«Xenos», ο Προμηθέας του Καν

«Xenos», ο Προμηθέας του Καν05.01.2018Τέχνες

Το τελευταίο σόλο του μεγάλου χορογράφου ξεκινά παγκόσμια περιοδεία με πρώτο σταθμό την Αθήνα

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Τι μας δίνει ανθρώπινη υπόσταση;» Το ερώτημα αυτό πλανάται στη νέα παραγωγή του κορυφαίου χορευτή και χορογράφου Ακραμ Καν, με τίτλο «Xenos», η οποία είναι εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία και θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της τον άλλο μήνα στη Στέγη του Ιδρύματος «Ωνάση». Στον «Xeno» (από την ελληνική λέξη) ο

«μάγος των κινήσεων» εξερευνά τον μύθο του Προμηθέα, του Τιτάνα που έκλεψε τη φωτιά και την έδωσε στους ανθρώπους. Κι αυτό μέσα από ένα χορευτικό σόλο, το τελευταίο της πολύχρονης καριέρας του Καν.

Τελικά, το δώρο του Προμηθέα ήταν ευλογία ή κατάρα για την ανθρωπότητα; Μόνος στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τις 21 Φεβρουαρίου, ο «Xenos» του Ακραμ Καν επιχειρεί να φωτίσει την ομορφιά αλλά και το σκότος που κρύβει η ανθρώπινη ψυχή.

Αν και ο ίδιος έχει αναλάβει να σηκώσει στους ώμους του όλο το χορευτικό βάρος της παράστασης, στη σκηνή θα βρίσκονται και πέντε μουσικοί να τον πλαισιώνουν, ερμηνεύοντας συνθέσεις που γεφυρώνουν τις σύγχρονες μελωδίες με τα ινδικά ηχοχρώματα και τις μουσικές του κόσμου. Χαρακτηριστικό είναι πως μετά την πρώτη παρουσίασή της στην Αθήνα, η παραγωγή θα κάνει παγκόσμια περιοδεία σε διάφορα θέατρα ανά τον πλανήτη.

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, μάλιστα, μετά την παράσταση, στη «Στέγη» (στην οποία ο χορευτής θα βρεθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές, στην οποία οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ρωτήσουν τον δημιουργό περισσότερα για την παράστασή του αλλά και για την πηγή έμπνευσής του.

Ο γεννημένος στο Γουίμπλεντον της Αγγλίας Ακραμ Καν έλκει την καταγωγή του από την Ντάκα του Μπανγκλαντές. Σε ηλικία 7 ετών άρχισε να σπουδάζει την κλασική φόρμα του νοτιοασιατικού χορού κατάκ με τον Sri Pratap Pawar, που αργότερα έγινε ο μέντοράς του. Στα 13 του έλαβε μέρος στην παραγωγή της «Μαχαμπαράτα» από τη Shakespeare Company του Πίτερ Μπρουκ, με την οποία περιόδευσε σε όλο τον κόσμο από το 1987 μέχρι το 1989, ενώ για τη δουλειά του έχει τιμηθεί με το βραβείο Laurence Olivier καθώς και με πολυάριθμα άλλα βραβεία.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες με τους οποίους έχει συνεργαστεί επί σκηνής είναι η ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός, η μπαλαρίνα Σιλβί Γκιγιέμ, η τραγουδίστρια Κάιλι Μινόγκ αλλά και ο γλύπτης Ανις Καπούρ.

Info: Το χορευτικό σόλο «Xenos» του Ακραμ Καν θα παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή της «Στέγης» από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα