ΤΕΤΡΑΠΛΕΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΟ 2014

Του Σπύρου Παπαδάκη

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βρήκε τον Αντώνη Σαμαρά απόλυτα ικανοποιημένο. Δεν ήταν μόνο το άθροισμα των ψήφων, αλλά πολύ περισσότερο το όλο κλίμα. Η δήλωση του πρωθυπουργού δεν ήταν τυχαία. Περίμενε να ολοκληρωθεί μια διαδικασία που εγκυμονούσε κινδύνους, προκειμένου να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο που είχε εδώ και καιρό στο μυαλό του…
Οσοι τον γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι γι’ αυτόν η πολιτική είναι μια παρτίδα σκάκι. Ενας καλός παίκτης πρέπει να έχει υπομονή, να έχει σχεδιάσει τις επόμενες

πέντε κινήσεις του και ασφαλώς να προβλέπει τις κινήσεις του αντιπάλου. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο κινείται και ο Αντώνης Σαμαράς. Ηξερε τι ακριβώς θα πράξει, είτε το αποτέλεσμα ήταν θετικό (όπως και ήταν), είτε ήταν αρνητικό. Από την επομένη κιόλας, ο ίδιος προσωπικά έδωσε οδηγίες και ζήτησε ενημέρωση για συγκεκριμένα πράγματα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν πολύ καλά ότι οι επόμενοι τρεις μήνες είναι ίσως οι πιο κρίσιμοι για τη χώρα και κατ’ επέκταση για την ίδια την κυβέρνηση. Αυτό το τρίμηνο λοιπόν –μέχρι τον Ιούλιο– ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να το περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται, όχι όμως εν απραξία. Κάθε άλλο. Χτίζει την καθημερινότητα και βάζει τη δική του ατζέντα. Τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Τα ταξίδια
Από την εβδομάδα του Πάσχα και μετά ο πρωθυπουργός κυριολεκτικά θα βρίσκεται μέσα σε ένα αεροπλάνο. Αζερμπαϊτζάν, Κίνα (θα βρίσκεται στο Πεκίνο 14-18 Μαΐου), ΗΠΑ μέσα στον Ιούνιο, καθώς θα βρεθεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο του εβραϊκού λόμπι, και προσβλέπει στην προοπτική να έχει καθοριστεί και η επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο και το Οβάλ γραφείο. Αν, μάλιστα, επιτευχθεί η συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα, θα καταλάβουν όλοι στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον τη μοναδική νησίδα σταθερότητας στη Μεσόγειο.
Ακούγεται επίσης ότι μέσα στο καλοκαίρι θα μεταβεί στο Ισραήλ, καθώς και σε άλλες ανατολικές χώρες. Στόχος είναι η χώρα να βρεθεί και να σταθεροποιηθεί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Οχι μόνο με τον αγωγό TAP, τον οποίο θα προωθήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και με ακόμα μεγαλύτερες ενεργειακές συμφωνίες που έπονται. Στόχος είναι η σταθερότητα και η ενδυνάμωση…

Λαμβάνει μέτρα
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους ανθρώπους του και από κορυφαίους υπουργούς να προετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος, τόσο από εσωτερικούς παράγοντες όσο και από εξωτερικούς. Μάλιστα, σε αρκετές βραδινές συναντήσεις τους ζήτησε να προβλέψουν όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια.
Τους εσωτερικούς μάλιστα –όπως λένε στο «Π» τα πλέον κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης– μπορεί να τους ελέγξει. Ηδη διακρίνεται μια αχτίδα αισιοδοξίας και ανάπτυξης και αυτό φαίνεται να το καταλαβαίνουν οι πολίτες ή να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να δώσουν χρόνο σε αυτή την κυβέρνηση, διότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο για τον ίδιο, διότι μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο εχθρό, στην παρούσα φάση, που είναι η ανεργία.
«Μέχρι τον Γενάρη – Φλεβάρη θα έχουν κλείσει τα πάντα. Θα γνωρίζουμε τα πάντα», τονίζει ο ίδιος άνθρωπος στο «Π». «Ως και το κούρεμα θα έχει κλείσει μέχρι τότε», μας λέει χαρακτηριστικά. Αυτό που προβληματίζει, όμως, είναι οι εξωγενείς παράγοντες που μπορούν δημιουργήσουν ένα ωστικό κύμα τόσο δυνατό που θα παρασύρει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στο «όριο», όπως εμείς.
Ενα «ατύχημα» όπως αυτό της Κύπρου, αλλά και ακόμα μεγαλύτερο (βλ. Ιταλία), θα δημιουργούσε δημοσιονομική αναταραχή στην Ελλάδα. Επίσης, ένα γεωπολιτικό γεγονός είτε κοντά μας (Συρία, Ιράν), είτε μακριά μας (Β. Κορέα), θα προκαλούσε παγκόσμια οικονομική αρρυθμία που θα μας δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα βρισκόμασταν και πάλι σε αχαρτογράφητες περιοχές. Για τον λόγο αυτόν, ο Αντώνης Σαμαράς κινείται γρήγορα.

Σταθερότητα
«Για εμάς, σε πρώτη φάση, η σταθερότητα έρχεται εκ των έσω και η ενδυνάμωση από το εξωτερικό. Σε δεύτερη φάση, η σταθερότητα έρχεται από έξω και η ενδυνάμωση εκ των έσω» λέει με ιδιαίτερο νόημα το πλέον κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο «Π». «Μην ακούτε ούτε για ανασχηματισμούς ούτε για εκλογές, αυτά είναι μακρινά. Ο ανασχηματισμός θα αποφασιστεί, αν και εφόσον πρέπει να γίνει τον Ιούλιο και οι εκλογές σε ένα χρόνο», καταλήγει.
Ο σχεδιασμός είναι ξεκάθαρος. Η προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά είναι να μεγαλώσει την απόσταση που τον χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει τον λαό δίπλα του και ασφαλώς να αποφύγει το ατύχημα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να πάει σε εκλογές τον Ιούνιο του 2014, στήνοντας δίπλα στις κάλπες των ευρωεκλογών και των δημοτικών – περιφερειακών εκλογών αυτή των εθνικών. Αυτοδυναμία και νωπή λαϊκή εντολή για συνέχεια της ανάπτυξης και της ενδυνάμωσης έως το 2018. «Από το 2014 μέχρι και το 2017 υπάρχει ο χρόνος να αλλάξουμε μέχρι και το Σύνταγμα», τόνισε.
Τετραπλές κάλπες τον Ιούνιο του 2014 είναι ο σχεδιασμός που κάνει ο Αντώνης Σαμαράς έχοντας βάλει πρώτα γερές βάσεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. «Ή θα πετύχουμε και θα πάμε την Ελλάδα με ασφάλεια μέχρι το 2018 ή θα έχουμε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για τον επόμενο» είπε στο «Π», κλείνοντας την κουβέντα, το πλέον κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος…

Keywords
σαμαρας, πασχα, μαΐου, ηπα, ελλαδα, καλοκαιρι, tap, κουρεμα, κυπρος, κορεα, εκλογες, συριζα, συνταγμα, βασεις, πήχη, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, ανασχηματισμος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, πασχα 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, ωστικο κυμα, χωρες, ηπα, ισραηλ, κινα, κυπρου, αεροπλανο, αθροισμα, ανεργια, ανθρωπος, αρρυθμια, ατζεντα, ατυχημα, αχτιδα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δηλωση, δικη, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ενημερωση, ερχεται, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υπομονη, θετικο, οικο, κυβερνηση, κυμα, κλιμα, λομπι, λογο, μακρια, μαξιμου, μηνες, μυαλο, νοημα, νωπη, παντα, οβαλ, παμε, πεκινο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σπυρου, σχεδια, σχεδιο, χρονος, ασφαλεια, εφαρμογη, χωρα, ιδιαιτερο, λευκο, πήχη, tap
Τυχαία Θέματα