Kερκόπορτα του εγκλήματος τα… chat rooms

Του Τάσου Ντούβλη

Μπορεί η πρόσφατη εκούσια εξαφάνιση της 13χρονης Χριστίνας Κρασσά –η οποία είχε εγκαταλείψει το σπίτι της από την περασμένη Κυριακή για να συναντήσει στην Καβάλα τον διαδικτυακό φίλο της– να είχε αίσιο τέλος, όμως, δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Καθημερινά, ανήλικοι πέφτουν θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων, άλλοι οδηγούνται στα ναρκωτικά και άλλοι εξωθούνται στην επαιτεία, μέσω του Διαδικτύου και των chat rooms.

Συγκεκριμένα στο

Facebook, όπως αναφέρει ο Ταξίαρχος της Οικονομικής Αστυνομίας και Επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, γιατί η εταιρεία «ακούει» ελάχιστα στις καταγγελίες και στα αιτήματα των αρμόδιων αρχών. Τα chat rooms είναι η κερκόπορτα του εγκλήματος για τους ανηλίκους, ενώ μέσω αυτών πραγματοποιούνται τα περισσότερα εγκλήματα στο Διαδίκτυο.

«Ολες οι ανώμαλες συμπεριφορές, όλοι οι εγκληματίες που θέλουν να προσεγγίσουν ένα παιδάκι πηγαίνουν στα chat rooms», τονίζει σε δηλώσεις του ο Μανώλης Σφακιανάκης. Οι σεξουαλικές επιθέσεις μέσω των chat rooms αγγίζουν το τρομακτικό ποσοστό της τάξης το 82%, ενώ για τα ναρκωτικά ανέρχεται στο 75%. Βέβαια, υπάρχουν και άλλου είδους εγκλήματα στο Διαδίκτυο, όπως η εμπορία ναρκωτικών, η επαιτεία και άλλα…

Καταιγισμός καταγγελιών

«Περίπου οι μισές καταγγελίες ετησίως που λαμβάνει η γραμμή Safeline αφορά περιστατικά που διαπράττονται μέσω των κοινωνικών δικτύων και του δημοφιλέστερου όλων Facebook», αναφέρει στο «Π», η υπεύθυνη επικοινωνίας στη SafeLine, Μελτίνη Χριστοδουλάκη. Οπως μάς λέει η ίδια, για το έτος 2012, το 35% των καταγγελιών αφορούσε τα κοινωνικά δίκτυα. Ως προς το περιεχόμενό τους σχετίζονταν κυρίως με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, με τη δημιουργία ψεύτικων προφίλ, με τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, την παραβίαση λογαριασμών, τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό (cyber bullying), τη σεξουαλική παρενόχληση (grooming), τη σεξουαλική αποπλάνηση κ.α.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς ή ακόμα και καθηγητές μας κατήγγειλαν περιστατικά, όπου ενήλικοι άντρες προσπαθούσαν να έρθουν σε επαφή με ανήλικα κορίτσια μέσω συνομιλιών των οποίων το περιεχόμενο ήταν καθαρά σεξουαλικό και προκλητικό», τονίζει η κ. Χριστοδουλάκη.

Κανόνες Συμπεριφοράς

Σύμφωνα με τους κανόνες τους οποίους θέτει ο πολύπειρος Ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης για το Διαδίκτυο, προκειμένου να προστατευτούμε: «Προσέχω µε ποιον συνοµιλώ στο Διαδίκτυο. Δεν είναι πάντα αυτός που παρουσιάζεται. Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος για τα μικρά παιδιά που ενθουσιάζονται µε αυτά που τους λένε επιτήδειοι στα chat rooms. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλά παιδιά έχουν πέσει µε αυτόν τον τρόπο στα χέρια επιτήδειων και έχουν εξαφανιστεί», τονίζει ο κ. Σφακιανάκης.

«Οταν το παιδί βρίσκεται μπροστά στον υπολογιστή, οι γονείς δεν πρέπει να είναι εφησυχασμένοι ότι τίποτα ‘‘κακό’’ δεν πρόκειται να συµβεί» αναφέρει ο ίδιος και συνεχίζει λέγοντας ότι «οι κίνδυνοι που υπάρχουν στην πραγματική ζωή, υπάρχουν και στο Ιντερνετ. Και το κυριότερο όλων, ίσως, είναι ότι δεν πρέπει οι γονείς να επιτρέπουν στο παιδί να συναντηθεί με άτομο που γνώρισε µέσω Διαδικτύου».

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά σας…

Οπως εξηγούν ειδικοί στο «Π», για την καλύτερη πρόληψη πρέπει να υπάρχει γνώση στους γονείς. Ακόμη και όσοι δεν γνωρίζουν να χειρίζονται το Διαδίκτυο μπορούν να προστατέψουν τα ανήλικα παιδιά τους. «Πέρα από τις συμβουλές για τις ανεπιθύμητες επαφές το παράνομο περιεχόμενο κ.λπ. είναι πολύ σημαντικό να ορίσουν και τον χρόνο που αφιερώνει το παιδί μπροστά στον υπολογιστή. Αυτό έχει να κάνει με τον εθισμό Διαδικτύου. Μπορεί ο γονέας να μην ξέρει τι κάνει στον υπολογιστή το παιδί του μπορεί, όμως, να καθορίσει τον χρόνο που είναι εξίσου σοβαρό-σημαντικό», υπογραμμίζει η υπεύθυνη επικοινωνίας στη SafeLine, Μελτίνη Χριστοδουλάκη. Εάν κάποιος γονέας δει το παιδί του να αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο μπροστά στον υπολογιστή παραμελώντας το σχολείο, την προσωπική του υγιεινή, τις προσωπικές του επαφές στον ψυχικό κόσμο, τα χόμπι του κ.λπ., θα πρέπει να το αφυπνίσει και να προσπαθήσει να εξακριβώσει τι ακριβώς συμβαίνει. Τα παραπάνω, δηλαδή, σύμφωνα με την κ. Χριστοδουλάκη, είναι κάποια από τα «σημάδια» που όταν τα αναγνωρίσουν τότε χρειάζεται να επέμβει ο γονέας ή να ζητήσει τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Πίνακας

Συμβουλές «αυτοπροστασίας» για το Διαδίκτυο:

- Δεν χρησιμοποιούμε την ημερομηνία γέννησης ή άλλα βασικά προσωπικά στοιχεία

- Δεν χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό για όλες τις περιπτώσεις

- Φροντίζουμε ο κωδικός να αποτελείται από οκτώ τουλάχιστον χαρακτήρες

- Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε σύμβολα, αριθμούς, γράμματα και να αλλάζουμε συχνά τους κωδικούς

Πίνακας

Τα «σημάδια» που πρέπει να προσέξετε:

- Απότομη πτώση στις σχολικές επιδόσεις

- Κατάθλιψη

- Εκτέλεση πράξεων αντίθετων με τον χαρακτήρα του παιδιού ή παράνομες πράξεις, λόγω εκβιασμού

Keywords
Τυχαία Θέματα