Συμφωνία με το Βελιγράδι

Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα βρίσκονται Βελιγράδι και Πρίστινα, σύμφωνα με την επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της τελευταίας, Εντίτα Ταχίρι. Μάλιστα, η ίδια αναμένει ότι το πρώτο "πακέτο" συμφωνιών στον απευθείας διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, θα υιοθετηθεί πριν από το "διάλειμμα" του καλοκαιριού.

"Έχουμε ακόμη δύο γύρους διαπραγματεύσεων έως τότε", επισήμανε η κ. Ταχίρι από το βήμα της βουλής
του Κοσόβου και πρόσθεσε ότι η Πριστίνα και το Βελιγράδι αναμένεται να καταλήξουν σε μια σειρά συμφωνιών, που περικλείουν λύσεις σε προβλήματα που αφορούν την ελευθερία της κίνησης, το ελεύθερο εμπόριο και την ενέργεια.

Αφού επισήμανε ότι έχουν "ανοίξει" δέκα ζητήματα στο διάλογο μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αφορά την καταβολή αποζημιώσεων για ζημίες που έχει υποστεί η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του Κοσόβου, η κ. Ταχίρι είπε ότι τόσο η ίδια όσο και ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι συμφώνησαν επί της αρχής στα περισσότερα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος στην πρόσφατη επίσκεψη της ύπατης εκπροσώπου της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

Η κ. Ταχίρι απέκλεισε, επίσης, για ακόμη μια φορά κάθε προοπτική να τεθεί προς συζήτηση τυχόν διχοτόμηση του Κοσόβου ή κάθε άλλο πολιτικό ζήτημα προς αυτή την κατεύθυνση.
Keywords
Τυχαία Θέματα