Στην Υστερο-κυπριακή περίοδο ανάγεται η θέση Ερήμη-Πιθάρκα

Τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών στη θέση Ερήμη-Πιθάρκα στηρίζουν την κύρια χρονολόγηση της θέσης στην Υστερο-κυπριακή ΙΙΓ περίοδο με κάποιες ενδείξεις χρήσης από την ΥΚΙΙΒ μέχρι και την ΥΚΙΙΙΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού για τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου 2023 στην εν λόγω θέση.

Όπως αναφέρεται, η ανασκαφή στη θέση Ερήμη-Πιθάρκα, πραγματοποιείται κάτω από τη διεύθυνση των Καθ. Laerke Recht (Πανεπιστήμιο Graz, Αυστρία), Δρ. Katarzyna Zeman-Wisniewska

(Πανεπιστήμιο Cardinal Stefan Wyszynski, Βαρσοβία, Πολωνία) και Δρ. Lorenzo Mazzotta (Πανεπιστήμιο Salento, Lecce, Ιταλία), με τη στήριξη μιας ομάδας φοιτητών και ειδικών από την Αυστρία, ΗΠΑ, Πολωνία και Κύπρο.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες διήρκησαν από τις 24 Απριλίου μέχρι τις 26 Μαΐου 2023 και η φετινή ομάδα αποτελούνταν από εννέα μέλη κάτω από την εποπτεία της Καθ. L. Recht.

Εξάλλου, επισημαίνεται ότι η κεραμική που εντοπίστηκε κατά τη φετινή έρευνα αποτελείται κυρίως από πίθους, Λευκή Ακόσμητη κεραμική, χονδροειδή αγγεία, Τροχήλατη Λευκή Γραπτή, κεραμική με Δακτυλιόσχημη βάση και Λευκόχριστη κεραμική.

Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές περιορίζονται σε όστρακα ενός μινωικού εμπορικού αμφορέα και ενός σχεδόν ακέραιου χαναανίτικου εμπορικού αμφορέα με σφραγισμένη επιφάνεια στη λαβή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα ευρήματα στηρίζουν την κύρια χρονολόγηση της θέσης στην Υστερο-κυπριακή ΙΙΓ με κάποιες ενδείξεις χρήσης από την ΥΚΙΙΒ μέχρι και την ΥΚΙΙΙΑ.

Επισημαίνεται ότι ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα της φετινής ανασκαφικής περιόδου συγκαταλέγονται μια σχεδόν ακέραιη τριποδική πυξίδα της Λευκής Ακόσμητης κεραμικής, αρκετοί λίθοι με λαξευμένες επιφάνειες/παιχνίδια (ένας εκ των οποίων μεγάλων διαστάσεων), τριβεία, μια λεπίδα από κράμα χαλκού σκόπιμα διπλωμένη και ένα λαξευμένο δακτυλίδι από πικρόλιθο.

Όπως εξηγείται, η ανασκαφή επικεντρώθηκε στο βόρειο τμήμα της Περιοχής 1Α, συνεχίζοντας τις τομές που ξεκίνησαν το 2022 και επεκτεινόμενη σε νέες με σκοπό να αποκαλυφθούν τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα (τεμάχια 1109, 1110, 1111, 1209).

Προστίθεται ότι η περιοχή αποτελείται από ένα κτηριακό σύμπλεγμα από δωμάτια που ενώνονται με εξωτερικούς χώρους και ένα μεγάλο εξωτερικό χώρο στα βόρεια και ανατολικά των τομών. Αναφέρεται ότι στα νότια, οι τοίχοι ενώνονται με τις δοκιμαστικές τομές που είχαν προηγηθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και αποκαλύπτουν νέες κατασκευές και οι οποίες φαίνεται ότι επεκτείνονται προς τα δυτικά, κάτω από το σύγχρονο οδικό δίκτυο.

Σημειώνεται ότι οι τομές 4 και 7 διερευνήθηκαν περαιτέρω (σε διαστάσεις 6 x 4 μ.), μια νέα τομή (αρ. 8) διανοίχθηκε στα δυτικά (σε διαστάσεις 6 x 4 μ) και τρεις μικρότερες τομές στα νότια (σε διαστάσεις1 x 4 μ) με στόχο να διερευνηθούν οι κατασκευές κοντά στα σύγχρονα θεμέλια που υπάρχουν στο σημείο.

Προστίθεται ότι στην τομή 4, συνεχίστηκε η ανασκαφή του δωματίου 101, σε βαθύτερο επίπεδο απ’ ότι είχε αρχικά υπολογιστεί, καθώς οι τοίχοι σώζονται σε ύψος που πλησιάζει το ένα μέτρο.

Επισημαίνεται ότι ανάμεσα στα ανώτερα στρώματα του δωματίου που αποτελούνταν από υλικό κατάρρευσης (λίθους και πλίνθους), εντοπίστηκε ο λαιμός και το χείλος από ένα πίθο.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι στο βορειότερο τμήμα των κατώτερων στρωμάτων εντοπίστηκε ένα χοντρό στρώμα στάχτης συνδεδεμένο με μια πλίνθινη κατασκευή και ένα αναποδογυρισμένο λίθο με λαξευμένη επιφάνεια παιχνιδιού, ο οποίος έφερε στην επιφάνειά του ενδείξεις ασβεστοκονιάματος.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι κάτω από αυτά, στο νότιο τμήμα του δωματίου εντοπίστηκε ένα εξαιρετικά διατηρημένο και επιμελώς κατασκευασμένο πάτωμα από ασβεστοκονίαμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δωμάτιο 101 ενώνεται με μια σειρά άλλων δωματίων στα δυτικά μέσω μιας εισόδου στα βορειο-δυτικά που οδηγεί σε έναν διάδρομο. Αυτή η είσοδος, όπως εξηγείται, είχε σφραγιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο και ο διάδρομος μίκρυνε σημαντικά σε πλάτος από έναν τοίχο που κατασκευάστηκε παράλληλα με αυτόν.

Ακόμη, αναφέρεται ότι τα δωμάτια στα δυτικά περιλαμβάνουν τα R104, R105, R106 και R107. Υπάρχει, συνεχίζει η ανακοίνωση, μεγάλη διατάραξη και κατάρρευση των τοίχων, αλλά όσοι σώζονται σε καλή κατάσταση είναι αρκετά πλατιοί (60-80 εκ.), φθάνουν σε ύψος έως και 1,50 μ. και είναι επιμελώς κατασκευασμένοι.

Σημειώνεται ότι στην ύστερη φάση, τα δωμάτια R106 και R107 είχαν αναδιαμορφωθεί και μετατραπεί στον μικρότερο χώρο του δωματίου R102 και τον μεγαλύτερο χώρο του δωματίου R103. Ακόμη, αναφέρεται ότι στα βόρεια του συμπλέγματος των δωματίων εντοπίστηκε ένας εξωτερικός χώρος με στοιχεία κατάρρευσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα