Στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Ισραήλ

Στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Ισραήλ05.01.2018Πρόσωπα

Θα επισκεφθεί το εβραϊκό μνημείο και τον χώρο του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση

Στη Θεσσαλονίκη έρχεται το πρωί της Τρίτης 9 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης

που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο κ. Ρίβλιν αναμένεται να φτάσει περίπου στις 11 το πρωί της Τρίτης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου θα τον υποδεχτούν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου βρίσκεται το μνημείο του Ολοκαυτώματος, προκειμένου ο Ισραηλινός πρόεδρος να καταθέσει στεφάνι. Στη συνέχεια θα μεταβεί στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό και στο οικόπεδο που παραχώρησε η ΓΑΙΑΟΣΕ, όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος, προκειμένου ο κ. Ρίβλιν να τοποθετήσει μια αναμνηστική πλάκα. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ισραήλ αναμένεται να επισκεφτεί και τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Την ίδια στιγμή, έχει ήδη υπογραφεί στις 29 Δεκεμβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημοσιεύτηκε στο φύλλο 293 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση του μουσείου, καθώς εγκρίνεται η ειδική πολεοδομική μελέτη του οικοπέδου της ΓΑΙΑΟΣΕ. Αυτό σημαίνει ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα αρχίσουν οι πρόδρομες εργασίες ανέγερσης.

Το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί το μουσείο είναι περίπου 7.000 τ.μ. στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, εκεί από όπου ξεκίνησε το τελευταίο ταξίδι για χιλιάδες θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Υπολογίζεται πως για την κατασκευή του απαιτούνται περίπου 22.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 10.000.000 ευρώ θα δοθούν από το γερμανικό κράτος, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα, όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Μπουτάρης, αναμένεται να δοθούν από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Keywords
Τυχαία Θέματα