Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα

«Η υιοθέτηση πολιτικών μετριασμού των επιπτώσεων των αλλαγών του κλίματος στην Ελλάδα και πολιτικών προσαρμογής σε αυτές, αν και φαινομενικά παρεμποδίζεται από το σημερινό οξύ πρόβλημα της οικονομίας, μπορεί πράγματι να συμβάλει στη λύση του», τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη σημερινή παρουσίαση της μελέτης «Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα», που εκπόνησε
η επιτροπή από διακεκριμένους επιστήμονες, η οποία συστάθηκε στις αρχές του 2009 με πρωτοβουλία του ιδίου.

Στη σημερινή παρουσίαση στο Μέγαρο Μουσικής της έκθεσης, που αποτελεί την πρώτη προσπάθεια ολοκληρωμένης μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, παρεμβάσεις έκαναν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τέως Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας, και ο ακαδημαϊκός και συντονιστής των εργασιών της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Ζερεφός.

Στην έκθεση υποστηρίζεται ότι, στην περίπτωση που η χώρα επιλέξει να υλοποιήσει μέτρα δραστικής μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το κόστος των οποίων αποτιμάται σε 113 δισ. ευρώ μέχρι το 2050 και σε 142 δισ. ευρώ μέχρι το 2100, το κόστος των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία θα περιοριστεί σε 294 δισ. ευρώ, ως τα τέλη του αιώνα. Στην ενάντια περίπτωση, δηλαδή στην επιλογή της μη δράσης, το κόστος θα ανέλθει σε σχεδόν 701 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 60%. Η ανυπαρξία κάθε δράσης για μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση 2% του ελληνικού ΑΕΠ το 2050 σε ετήσια βάση και μείωση 6% του ΑΕΠ το 2100.

Σημείο αναφοράς στον ευρωπαϊκό διάλογο θα αποτελέσει η έκθεση αυτή, όπως εκτίμησε στην ομιλία της η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη. Διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή δεν συνδέθηκε ποτέ με τη συζήτηση στην Ευρώπη για τη μετάβαση σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, στην πράσινη ανάπτυξη. «Κι όμως, κλιματική αλλαγή και πράσινη ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι δύο όψεις της προσπάθειας για μια βιώσιμη κατανάλωση των φυσικών πόρων, σήμερα και αύριο», είπε.

Η υπουργός αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη χρησιμότητα των συμπερασμάτων της συγκεκριμένης μελέτης, ξεκινώντας από τον οδικό χάρτη της χώρας για την ενέργεια μέχρι το 2050. Οι βασικές αρχές του οποίου είναι η κάλυψη σχεδόν του 100% της παραγωγής ηλεκτρισμού το 2050 από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες σε 40 γιγαβάτ, από 15 γιγαβάτ το 2020. Επίσης, η μείωση κατά 60% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα, η συγκράτηση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στα σημερινά επίπεδα μέσω των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, στόχο που η κ. Μπιρμπίλη χαρακτήρισε «πολύ μεγάλο στοίχημα τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, μέσα
Keywords
Τυχαία Θέματα