Ιδέες για να βρουν δουλειά οι Ελληνίδες

Επιμέλεια: Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Λιγότερα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη των «27» είναι τα Ελληνόπουλα που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς μέχρι την ηλικία της υποχρεωτικής φοίτησης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επισημαίνει τη σημασία των υπηρεσιών φύλαξης των παιδιών για την προώθηση της απασχόλησης των γυναικών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2010 και 2011, που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην «ΕΕ των 27» το 28% των παιδιών κάτω των τριών ετών πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και

το 82% των παιδιών, μεταξύ τριών και έξι ετών, πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς ή σε νηπιαγωγεία.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα είναι από τα πλέον χαμηλά στην ΕΕ, καθώς μόλις το 8% των παιδιών έως τριών ετών πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και περίπου το 64% από τριών ετών έως έξι ετών πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο.

Επιπλέον, η Επιτροπή τονίζει ότι τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα από τους λεγόμενους «στόχους της Βαρκελώνης», που συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ το 2002 και, σύμφωνα με τους οποίους, θα πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες φύλαξης για το 90% των παιδιών μεταξύ τριών ετών και της ηλικίας υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης, καθώς και για το 33% των παιδιών κάτω των τριών ετών.

Στην έκθεση της Επιτροπής διαπιστώνεται ότι μόνον οκτώ χώρες πέτυχαν και τους δύο αυτούς στόχους (Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο). Επίσης, μόνο δέκα κράτη-μέλη πέτυχαν τον στόχο για την πρώτη κατηγορία (0-3 ετών) και έντεκα για τη δεύτερη κατηγορία (3 ετών έως την ηλικία της υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Επιτροπή για το 2011, οι παρεχόμενες υπηρεσίες φύλαξης μεγαλύτερων παιδιών μειώθηκαν, δηλαδή ορισμένες χώρες που είχαν πετύχει τον σχετικό στόχο το 2010 τώρα οπισθοδρόμησαν κάτω από το όριο του 90% (Ισπανία, Ολλανδία και Ιρλανδία).

Ο στόχος

Η έκθεση της Επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες φύλαξης παιδιών, εάν η ΕΕ επιθυμεί να επιτύχει τον στόχο της να αυξηθεί το ποσοστό απασχόλησης στο 75% έως το 2020.

«Ο κάθε γονέας γνωρίζει πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η προσφορά υπηρεσιών φύλαξης των παιδιών σε προσιτές τιμές και χωρίς δυσκολίες, τόσο για την ανάπτυξη ενός παιδιού, όσο και για τους εργαζόμενους γονείς. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής, λιγότερα από ένα στα τρία κράτη-μέλη κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών φύλαξης παιδιών» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ.

«Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο, εάν θέλουν να επιτύχουν τον στόχο που έθεσαν να αυξήσουν την απασχόληση στο 75%. Η παροχή υπηρεσιών φύλαξης παιδιών δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως δαπάνη, αλλά ως επένδυση για το μέλλον».

Xτύπησαν καμπάνες

Δέκα αποφάσεις επιβολής διοικητικών προστίμων για παρατυπίες στις οποίες προέβησαν εταιρείες και παραγωγοί σε ό,τι αφορά τη διαδικασία βιολογικού τρόπου παραγωγής γεωργικών προϊόντων υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, που επέβαλε –σύμφωνα με το άρθρο 11 της αριθ. ΚΥΑ 245090/2006– η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων με εισηγητή τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΟΠΕΓΕΠ) και εποπτεύουσα αρχή τη Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠΑΑΤ, κυμαίνονται από 600 ευρώ έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος της παράβασης, τον όγκο των διακινούμενων προϊόντων και την υποτροπή του παραβάτη.

Οι υποθέσεις

Συγκεκριμένα, παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή δέκα υποθέσεις εταιρειών και παραγωγών, στα προϊόντα των οποίων είτε υπήρξε χρήση σημάτων που έφεραν ένδειξη αναφερόμενη στον βιολογικό τρόπο παραγωγής χωρίς να διαθέτουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, είτε ευρέθησαν σε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας μη επιτρεπόμενες ουσίες αγροχημικών ή υπολείμματά τους, είτε δεν διέθεταν άδεια λειτουργίας προκειμένου να συσκευάζουν, να εμπορεύονται και να αποθηκεύουν βιολογικά προϊόντα κ.ά. Επισημαίνεται ότι οι παραβάσεις διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενεργούνται από τους εγκεκριμένους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης στη βιολογική γεωργία.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, δήλωσε: «Η ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί στρατηγικό μας πλεονέκτημα και εκεί στρέφουμε τη γεωργία μας. Οι απαιτήσεις της αειφορίας, αλλά και οι προτιμήσεις των καταναλωτών, στρέφουν την πληθώρα των γεωργών σε πιο ποιοτικά προϊόντα. Η ποιότητα, όμως, θέλει υποστήριξη και σεβασμό, θέλει πιστοποίηση και διασφάλιση από τις παρατυπίες, ευτυχώς λίγων, τόσο στην παραγωγή όσο και στη διακίνηση και εμπορία. Kαι αυτό κάνουμε».

Μόνο στα λόγια οι έλεγχοι για το κάπνισμα

Δραματική μείωση των ελέγχων κατά του καπνίσματος και της επιβολής προστίμων για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, διαπιστώνεται από τα σχετικά στοιχεία που συλλέγει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που συλλέγει κάθε εβδομάδα η Γραμμή για το Κάπνισμα 1142, στο πρώτο τρίμηνο του 2013 διενεργήθηκαν από δημοτικές αστυνομίες, περιφερειακές ενότητες και λιμεναρχεία περίπου 3.500 έλεγχοι, ενώ οι αντίστοιχοι έλεγχοι το ίδιο τρίμηνο του 2012 ανέρχονταν σε 13.450 και το 2011 ξεπερνούσαν τους 25.000.
Σύμφωνα με παράγοντα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά κατανάλωσης προϊόντων καπνού μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 2000, κάπνιζε το 37,6% του ενήλικου πληθυσμού (46,8% των αντρών και 29% των γυναικών).
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο πληθυσμός των καπνιστών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά τα έτη 2000-2009 σε αντίθεση με την πτωτική τάση σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε έρευνα του Euromonitor International διαπιστώθηκε ότι ο ετήσιος μέσος όρος κατανάλωσης ήταν 3.055 τσιγάρα ανά κάτοικο το 2008 και 2.942 το 2009, γεγονός που κατατάσσει τους Ελληνες καπνιστές στους πιο «φανατικούς» στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα