Το Ανώτατο απέρριψε έφεση της Salamis Shipping Services Ltd σε απόφαση της ΕΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση της εταιρείας Salamis Shipping Services Ltd, με απόφασή του στην Αναθεωρητική Έφεση αρ. 39/16 ημερομηνίας 28/06/2023. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), με αρ.01/2013. Η έφεση είχε επίσης απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο (Πρωτόδικο Δικαστήριο) με την απόφαση υπ’ αριθμόν 846/2013 ημερομηνίας 13 Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΠΑ, το Ανώτατο

Δικαστήριο στην απόφαση του στην αναθεωρητική έφεση εξέτασε τους ισχυρισμούς που παρουσίασε η εταιρεία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε βλάβη από την έλλειψη εγγράφων στον διοικητικό φάκελο και ότι η Επιτροπή ενήργησε σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και εθνικές νομικές απαιτήσεις. Επιπλέον, το Δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Επιτροπή δεν έλαβε υπόψη της τις επιπτώσεις στο διακοινοτικό εμπόριο, διαπιστώνοντας ότι οι κανόνες αντιμονοπωλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εφαρμόζονται σε αυτήν την περίπτωση.

Επιπλέον στην απόφαση της Αναθεωρητικής Έφεσης, το Δικαστήριο εξέτασε την καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης. Αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει νομική προθεσμία για τη διαδικασία αυτή, το Δικαστήριο παρατήρησε ότι η εξέταση μιας καταγγελίας είναι συνήθως πολύ χρονοβόρα. Το Πρωτόδικο Δικαστήριο, αναφέρεται, παρείχε επαρκείς λόγους για την εύλογη διάρκεια ολοκλήρωσης της υπόθεσης, αναφέροντας ότι οι ίδιες οι καταγεγραμμένες γεγονότα και ο μεγάλος όγκος εγγράφων, μαζί με τα αιτήματα για αναβολές λόγω προσπάθειας συμβιβασμού, προκάλεσαν την καθυστέρηση.

Το Δικαστήριο απέρριψε επίσης τους λόγους έφεσης περί πλάνης της Επιτροπής ως προς τον κύκλο εργασιών της Salamis.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έρχεται ύστερα από μια πολυετή νομική διαμάχη ανάμεσα στην Salamis και την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού. Η Επιτροπή είχε εκδώσει απόφαση το 2013, καταδικάζοντας την Salamis για παραβίαση του ανταγωνισμού και επιβάλλοντας πρόστιμο. Ωστόσο, η εταιρεία ασκούσε έφεση και απέρριπτε τις αποφάσεις της Επιτροπής.

Αντικείµενο της υπόθεσης ήταν η καταγγελία της εταιρείας P&M Air-Sea-Land Services Ltd εναντίον της εταιρείας Salamis, ένεκα της κατ’ ισχυρισμό άρνησης της εταιρείας Salamis να μεταφέρει εμπορεύματα της εταιρείας P&M, καταχρώμενη τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει σε συγκεκριμένα δρομολόγια, κατά παράβαση του άρθρου 6 του Νόμου.

Οι παραβάσεις ξεκίνησαν το έτος 2007, έτος κατά το οποίο η Salamis διέκοψε τη μέχρι τότε σταθερή συνεργασία της με την P&M, και με επιστολή ημερομηνίας 09/05/2007 την ενημέρωσε ότι από τότε και στο μέλλον θα της δίδετo ξεχωριστά απάντηση στο κάθε αίτημα της για μεταφορά εμπορευμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν η καταγγελλόμενη Salamis να αρνείται να εξυπηρετήσει την P&M για το υπόλοιπο του 2007, πλην δύο μόνο περιπτώσεων, κάτι που συνεχίστηκε και το 2008.

Η Επιτροπή είχε επιβάλει πρόστιµο στην Salamis συνολικού ύψους €217,721.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα