«Κατάπιε» τη γλώσσα του ο Γερμανός

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Κατάπιε τη γλώσσα του» στο τελευταίο Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που βρέθηκε προ εκπλήξεως, όταν ο Γιάννης Στουρνάρας, συνεπικουρούμενος από τον Πολ Τόμσεν, έθεσαν θέμα νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους: Η Αθήνα δεν αποκλείεται να καταφέρει να σβήσει χρέος

ακόμη και 50 δισ. ευρώ… μέσα σε μια νύχτα!
Η Κριστίν Λαγκάρντ, άλλωστε, έχει δώσει σαφείς οδηγίες να στηριχθεί με κάθε τρόπο το αίτημα της Ελλάδας για «κούρεμα» των δανείων του δημοσίου τομέα και προς αυτή την κατεύθυνση η τελευταία συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ήταν θυελλώδης: Η Αθήνα, διά στόματος Γιάννη Στουρνάρα, υπενθύμισε τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου για ενδεχόμενο νέο «κούρεμα», με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να ανασηκώνεται από το αναπηρικό του καροτσάκι και, σχεδόν κραυγάζοντας, να λέει ότι «έχουμε συμφωνήσει να γίνει αυτό μόλις η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα».
Η απάντηση ήρθε πληρωμένη από τον Γιάννη Στουρνάρα, που του επεσήμανε ότι «καταγράφονται πρωτογενή πλεονάσματα». Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μόνον που δεν «μούγκρισε» και σχεδόν μέσα από… τα δόντια του αρκέστηκε να πει «να δούμε τι θα γίνει στο τέλος του χρόνου». Αμέσως μετά το συμβάν, τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών προσέγγισε ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος τον χτύπησε φιλικά στον ώμο, λέγοντάς του: «Καλά έκανες και το έθεσες από τώρα αυτό, Γιάννη», υπενθυμίζοντάς του ταυτόχρονα ότι σε αυτό το εγχείρημα έχει την αμέριστη συμπαράσταση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ.
Το «μπρα ντε φερ» Σόιμπλε και Λαγκάρντ είναι σκληρό: το Βερολίνο ούτε που θέλει να «κουβεντιάσει» για πιθανό νέο «κούρεμα», πόσω μάλλον εάν δεν έχουν προηγηθεί οι γερμανικές εκλογές, αλλά η Ουάσινγκτον με κάθε ευκαιρία επαναφέρει το ζήτημα της διαγραφής χρέους από τον επίσημο τομέα τουλάχιστον για ποσό της τάξης των 35-45 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες
Σε αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι παραμένει και το θέμα των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Το ποσό αυτό σήμερα έχει «φορτωθεί» στο δημόσιο χρέος, αλλά στο μέλλον θα μπορούσε να «θεωρηθεί» υποχρέωση των ίδιων των τραπεζών και να μεταφερθεί στον ESM, διαγράφοντας την αντίστοιχη υποχρέωση της Ελλάδας μέσα σε μια νύχτα.
Για να προχωρήσει, όμως, ένα τέτοιο σχέδιο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι –σύμφωνα με έγκυρους χρηματοοικονομικούς κύκλους– να συσταθεί και να λειτουργήσει η Ενιαία Τραπεζική Αρχή, υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, κάτι που αναμένεται να γίνει από τα μέσα του 2014. Επιπλέον, η Αθήνα θα πρέπει «να δείξει καλή διαγωγή», προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για τη διαγραφή των 50 δισ. από το δημόσιο χρέος, με ταυτόχρονη «μεταφορά» τους στις πλάτες των τραπεζών.

Η απειλή
Η απαίτηση του ΔΝΤ για νέο «κούρεμα», φυσικά, και έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον θέλει να εξασφαλίσει ότι θα αποπληρώνεται κανονικά από ελληνικής πλευράς το δάνειο που της χορηγήθηκε. Σε διαφορετική περίπτωση, «απειλεί» ακόμη και με διακοπή της χρηματοδότησης.
Το Βερολίνο, όμως, εκείνο που φοβάται και θεωρεί «κλειδί» των εξελίξεων είναι το τρίο Γαλλία – Ισπανία – Ιταλία: Οπως λένε αξιόπιστες πηγές από τη Γερμανία, εάν το δημόσιο χρέος αυτών των τριών χωρών καταστεί ασήκωτο «βαρίδι», ενδεχομένως να χρειαστεί και εκεί «κούρεμα» των χρεών του δημόσιου τομέα. Εάν έχει προηγηθεί «κούρεμα» για την Ελλάδα, η πίεση να γίνει κάτι ανάλογο και σε αυτές τις περιπτώσεις θα καταστεί ασφυκτική. Και το Βερολίνο θέλει να αποφύγει πάση θυσία τέτοιου είδους αιτήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα