Στον αέρα οι δικηγόροι του Κτηματολογίου!

Στον αέρα οι δικηγόροι του Κτηματολογίου! 05.01.2018Παρασκήνιο

Τέλος οι δωρεάν νομικές υπηρεσίες, το μάρμαρο θα πληρώσουν οι πολίτες

Από τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Τέλος στη δωρεάν παροχή νομικών υπηρεσιών από το Κτηματολόγιο προς τους πολίτες φαίνεται ότι βάζει το σχέδιο νόμου για την αλλαγή της δομής του Κτηματολογίου. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Σύλλογος Δικηγόρων της Εθνικό Κτηματολόγιο Α.Ε., τονίζοντας ότι θα αυξηθεί το κόστος για τους πολίτες, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος ουσιαστικά καταργεί τις θέσεις τους.

Οπως αναφέρουν, βάσει του

νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, οι 63 δικηγόροι του Κτηματολογίου καλούνται να αποφασίσουν σε έναν μήνα από τη δημοσίευση του νόμου αν θα παραμείνουν στον νέο οργανισμό ως νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Η παραμονή τους θα έχει ως συνέπεια τη διαγραφή τους από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο, ως εκ του Κώδικα περί Δικηγόρων προκύπτει αυτοδικαίως, λόγω ύπαρξης ασυμβίβαστου μεταξύ της δικηγορικής ιδιότητας και αυτής του δημοσίου υπαλλήλου.

«Με τη συγκεκριμένη διάταξη, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας έναντι του νόμου και της χρηστής διοίκησης, μεθοδεύεται η εκπαραθύρωση των 63 δικηγόρων από το έργο, καθώς όλο το υπόλοιπο προσωπικό μεταφέρεται στον νέο φορέα, χωρίς καμία επίπτωση, μαζί με περίπου 800 εργαζομένους από άλλους κλάδους οι οποίοι μεταβαίνουν σε αυτόν και, επομένως, αποτελεί στοχευμένη παρέμβαση σε βάρος τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η φίμωση όσων από τον νόμο μπορούν εκ της ιδιότητάς τους να ασκούν έλεγχο. Αντίστοιχη μεθόδευση επιχειρήθηκε και στους δημοσιογράφους της Γενικής Γραμματείας Τύπου» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.

Θέτουν δε το ερώτημα ποιος θα περιφρουρεί την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, αλλά και ποιος επωφελείται -και γιατί- από την απουσία δικηγόρων στον νέο οργανισμό. Οι δικηγόροι χαρακτηρίζουν τη σχετική διάταξη του σχεδίου νόμου «μεθόδευση», που αποτελεί ένα μεγάλο σφάλμα σε βάρος του ίδιου του εγχειρήματος της σύνταξης και της λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου. Κάνουν δε λόγο για απρόκλητη, αντιδεοντολογική και ανήθικη δίωξη, με συνέπεια την απώλεια του νομικού παραστάτη του Ελληνα πολίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα