Ετοιμάζονται να «ξεπουλήσουν» τη Μακεδονία στα Σκόπια!

Ετοιμάζονται να «ξεπουλήσουν» τη Μακεδονία στα Σκόπια!05.01.2018Παρασκήνιο

Η κυβέρνηση προωθεί σύνθετη ονομασία, που θα περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία»

Ο ΣΥΡΙΖΑ οχυρώνεται πίσω από παλαιότερη απόφαση του Βουκουρεστίου και ο Καμμένος δεν ξεκαθαρίζει αν θα πει «όχι» στις ανιστόρητες απαιτήσεις των Σκοπιανών

■ Μόνο ο Τζιτζικώστας τόλμησε να εκφράσει τις εθνικές θέσεις ■ Ξεσηκωμός στη βόρεια Ελλάδα.

Ετοιμάζουν συλλαλητήριο

Η Θέση μας: Να σταματήσουν το κρυφτούλι

Διαβάστε επίσης:

►Σφίγγει ο κλοιός για τον «σουλτάνο»!►«Παράθυρο» για δίκη στην Ελλάδα των οκτώ Τούρκων►Παρελθόν οι εκπτώσεις φόρου για ιατρικά έξοδα►Θεράπευσαν τον πιο επιθετικό καρκίνο μαστού►Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις προς τα Ταμεία►Φιάσκο για την ΕΛ.ΑΣ.! Απέδρασαν από το Μεταγωγών επικίνδυνοι βαρυποινίτες►Απαγόρευση εκδρομών με δύο μέτρα και δύο σταθμά►Η Ιβάνκα θέλει να γίνει πρόεδρος της Αμερικής!►Εδιωξαν τον Λεμονή

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να εγκλωβίσει και τη ΝΔ, επικαλούμενο όσα είχαν συμβεί στο Βουκουρέστι

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «ξεπουλήσει» το όνομα «Μακεδονία» στους Σκοπιανούς, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή επιθετικό προσδιορισμό, όπως διαφάνηκε ξεκάθαρα χθες από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το επόμενο διάστημα και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων, υπό τον Μάθιου Νίμιτς (οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη στις 19 Ιανουαρίου) αναμένεται να παιχτεί το επεισόδιο της «εθνικής μειοδοσίας», αφού σχεδόν σε όλα τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων από το 1993 και μετά περιέχεται ο όρος «Μακεδονία» («Νέα Μακεδονία», «Ανω Μακεδονία», «Μακεδονία του Βαρδάρη», «Σλαβική Μακεδονία»). Το αν το «Μακεδονία» είναι γραμμένο σε άλλη γλώσσα δεν έχει καμία απολύτως σημασία και η ελληνική κοινωνία έχει εκφράσει ήδη την κάθετη αντίθεσή της.

Κατ' ιδίαν συνάντηση

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει κατ' ιδίαν με τον Ζόραν Ζάεφ το θέμα της ονομασίας, πιθανότατα στη συνάντηση την οποία θα έχουν στο Νταβός, μεταξύ 23 και 26 Ιανουαρίου, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ενώ η κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακούς ελιγμούς προκειμένου να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση και ειδικά τη Ν.Δ. σε μία λύση που το πλαίσιό της μπήκε, όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου και από το υπουργείο Εξωτερικών, στο Βουκουρέστι επί Κώστα Καραμανλή: «Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Η απόφαση να προχωρήσει η λύση της ονομασίας είναι δεδομένη και υπαγορευμένη σε έναν μεγάλο βαθμό από το εξωτερικό, δεδομένου ότι τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Γερμανοί εμφανίζονται έτοιμοι να αποδεχτούν την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία τους, ΠΓΔΜ. Και σε αυτό το θέμα οι Γερμανοί παίζουν βρόμικο ρόλο, ενώ η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη γειτονική χώρα προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα.

«Αυτή θα είναι η χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες, που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε παραγωγικές λύσεις» άρχισε τη δήλωσή του ο Νίκος Κοτζιάς μετά το υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, για να μπει στην ουσία του θέματος αμέσως μετά και να περιγράψει το αμπαλάζ της αποδοχής του όρου «Μακεδονία». «Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μία σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλει η Ελλάδα ως θέση και στο Βουκουρέστι. Είμαστε υπέρ μίας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και με κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησαν τη χώρα, ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Ελληνική αναβάθμιση στα Βαλκάνια με τη λύση»

Μια διαφορετική, γεωπολιτική και οικονομική διάσταση επιχείρησε να δώσει ο Νίκος Παππάς στο ζήτημα της επίλυσης του προβλήματος με την ονομασία των Σκοπίων, εκτιμώντας ότι ύστερα από αυτό η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πιο κομβικό ρόλο στα Βαλκάνια.
Οπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, «δεν μπορούμε να διαλαλούμε ότι η χώρα μπορεί να είναι κόμβος εμπορίου, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών, με σύγχρονες υποδομές και να έχει γυρισμένα τα νώτα της στον Βορρά. Είναι κεντρικός παίκτης και για τις χώρες των Βαλκανίων ένας πάρα πολύ κρίσιμος και ισχυρός εταίρος και σύμμαχος.

Αυτό τον ρόλο ιστορικά κακώς τον απαρνηθήκαμε μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, πρέπει να το παραδεχθούμε δημοσίως με θάρρος και εμείς και όσοι διαχειρίστηκαν και διαμόρφωσαν την κατάσταση ως υπήρξε σε σχέση με την ΠΓΔΜ». Ο κ. Παππάς εκτίμησε, μάλιστα, ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλη πλειοψηφία για την προοπτική λύσης των προβλημάτων με τη γειτονική χώρα.

Τζιτζικώστας: Χωρίς τον όρο Μακεδονία το γειτονικό κρατίδιο

Μήνυμα ότι δεν είναι αποδεκτή η λύση για την ονομασία των Σκοπίων που θα περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία» έστειλε χθες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Η χρονική συγκυρία και οι συνθήκες που επικρατούν στα Σκόπια και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ευνοούν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για να διεκδικήσει και να φέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα, δηλαδή μία πλήρη συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους» τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM.

«Δεν νομιμοποιείται»

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε επίσης ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων «δεν νομιμοποιείται να υποχωρήσει από την εθνική κόκκινη γραμμή όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από 10 χρόνια στο Βουκουρέστι, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή». Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα, όπως οι αλυτρωτικές συμπεριφορές και η προπαγάνδα των Σκοπίων, η παραχάραξη της Ιστορίας, η χρήση συμβόλων κ.λπ.».

Ερωτηθείς, ο κ. Τζιτζικώστας διευκρίνισε ότι οι ευνοϊκές συνθήκες που επικαλείται είναι η υιοθέτηση μιας πιο διαλλακτικής στάσης από τη νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, αλλά και η έντονη επιθυμία των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, στη σύνοδο που θα γίνει τον Ιούλιο. Κάλεσε δε την κυβέρνηση των Σκοπίων, «ως ένδειξη ότι πράγματι εννοεί όλα αυτά που λέει, να προχωρήσει από τώρα στην αλλαγή ονομασιών δρόμων και να κατεβάσει αγάλματα που ουσιαστικά υποκλέπτουν στοιχεία της δικής μας Ιστορίας και του πολιτισμού».

«Παράθυρο» από Καμμένο για «ναι» και στη σύνθετη ονομασία

Από το Μέγαρο Μαξίμου περιγράφουν τη συζήτηση που έγινε για το Σκοπιανό ως θετική και σε αυτό συγκαταλέγουν τη στάση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, ο οποίος, ενώ επιμένει ότι δεν αποδέχεται τον όρο «Μακεδονία», δείχνει να επιχειρεί να θολώσει τα νερά επικαλούμενος την απόφαση του Βουκουρεστίου, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξή του στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και μιλώντας για λύση αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Σε δήλωσή του μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε ότι η μη χρήση του όρου «Μακεδονία» είναι «πάγια εθνική θέση», αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε μία σύνθετη ονομασία, λέγοντας ότι υπάρχουν οι δύο «αποφάσεις-σταθμοί» της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 1992, αλλά και αυτή του Βουκουρεστίου. Με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με κόκκινη γραμμή τη θέση που υιοθετήθηκε στην Αθήνα το 2007 για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, ο Πάνος Καμμένος δεν απέκλεισε τίποτα.

Ο κ. Καμμένος είπε δύο φορές ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά, προέβλεψε ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή» και εξαπέλυσε επίθεση στη Ν.Δ. λέγοντας ότι «θέλω να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναγνώρισε ότι οι ΑΝ.ΕΛ. θα αποφασίσουν εκ μέρους της παρατάξεως και θα ακολουθήσει την οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα του Σκοπιανού», μη ξεχνώντας να κάνει αναφορά στη στάση Σαμαρά.

Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε ερμηνεύσει τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., υποστηρίζοντας ότι «η τοποθέτηση του κ. Καμμένου σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την εξεύρεση λύσης» και παρά τις επιφυλάξεις του, όπως πρόσθεσε, «δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική πολιτική κρίση, αλλά αντιθέτως θέτει ως όρο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος».
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του, προανήγγειλε υποχώρηση Καμμένου στο θέμα της ονομασίας.

