Τσίπρας: Βαδίζουμε προς ένα νέο ενιαίο φορέα ριζοσπαστικής αριστεράς

Την αυτοδιάλυση του ΣΥΝ, της μεγαλύτερης συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κύκλος αυτός δεν κλείνει ακριβώς σήμερα. Ο κύκλος αυτός έκλεισε ουσιαστικά με το ξέσπασμα της κρίσης. Έκλεισε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, με το βάθος και την ουσία της ανάλυσής του, με την πίστη του στην ενότητα,

με την προσήλωσή του στη δημοκρατία και με την ενεργό συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες, αναδείχτηκε ως η πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη ενάντια στο μνημόνιο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Προχωρούμε στην αυτοδιάλυση του Συνασπισμού, για να συγκροτήσουμε όλοι μαζί, σε ισότιμη πολιτική βάση και από κοινού με τον ανένταχτο κόσμο, το νέο ενιαίο φορέα της ριζοσπαστικής αριστεράς» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιπλέον ανέφερε ότι το ενιαίο κόμμα θα είναι δημοκρατικό και πολυτασικό, με στόχο όχι πλέον την ενδυνάμωση της πολιτικής του απήχησης και επιρροής, αλλά το άνοιγμα ενός εναλλακτικού δρόμου για τη χώρα. «Στόχος μας είναι να γίνουμε ο καταλύτης μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, και η σπίθα μιας μεγάλης ανατροπής συσχετισμών στην Ευρώπη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «σχέδιο μας είναι η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και η στροφή σε ένα καινούριο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα έχει στο επίκεντρό του όχι τα κέρδη των λίγων αλλά τις ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας. Κλείνουμε λοιπόν έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο, για να ανοίξουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο ακόμα πιο σημαντικό».

«Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Αυτή εδώ η συνεδρίαση της ΚΠΕ κλείνει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο.
Η αυτοδιάλυση του ΣΥΝ, είναι ένα σημαντικό και συμβολικά και ουσιαστικά, βήμα στη πορεία για τη συγκρότηση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου συγκίνηση. Υποθέτω ότι όλες και όλοι εδώ μέσα νιώθουμε κάπως έτσι.
Επιτρέψτε μου από το βήμα αυτό να σας αναφέρω μερικές σκέψεις, που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φανούν συναισθηματικές, πιστεύω όμως ότι έχουν την πολιτική τους σημασία.

Ο Συνασπισμός ξεκίνησε με το όραμα της ενότητας της Αριστεράς. Και με το όραμα μιας νέας αριστερής ταυτότητας, ριζοσπαστικής, κινηματικής και βαθειά δημοκρατικής.
Αντιμετωπίσαμε από την αρχή μεγάλες δυσκολίες.
Πολλοί ήταν εκείνοι που προέβλεψαν ότι το εγχείρημα δεν θα αντέξει.
Το εγχείρημα όμως άντεξε.
Αναμετρηθήκαμε με έναν σκληρό και πανίσχυρο δικομματισμό, αντιμετωπίσαμε ηγεμονισμούς κάθε είδους, παλέψαμε σε ένα ελάχιστα φιλικό επικοινωνιακό περιβάλλον, ρισκάραμε την κοινοβουλευτική μας επιβίωση.
Σταθήκαμε όρθιοι. Χάρη στην πίστη και την αποφασιστικότητα ενός ολόκληρου κόσμου που στήριξε το κόμμα σε κάθε κρίσιμη στιγμή.
Σταθήκαμε όρθιοι, γιατί στη συνείδηση αυτού του κόσμου, η αριστερά την οποία εκπροσωπούσαμε, παρόλα τα προβλήματά της είχε πολύ σοβαρό λόγο ύπαρξης.
Δεν λείψαμε από κανένα κεντρικό ή τοπικό κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Πήγαμε κόντρα σε όλες τις «μεγάλες ιδέες», του χρηματιστηρίου, της Ολυμπιάδας, των φαραωνικών έργων, όλο αυτόν τον μύθο της «ισχυρής Ελλάδας» της ανάπτυξης των αυτοκινητοδρόμων, της διαπλοκής, της κατασπατάλησης πόρων και της διαφθοράς. Πρωτοστάτησαν τα μέλη μας σε αυτά τα μεγάλα κινήματα, ακόμα και όταν βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμα και τώρα υπό το καθεστώς εκδικητικών διώξεων.
Κάπου προς το τέλος της δεκαετίας του 90 έκανε μια νέα επανεκκίνηση με πιο ριζοσπαστικά αριστερά χαρακτηριστικά
Με την απόφαση να μην ψηφίσουμε τη συνθήκη του Άμστερνταμ.
Με τη συμμετοχή μας στις ευρωπορείες και τα άλλα αριστερά ευρωπαϊκά δίκτυα.
Και αμέσως μετά με τη συμμετοχή μας στο Κοινωνικό Φόρουμ.
Είναι η περίοδος που ο νεοφιλευθερισμός προβάλλει ως μοναδική ρεαλιστική λύση για το μέλλον του κόσμου.
Νοιώθει αρκετά ισχυρός , ώστε να διοργανώνει επιθετικούς πολέμους.
Υπόσχεται ευημερία και χρήμα, υπό την προϋπόθεση ότι οι κοινωνίες θα εγκαταλείψουν το κοινωνικό συμβόλαιο, την προστασία της εργασίας και το κοινωνικό κράτος.
Πάνω στις βάσεις αυτές προωθείται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Είναι όμως ταυτόχρονα η περίοδος που ένα μεγάλο ρεύμα αμφισβήτησης αυτής της μονοκρατορίας εκδηλώνεται. Από τους Ινδιάνους της Τσιάπας, μέχρι τα κέντρα των μητροπόλεων της Αμερικής και της Ευρώπης».

Ο κύκλος αυτός δεν κλείνει ακριβώς σήμερα. Ο κύκλος αυτός έκλεισε ουσιαστικά με το ξέσπασμα της κρίσης.

Έκλεισε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, με το βάθος και την ουσία της ανάλυσής του, με την πίστη του στην ενότητα, με την προσήλωσή του στη δημοκρατία και με την ενεργό συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες, αναδείχτηκε ως η πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη ενάντια στο μνημόνιο.
Σήμερα, το αδιέξοδο και ο παραλογισμός της πολιτικής του Μνημονίου, η κατάρρευση του πολιτικού κατεστημένου μέσα στην αναξιοπιστία, η τεράστια κοινωνική καταστροφή που συντελείται μας βάζουν μπροστά σε ένα μεγάλο ιστορικό καθήκον.
Tη συγκρότηση μιας ευρύτατης κοινωνικής συμμαχίας, με προγραμματικό στόχο την κατάργηση του Μνημονίου, την αντιμετώπιση της κρίσης και τη δρομολόγηση ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου.

Χρειαζόμαστε λοιπόν έναν πολιτικό φορέα ικανό να ανταποκριθεί στο καθήκον αυτό και να διατυπώσει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας.
Προχωρούμε στην αυτοδιάλυση του Συνασπισμού, για να συγκροτήσουμε όλοι μαζί, σε ισότιμη πολιτική βάση και από κοινού με τον ανένταχτο κόσμο, το νέο ενιαίο φορέα της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Ένα κόμμα δημοκρατικό και πολυτασικό, με στόχο όχι πλέον την ενδυνάμωση της πολιτικής του απήχησης και επιρροής, αλλά το άνοιγμα ενός εναλλακτικού δρόμου για τη χώρα. Στόχος μας είναι να γίνουμε ο καταλύτης μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, και η σπίθα μιας μεγάλης ανατροπής συσχετισμών στην Ευρώπη.
Σχέδιο μας είναι η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και η στροφή σε ένα καινούριο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα έχει στο επίκεντρό του όχι τα κέρδη των λίγων αλλά τις ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας.

Κλείνουμε λοιπόν έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο, για να ανοίξουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο ακόμα πιο σημαντικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα