Μήνυμα Λυμπερόπουλου: «Κάθαρση του κλάδου με κάθε κόστος»

Της Δώρας Μιχαήλ

Ενας ακτιβιστής, ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, μαζί με τη Χρυσή Αυγή θα κληθούν να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ταξί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών του ΣΑΤΑ (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής), που πραγματοποιήθηκαν στις 2, 3 και 4 Ιουνίου.

Μεγάλος νικητής για ακόμα μια φορά ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, με ποσοστό 45,5% και δέκα έδρες. Συνεπιβάτης του, ωστόσο, η Χρυσή Αυγή, που αναδείχθηκε δεύτερη και έλαβε τρεις έδρες.

Ο Θ. Λυμπερόπουλος σε δηλώσεις του προς «ΤΟ ΧΡΗΜΑ» σημείωσε: «Το ότι η Χρυσή Αυγή μπήκε στο ΔΣ οφείλεται στην οργή και στην αγανάκτηση, όμως, αυτή δεν είναι λύση». Σχετικά με τις ενέργειες μετά την επανεκλογή του δήλωσε: «Συνεχίζω τον αγώνα, εντείνοντας τις προσπάθειες. Βασικό στοίχημα, η κάθαρση του κλάδου με κάθε κόστος».

Οι οδηγοί ταξί δεν έχουν χρόνο και δεν μπορούν να περιμένουν. Ζητούν από τους αρμοδίους να σηκώσουν τα μανίκια και να βρουν λύσεις, καθώς βρίσκονται σε δραματική κατάσταση. Οι περισσότεροι έχουν υποθηκεύσει τις περιουσίες τους για την απόκτηση άδειας, αλλά σήμερα η αξία της έχει πέσει έως και 200%, ενώ οι τζίροι τους δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων. «Εδώ και τέσσερις μήνες δεν έχω μεταβιβάσει ούτε μια άδεια ταξί, όταν πριν το 2009 μεταβίβαζα τρεις με τέσσερις τον μήνα», δήλωσε προς «ΤΟ ΧΡΗΜΑ», ο Ν.Κ., οδηγός και μεσίτης αδειών ταξί.

Από την άλλη, στις υπεράριθμες πιάτσες ταξί συναντά κανείς κίτρινες φάλαγγες και οδηγούς που παραπονούνται για τους μειωμένους τζίρους και το άνοιγμα του επαγγέλματος. «Η μείωση στους τζίρους φτάνει το 45%», δηλώνει προβληματισμένη και απογοητευμένη η κα. Πία, οδηγός ταξί που μοιράζεται το όχημα με τον σύζυγό της, Αντρέα. «Είμαστε εγκλωβισμένοι. Υποθηκεύσαμε τις περιουσίες μας για να πάρουμε μια άδεια ταξί και σήμερα δεν βγάζουμε ούτε τόσα όσα χρειαζόμαστε για να ζήσουμε και καλούμαστε να αποπληρώσουμε τις τράπεζες», αναφέρει άλλος οδηγός.

Οπου φύγει…

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως το ποσοστό που έχει εγκαταλείψει τον κλάδο τα τελευταία χρόνια ξεπερνά το 20%. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της κ. Πίας: «Εχω χάσει συναδέλφους μου. Συνάδελφοι που αγαπούσαν το ταξί αναγκάστηκαν και εγκατέλειψαν». Η ίδια πριν από τρία χρόνια αναλάμβανε το ταξί στις 3 το μεσημέρι και επέστρεφε στο σπίτι της στις 10 το βράδυ. Σήμερα επιστρέφει στις 5 το πρωί, οπότε και αναλαμβάνει ο σύζυγός της. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ακόμα και με αύξηση επτά ωρών στο τιμόνι δεν βγαίνουν όσα έβγαιναν παλαιότερα σε ένα 7ωρο εργασίας.

Ταξί, πλέον, στο μεγαλύτερο ποσοστό, χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι, που δεν μπορούν να το αποφύγουν και κυρίως για μικρές αποστάσεις. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με εκτιμήσεις οδηγών ταξί, έχει μειωθεί έως και 95% η χρήση τους από φοιτητές.

Μεγάλο είναι το πλήγμα και για τις μάντρες ταξί, όπου στριμώχνονται πάμπολλα ορφανά οχήματα. «Εχουμε να δούμε άσπρη μέρα από τη στιγμή που για πρώτη φορά ο Ραγκούσης ξεστόμισε τη λέξη ‘‘άνοιγμα’’. Είχα τέσσερις έτοιμους πελάτες, ήταν θέμα χρόνου, και τους έχασα», δηλώνει στο «ΧΡΗΜΑ», ιδιοκτήτης μάντρας επί της Λιοσίων.

Πλεονασμός

Τόσο οι οδηγοί, όσο και οι ιδιοκτήτες μαντρών σημειώνουν πως η Ελλάδα έχει πολλά περισσότερα ταξί από όσα θα έπρεπε και πως ειδικότερα στην Αθήνα τα ταξί είναι κάτι παραπάνω από υπεράριθμα, αφού αγγίζουν τις 15.000. Χαρακτηριστικά επισημαίνουν: «Δεν πρέπει να εκδοθούν άλλες άδειες. Αν συνεχιστούν να δίνουν νέες άδειες, θα μείνουμε όλοι άνεργοι. Η Ελλάδα έχει σχεδόν 40.000 άδειες ταξί. Στη Γαλλία με πληθυσμό πενταπλάσιο ή και εξαπλάσιο μετρούν μόνο λίγες χιλιάδες παραπάνω από τις δικές μας».

Πριν από τρία με τέσσερα χρόνια μια άδεια ταξί κόστιζε όσο ένα τριάρι διαμέρισμα. Ξεκινούσαν από 220.000 ευρώ και έφταναν τις 260.000 ευρώ. Σήμερα η τιμή της άδειας δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ, αφού η τιμή της επηρεάζεται από τη μειωμένη προσφορά και ζήτηση.

«Ο γιος μου ήθελε να σπουδάσει και εγώ τον έβαλα να βγάλει δίπλωμα για να αναλάβει το ταξί. Το μεγαλύτερο λάθος μου, όμως, είναι ότι τον χρέωσα για να βγάλει δική του άδεια. Πήρα στον λαιμό μου το μέλλον του παιδιού μου. Πού να φανταστώ ότι όλα θα άλλαζαν τόσο γρήγορα», δηλώνει ο κ. Νίκος, φανερά απογοητευμένος από το «χτύπημα» που έχει δεχτεί ο κλάδος των ταξί.

Τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκαν και τα πρώτα περιστατικά οδηγών ταξί που «έμειναν» από πετρέλαιο στον δρόμο ή δανείζονται από συναδέλφους, προκειμένου να βάλουν πετρέλαιο. Τέλος, ένα ταξί για να επιβιώσει χρειάζεται 40 έως 50 ευρώ ημερησίως για καύσιμα και γύρω στα 14,5 ευρώ για τον ΟΑΕΕ. Στην περίπτωση που το ταξί ενοικιάζεται, το κόστος αυξάνεται από 20 έως και 30 ευρώ ημερησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα