Μεγάλα σφάλματα κάνει η Ευρώπη

ΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ
Την άποψη ότι «υπάρχουν βασικά στρατηγικά σφάλματα στο σχεδιασμό του συστήματος διαχείρισης κρίσεων και ειδικότερα στο σχεδιασμό του Μόνιμου Μηχανισμού Ευρωπαϊκής Σταθερότητας (ESM), τα οποία πρέπει να διορθωθούν», διατυπώνει ο Στέφανο Μικόσι, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μπριζ, σε σχόλιο του με τίτλο «Κρίση χρέους της ευρωζώνης: Απρόσεκτοι χρεωμένοι ή παραπλανηθέντες διασώστες; », το οποίο δημοσιεύεται στο διαδικτυακό τόπο της γνωστής δεξαμενής σκέψης CEPS

Ειδικότερα στο σχόλιο το οποίο αναφέρεται στην κρίση χρέους, που διέρχεται η ευρωζώνη και
στον τρόπο με τον οποίο έχει γίνει μέχρι σήμερα η διαχείρισή της, ο Ιταλός καθηγητής τονίζει ότι οι ηγέτες της ΕΕ κατόρθωσαν με τις ατυχείς τους δηλώσεις να προκαλέσουν βαθιά αναστάτωση στις οικονομικές αγορές στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των ελληνικών spreads στα ύψη και τη δημιουργία φόβου μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία, την Ιταλία και ακόμα και στο Βέλγιο.

Ο Στ. Μικόσι αναφέρει ότι δύο στοιχεία που κυριαρχούν στον ευρωπαϊκό δημόσιο λόγο έχουν ιδιαίτερα βλαπτικές συνέπειες: «Το πρώτο είναι γνωστό: ήταν σαφές από την αρχή ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας δεν ήταν εφικτό και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε σύντομα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση. Παρά ταύτα, σε λιγότερο από ένα χρόνο η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Δεν μπόρεσε, ωστόσο, να επιτύχει το στόχο για φέτος, που ήταν η μείωση του ελλείμματος στο 7,5%, λόγω της μεγάλης ύφεσης που σημειώνεται στην οικονομία», σημειώνει.

Συνεχίζοντας τονίζει πως «αυτό το αρκετά προβλέψιμο σενάριο ερμηνεύεται από τη Γερμανία ως απόδειξη ότι δεν μπορούν να εμπιστευθούν τους Έλληνες, ενώ παρόμοια λαϊκίστικα συνθήματα και συναισθήματα εμφανίζονται και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Σε όλο αυτό το διάλογο που αναπτύσσεται δημόσια, δεν παρουσιάζεται πουθενά το επιχείρημα ότι ουσιαστικά δεν έχει μεταφερθεί ούτε ένα ευρώ από τις χώρες που δανείζουν στις χώρες που χρωστούν. Και προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι στις δανείστριες χώρες, τα προγράμματα δημοσιονομικής βοήθειας σχεδιάζονται με όλο και περισσότερες διατάξεις κυρώσεων, στις οποίες, όμως, τα κράτη που χρωστούν δεν μπορούν να ανταποκριθούν».

Παράλληλα, ο Στέφανο Μικόσι επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα η κοινωνική αντίδραση στις περικοπές μισθών και συντάξεων κλιμακώνεται, ενώ εμφανίζονται αντιγερμανικά και αντιευρωπαϊκά αισθήματα».

Με λίγα λόγια, σχολιάζει ο συντάκτης, «έχουμε γυρίσει πίσω στην κατάσταση που επικρατούσε ένα χρόνο πριν, προτού εγκριθεί το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και προτού καταλάβουν οι χώρες της ευρωζώνης ότι το μόνο εναλλακτικό σχέδιο στη διάσωση της Ελλάδας θα ήταν κάτι πολύ χειρότερο».

Το νέο στοιχείο που έχει προστεθεί σήμερα είναι, κατά τον Στ. Μικόσι, «μία ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης, που μετέχουν σ
Keywords
Τυχαία Θέματα