Σφετερισμός ε/κ περιουσιών από ξένο εργολάβο στα κατεχόμενα

Πρόσωπα και ονόματα αποκτά ο παράνομος εποικισμός και σφετερισμός περιουσιών στα κατεχόμενα. Όμιλος εταιριών με ιδιοκτήτες Τούρκο και Ισραηλινό φέρεται να αλώνει τις περιοχές της Αμμοχώστου, Κερύνειας και Καρπασίας χτίζοντας συμπλέγματα χιλιάδων πολυτελών κατοικιών.

Πρόκειται για τον όμιλο Αφίκ, ιδρυτής του οποίου είναι ο Τούρκος Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ που γεννήθηκε στο Μπέργαμα της Τουρκίας το 1950 και απέκτησε την παράνομη υπηκοότητα της λεγόμενης «τβδκ» αφού, σύμφωνα με δημοσίευμα στον Τουρκοκυπριακό τύπο, του αφαιρέθηκε η ιθαγένεια της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Διευθύνων

Σύμβουλος της Αφίκ Γκρούπ, είναι ο Γιακόβ Αφίκ γεννημένος στο Ισραήλ με διαβατήριο της Πορτογαλίας, ο οποίος απέκτησε επίσης παράνομη υπηκοότητα.

Η Milligazete αναφέρει:

- Το Υπουργικό Συμβούλιο της (λεγόμενης) «τβδκ» αποφάσισε όπως στον, Γιακόβ Αφίκ ο οποίος γεννήθηκε στο Ισραήλ στις 6.3.1973, χορηγηθεί η υπηκοότητα της (λεγόμενης) «τβδκ» σύμφωνα με το εδάφιο (Γ) της παραγράφου (1) του άρθρου 9 του «νόμου περί ιθαγένειας» αριθ. 25/1993.

 - Το Υπουργικό Συμβούλιο της (λεγόμενης) «τβδκ» υπό την προϋπόθεση ότι ο Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ γεννημένος στο Μπέργκαμα, έχει καθαρό ποινικό μητρώο, σύμφωνα με το εδάφιο (Β) της παραγράφου (1) του άρθρου 9 του "νόμου περί ιθαγένειας" αριθ.25/1993, αποφάσισε να γίνει πολίτης της «λεγόμενης) «τβδκ»

Σύμφωνα με την παράνομη νομοθεσία του ψευδοκράτους όποιος διατηρεί την υπηκοότητά του μπορεί με ευκολία να αποκτά περιουσία στα κατεχόμενα καθώς δεν υπάρχει περιορισμός στην απόκτηση.

 Με αυτό τον τρόπο o όμιλος Αφίκ κατάφερε να περάσει στα χέρια του τεράστιες εκτάσεις.

Στην ιστοσελίδα του ομίλου διαφημίζονται έργα μόνο στα κατεχόμενα ενώ η Κύπρος παρουσιάζεται με την σημαία που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν.

Το μεγαλύτερο έργο του ομίλου είναι το CAESAR RESORT &SPAτο κατεχόμενο Τρίκωμο, το οποίο αποτελείται από 5.000 διαμερίσματα, από τα οποία έχουν ήδη πωληθεί τα 4.000.

Ένα άλλο έργο στην Καρπασία εμφανίζεται στην ιστοσελίδα τους και αποτελείται από 720 διαμερίσματα και 106 βίλες. Στο κατεχόμενο Μπογάζι υπάρχει ακόμα ένα έργο 200 παραθαλάσσιων μονάδων. Η τουρκική Milligazet σε δημοσίευμα της πέρσι τον Οκτώβρη επιχειρεί εμμέσως πλην σαφώς να διασύνδεσει και την εταιρεία Evergreen με τις ισραηλινές επενδύσεις στα Κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «η εταιρία Evergreen Cyprus, η οποία έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία της απόκτησης εδαφών της (λεγόμενης) «τδβκ» από Ισραηλίτες. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος Αφίκ που ασχολείται με οικοδομικές εργασίες στο νησί, παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκτηση εδαφών από τους Εβραίους».

Δύο χρόνια πριν την απόκτηση της πολιτογράφηση του ψευδοκράτους ο Γιακοβ Αφίκ φέρεται σύμφωνα με έγγραφα να ενέγραψε στις ελεύθερες περιοχές και την εταιρεία Danilen ltd.

 Η διαπίστωση της εγγραφής της εν λόγω εταιρίας, διαφάνηκε ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιεί ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος στο πλαίσιο εποπτείας που ασκεί στα μέλη του για συμμόρφωση με τη νομοθεσία για αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο του ελέγχου η εταιρεία DANILEN LTD με διευθυντή τον Afik Yaacov να είναι εγγεγραμμένη στον έφορο Εταιρειών από το γραφείο Φοίβος, Χρίστος Κληρίδης &Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. Τα ευρήματα της επιτροπής συμμόρφωσης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Το γραφείο με ανακοίνωση του απορρίπτει πάντως δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» σύμφωνα με το οποίο φέρει το Γραφείο στο οποίο είναι μέτοχος ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου να «βοήθησε τον μεγαλοεπιχειρηματία να εγγράψει εταιρεία στις ελεύθερες περιοχές». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι αναφορές περί υποβοήθησης ατόμων και παροχής διευκολύνσεων σε σχέση με τα κατεχόμενα ή και προς τα κατεχόμενα ή και οποιαδήποτε συσχέτιση του γραφείου με παράνομες δραστηριότητες ή και γενικότερα δραστηριότητες στα κατεχόμενα είναι ψευδείς και προϊόν κακοβουλίας και αλλότριων σκοπιμοτήτων».

Ο σφετερισμός περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατερχόμενα φαίνεται να εντείνεται την τελευταία δεκαετία με πρωταγωνιστές ισραηλινούς επενδυτές.  Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό τύπο, ισραηλινοί έχουν αποκτήσει συνολικά 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στα κατεχόμενα.  Σημειωτέων ότι στα κατεχόμενα φέρονται να έχουν εγγραφεί παράνομα 2000 εταιρίες με ισραηλινούς μετόχους. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μάλιστα θέσει θέμα στον Πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου και του ζήτησε να λάβει μέτρα.

Διαβάστε επίσης: Τ/κ νομικός: Εφικτή υπό προϋποθέσεις η διεκδίκηση τ/κ περιουσιών

Keywords
Τυχαία Θέματα