Πισσαρίδης: Μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις

ΑΛΛΙΩΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
Έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα έδωσε σήμερα ο βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομικών 2010, Κύπριος καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο Συνεδρίου που διοργάνωσε η εταιρία KPMG. Δεν μπορεί να αποφύγει την πτώχευση η Ελλάδα, εάν μαζί με
τις ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρήσουν και οι διαρθρωτικές αλλαγές, τόνισε ο κ.Πισσαρίδης, επισημαίνοντας ότι από μόνες τους οι ιδιωτικοποιήσεις δείχνουν μια θέληση να γίνουν σωστά πράγματα αλλά δεν μπορούν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας μας.

Ερωτηθείς σχετικά ο Κύπριος Νομπελίστας, μίλησε για την ανάγκη μεγάλης συρρίκνωσης του Δημόσιου Τομέα στην Ελλάδα. Το κράτος στην Ελλάδα δεν πρέπει να διατηρήσει σχεδόν καμία συμμετοχή σε εταιρείες του Δημοσίου, να πουληθούν όλα, ανέφερε ο κ.Πισσαρίδης, εξαιρώντας συμμετοχές του που σχετίζονται με θέματα άμυνας και κράτους πρόνοιας.

Ο κ.Πισσαρίδης επισήμανε ότι οι φόροι στην Ελλάδα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, δεν είναι όμως η κατάλληλη χρονική περίοδος να προχωρήσουν κινήσεις μειώσεων φορολογικών συντελεστών. Εξέφρασε επίσης την απορία και τον προβληματισμό του γιατί την αδυναμία συλλογής φόρων. Δεν μπορώ να το καταλάβω, δεν μπορώ να σας απαντήσω, ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υστέρηση φορολογικών εσόδων και συναφή ζητήματα.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο σημείωσε ότι δεν μπορούμε να πάμε τώρα πίσω για νέα διαπραγμάτευσή του. Πρέπει να πάρουμε και τη νέα βοήθεια των 60 δισ. ευρώ που μας δίνεται, εφόσον οριστικοποιηθεί και αφού υλοποιήσουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα, θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε ενδεχομένως κάποιο νέο μνημόνιο.

Ο Κύπριος Νομπελίστας εκτίμησε ότι η ανεργία στην Ελλάδα λόγω των συνεπειών της ύφεσης θα συνεχίζει να αυξάνεται για τα επόμενα δύο χρόνια. Η κυβέρνηση είναι αδιανόητο να ανοίξει νέες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, μόνον από τον Ιδιωτικό Τομέα μπορεί να προκύψουν ευκαιρίες απασχόλησης, επισημαίνοντας πάντως ότι οι άνεργοι θα πρέπει να έχουν κάποιου είδους στήριξη (επιδόματα ανεργίας κλπ).

Ερωτηθείς σχετικά κ.Πισσαρίδης επισήμανε ότι πρόωρες εκλογές δεν θα βοηθήσουν την κατάσταση στην οικονομία και τάχθηκε υπέρ την συμμετοχής τεχνοκρατών στην κυβέρνηση, ειδικότερα σε οικονομικά υπουργεία. Η οικονομία έχει ξεφύγει από το πολιτικό πλαίσιο, είναι θέμα τεχνοκρατικό, είπε χαρακτηριστικά. Επίσης τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται, δεν βοηθάει και δεν κάνει καλό στις σχέσεις κυρίως με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει ταχθεί κατά της αναδιάρθρωσης.

Ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι η Ευρώπη άργησε να δει το πρόβλημα της Ελλάδος και επισήμανε ότι η ελληνική κρίση μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωζώνη. Έχουν μπει πολλές μικρές χώρες στην ευρωζώνη με χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης οι οποίες προσφέρονται για κρίσεις στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί ποιος θα είναι ο
Keywords
Τυχαία Θέματα