συνέλευση για την επίσκεψη εργασίας του στη Λιθουανία, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών της Λευκορωσίας οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

Επεσήμανε επίσης ότι με δική του πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε διαβούλευση μεταξύ των Εισηγητών των τριών Γενικών Επιτροπών της Συνέλευσης με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, με στόχο την προετοιμασία των προσχεδίων ψηφισμάτων της Ετήσιας Συνόδου στο Βανκούβερ.

Ο  κ. Χατζηγιάννη σημείωσε ότι σε συνεργασία με τον ODIHR προετοιμάζονται κατευθυντήριες γραμμές προς τα Εθνικά Κοινοβούλια για τρόπους ενίσχυσης της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στο κοινοβουλευτικό έργο.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηγιάννη κατέθεσε Επιπρόσθετο Ψήφισμα που αφορά στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και  σε δημόσιες διαβουλεύσεις για την οικοδόμηση πιο δημοκρατικών συμμετοχικών και ευημερούσων κοινωνιών.

Ειδικότερα, το Επιπρόσθετο Ψήφισμα καλεί τα εθνικά κοινοβούλια να θεσπίσουν μηχανισμούς  για την συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών  στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενισχύοντας έτσι την ποιότητα και δημοκρατική  νομιμοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται αλλά και τη δυνατότητα επιτυχούς εφαρμογής τους.

Ο κ. Χατζηγιάννη εξέφρασε τέλος ανησυχία για το γεγονός ότι σε αριθμό συμμετεχόντων Κρατών η κοινωνία των πολιτών υπονομεύεται εφόσον εκπρόσωποι της δυσφημούνται, παρενοχλούνται και καταπιέζονται.  Τα εθνικά κοινοβούλια, τόνισε, οφείλουν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη και ασφαλή συμμετοχή εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Το Επιπρόσθετο Ψήφισμα του κ. Χατζηγιάννη υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία και ενσωματώθηκε στην Τελική Διακήρυξη της Συνέλευσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα