"Παρά τις προειδοποιήσεις, ο Καρζάι γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος"

Ο ΑΧΜΑΝΤΙΝΕΤΖΑΝΤ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ
Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι αναγνωρίζει ότι οι ΗΠΑ είναι φιλική χώρα και σύμμαχος, παρότι προειδοποιεί ότι λόγω των θανάτων αμάχων στο Αφγανιστάν τα αμερικανικά στρατεύματα κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν δύναμη κατοχής, δήλωσε χθες Τρίτη ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Ο Γκέιτς έκανε το παραπάνω σχόλιο μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χαβάη απαντώντας σε χθεσινή δήλωση του Καρζάι ότι οι επιδρομές σε αφγανικά σπίτια στο πλαίσιο
της αναζήτησης ενόπλων "δεν επιτρέπονται" και της απειλής του να αναλάβει δράση αν δεν μειωθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Ο Καρζάι εξέφρασε την οργή του για τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ την Κυριακή στην νότια επαρχία Χελμάντ από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς μικρά παιδιά.

"Αυτή είναι μία συνεχιζόμενη πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουμε σε αυτό το είδος πολέμου που διεξάγουμε στο Αφγανιστάν," είπε ο Γκέιτς στους δημοσιογράφους, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Καρζάι.

"Θεωρώ ότι οι από κοινού έρευνες για αυτά τα περιστατικά, όταν συμβαίνουν, είναι σημαντικές για να διακριβώσουμε αμφότεροι τι ακριβώς συνέβη και τι πήγε στραβά, αν πήγε στραβά," είπε ο ίδιος.

Ο Γκέιτς επισήμανε ότι ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, επικεφαλής των υπό το ΝΑΤΟ στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, είχε έναν γόνιμο διάλογο με τον Καρζάι και ότι το 80% των θανάτων αμάχων στο Αφγανιστάν αποδίδεται στους ταλιμπάν.

"Ο αφγανικός λαός έχει ανεχτεί 30 χρόνια πολέμου και θεωρώ ότι ο πρόεδρος Καρζάι εκφράζει τον πόνο και τα δεινά που ο αφγανικός λαός υπέμεινε," πρόσθεσε ο Γκέιτς.

"Αλλά την ίδια στιγμή νομίζω ότι αναγνωρίζει επίσης, και ο αφγανικός λαός το ίδιο, ότι είμαστε σύμμαχοί του, ότι είμαστε φίλοι του και ότι προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε (τους Αφγανούς) να αναπτύξουν την ικανότητα να προστατεύουν τους εαυτούς τους ώστε να υπάρξει ένα τέλος σε αυτή την σύγκρουση."

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει την σταδιακή απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν τον Ιούλιο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ επανέλαβε χθες, Τρίτη, ότι οι ΗΠΑ λυπούνται για τις απώλειες των αμάχων και τόνισε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να μειώσουν (τον αριθμό των στρατευμάτων) σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και αφγανούς αξιωματούχους.

Το κοινοβούλιο έκρινε ότι ο πρόεδρος Αχμαντινεζάντ λειτούργησε παράνομα
Το κοινοβούλιο του Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ λειτούργησε παράνομα αναλαμβάνοντας ο ίδιος το υπουργείο Πετρελαίου και παρέπεμψε την υπόθεση στη δικαιοσύνη, πιέζοντάς τον να παραιτηθεί.

Το κοινοβούλιο, που έχει επανειλημμένως συγκρουστεί μαζί του σε σημαντικά θέματα, ψήφισε υπέρ της έγκρισης έκθεσης την οποία εκπόνησε επιτροπή ενέργειας και η οποία χαρακτήρισε την κίνηση του Αχμαντινεζάντ "προφανή παραβίαση του νόμου", μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.
Keywords
Τυχαία Θέματα