Καμία ανησυχία για τα «τεσσάρια»

Καμία ανησυχία για τα «τεσσάρια» 05.01.2018Ρεπορτάζ

Συνηθισμένη δραστηριότητα, λένε οι ειδικοί για τους σεισμούς από 4,2 έως 4,7 Ρίχτερ που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά

Από τη
Γιώτα Φλώρου

Στον «χορό» των Ρίχτερ κινείται τις τελευταίες μέρες η χώρα μας, με τις σεισμικές δονήσεις να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ήδη από την τελευταία μέρα του 2017 και να κάνουν «ποδαρικό» και τη νέα χρονιά. Πάντως οι σεισμολόγοι εμφανίζονται

καθησυχαστικοί σχετικά με τη σχεδόν καθημερινή επίσκεψη του Εγκέλαδου, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να εμπνέει καμία ανησυχία στους κατοίκους της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς 4,6 Ρίχτερ ταρακούνησαν το Κορινθιακό Κόλπο, με τη δόνηση να γίνεται αισθητή και να ξυπνά ακόμα και τους κατοίκους στην Αθήνα και την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα. Ακολούθησε στις 2 Ιανουαρίου ακόμα ένας μεγάλος σεισμός, που τάραξε τη βόρεια Ελλάδα. Τα 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 6.25 το πρωί στο Κιλκίς προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, πολλοί από τους οποίους βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τους σεισμολόγους η σεισμική ακολουθία στην περιοχή βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Χθες στη δίνη των σεισμών βρέθηκε η νησιωτική Ελλάδα με απόσταση μόλις λίγων ωρών. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Κρήτη με έναν σεισμό 4,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (στις 12.15), ενώ μία δόνηση παρόμοιας έντασης έγινε αισθητή λίγο πριν από τις 7 χθες το πρωί στη Μυτιλήνη.

«Πρόκειται για μία σεισμική δραστηριότητα η οποία δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα» είπε στη «δημοκρατία» ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που είναι γνωστή για τη σεισμογενή φύση της, η συχνή εμφάνιση των σεισμών είναι ένα φαινόμενο που έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, με τους ειδικούς να αποκαλούν αυτά τα γεγονότα ακόμα και συνηθισμένα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά των σεισμών των τελευταίων ημερών δήλωσε ότι είναι μικροί σε μέγεθος, ενώ έσπευσε να τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ τους, καθώς προέρχονται από εντελώς διαφορετικές εστίες. «Το μόνο που συσχετίζει τους σεισμούς αυτούς είναι η χρονική στιγμή στην οποία συνέβησαν. Εκτός από αυτό δεν υπάρχει καμία άλλη σχέση». Παράλληλα, τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ρήγμα που να προσέχουν ιδιαίτερα οι σεισμολόγοι, φοβούμενοι μήπως δώσει έναν μεγάλο σεισμό. Μάλιστα, ο κ. Λέκκας θέλησε να υπενθυμίσει ότι η πρόβλεψη των σεισμών δεν είναι εφικτή με βάση τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι στιγμής, «αλλιώς θα είχε λυθεί το πρόβλημα των σεισμών».

Keywords
Τυχαία Θέματα