Τρεις γραμμές από τα κόμματα μπροστά στη διαπραγμάτευση

«Ναι» στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό από τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ, «όχι» στη χρήση του όρου «Μακεδονία» από Ενωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή: Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης εν όψει της εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό τις ερχόμενες εβδομάδες. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία και τόνισε: «Εμείς δεν έχουμε μετακινηθεί από τη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε πως κάθε λύση στην οποία περιλαμβάνεται το όνομα «Μακεδονία» ή όποιο παράγωγό του «θα πρέπει ρητά να ορίζεται μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός, ώστε να μη δίνεται αφορμή να ανακινούνται διεκδικήσεις».
Από την άλλη πλευρά, η Ενωση Κεντρώων με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως δεν δέχεται «τη λέξη Μακεδονία στην ονομασία του κρατιδίου», καθώς, όπως υποστηρίζει, οι Σκοπιανοί «κάνουν παραχωρήσεις και, όταν πάρουν το όνομα “Μακεδονία”, θα ξανασκληρύνουν τη στάση τους και θα ξαναεπιστρέψουν στον αλυτρωτισμό και στα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

«Η αποδοχή οποιασδήποτε ονομασίας των Σκοπίων η οποία θα περιέχει καθ' οιονδήποτε τρόπο (γεωγραφικό ή επιθετικό προσδιορισμό...) τον όρο “Μακεδονία” αποτελεί πράξη εθνικής μειοδοσίας απέναντι στον Ελληνισμό και στην Ιστορία του» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Στάση αναμονής κρατά, τέλος, το ΠΑΣΟΚ. «Θα τοποθετηθούμε όταν η συζήτηση έρθει με συγκεκριμένη πρόταση, ενιαία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., γιατί προσωπικά πιστεύω ότι αυτό το παιχνίδι που βλέπουμε με τον καλό και τον κακό πατριώτη είναι ένα ψέμα, μια ακόμα υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.» τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Παύλος Χρηστίδης.

Προθυμία Ζάεφ για γρήγορη συμφωνία

Συναινετική διάθεση για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και βούληση για ρήξη με τις ακραίες πρακτικές του προκατόχου του στην πρωθυπουργία επιδεικνύει ο Ζόραν Ζάεφ, που παραχώρησε για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να συμβάλει στη διαπραγμάτευση με αμοιβαίες υποχωρήσεις στο ζήτημα της ονομασίας. Αναφέρει ότι το συμφέρον και των δύο χωρών είναι να βρεθεί λύση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, δηλαδή πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο 43χρονος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός αποκηρύσσει τις πρακτικές του προκατόχου του Νίκολα Γκρούεφσκι και εξηγεί γιατί δεν συμφωνεί με τη θέση των προηγούμενων πρωθυπουργών ότι «οι Σκοπιανοί είναι οι μοναδικοί κληρονόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Το κοινό

Αποκαλύπτει επίσης τι κοινό έχει με τον Αλέξη Τσίπρα και πως, κατά τη γνώμη του, «ίσως ο Θεός το έφερε έτσι, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ». Ο Ζόραν Ζάεφ μιλά, ακόμα, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πάνο Καμμένο. Μέσα από τη συζήτηση διαφαίνονται οι προθέσεις της πλευράς των Σκοπίων και ο βαθμός των υποχωρήσεων που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας.

Η συνέντευξη που δόθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο θα μεταδοθεί αυτή την Κυριακή, στις 8 το βράδυ, ανήμερα Χριστουγέννων (με βάση το ιουλιανό ημερολόγιο) για την ΠΓΔΜ.

Keywords
σκοπια, μακεδονια, αλέξης τσίπρας, ανεξαρτητοι ελληνες, νεα δημοκρατια, χρυση αυγη, νίκος μιχαλολιάκος, συριζα, καμμενος, ελλαδα, εκπτωσεις, τσιπρας, νέα, λύση, νατο, ΠΓΔΜ, αθηνα, μπλοκ, σαμαρας, ΚΚΕ, ενωση, χατζηδακης, ρητά, μιχαλολιάκος, ΠΑΣΟΚ, alpha, ημερολόγιο, εθνικη τραπεζα, Κορμός Χριστουγέννων, αλλαγη ωρας, eurobank alpha, alpha eurobank, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, μιχαλολιάκος, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, νίκος μιχαλολιάκος, κομματα, ενωση κεντρωων, μιλα, υιοθετηση, ρητά, χωρες, το θεμα, αυγη, γνωμη, δημοκρατια, εθνικη, θαρρος, θεμα, ονοματα, πλαισιο, ψεμα, alpha, αφορμη, βαλκανια, εβδομαδες, βορεια, βραδυ, γινει, γλωσσα, διαστημα, δηλωση, διγλωσσια, δικη, δειχνει, δωσει, δοθηκε, εγινε, ειπε, επιθυμια, θεος, κυβερνηση, κομβος, λύση, μαξιμου, μητσοτακης, μπλοκ, νατο, νεα υορκη, νικο, νταβος, νωτα, ξεσηκωμος, οκτω, ονομα, ορος, ουσιαστικα, ουσια, προβληματα, ρηξη, ρυθμιση, ρολο, συζητηση, υπουργειο εξωτερικων, ισχυρος, φορα, χρυση, δημητρης, ενωση, ετοιμη, εθνικο, χωρα, ιατρικα, υπουργειο, κυριακη, μπροστα, παυλος, παιχνιδι, θεσεις
Τυχαία Θέματα