ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΝΥ ΒΛΑΧΟΥ

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Η Μαρία Βλάχου μιλάει εννέα γλώσσες. Δεν είναι ν’ απορεί κάποιος που εργάστηκε για χρόνια στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) ως μεταφράστρια. Οταν κάποια στιγμή αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα, «δεν είχε άλλη επιλογή» από το να κάνει κάτι δικό της. Ο λόγος; Το βιογραφικό της ήταν υπερβολικά «γεμάτο» για να βρει αντίστοιχη δουλειά εδώ.
Ετσι, μαζί με την αδελφή της,

Πένυ, αποφάσισαν να ασχοληθούν με κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που σπούδασαν. Πριν από περίπου πέντε χρόνια ανέπτυξαν και καθιέρωσαν την εκτροφή σαλιγκαριών στη χώρα μας. Σήμερα, έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις, έχουν επεκτείνει τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, έχουν δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας και στέλνουν το καλύτερο μήνυμα: «Οταν δεν βλέπουμε ευκαιρίες, θα πρέπει να τις δημιουργήσουμε και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή».
Το έναυσμα δόθηκε ένα βράδυ, ξαφνικά, σε ένα εστιατόριο στην Ελβετία, όπου το μενού περιελάμβανε σαλιγκάρια, τα οποία και παράγγειλαν για να τα ακριβοπληρώσουν 37 ευρώ. Ετσι, ύστερα από έρευνα αγοράς και πολλά ταξίδια, ιδρύθηκε το 2007 η εταιρεία Fereikos Helix. Το όνομά της προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «φερέοικος», από τα λήμματα «φέρω» και «οίκος», που κυριολεκτικά σημαίνει κουβαλώ το σπίτι μου και είναι η λέξη που χαρακτηρίζει το σαλιγκάρι.
Eδρα της εταιρείας αποτελεί το χωράφι του παππού των δύο κοριτσιών στην Κορινθία. Από εκεί ξεκίνησε η ιστορία της εταιρείας, από τα τρία στρέμματα, που ήταν το χωράφι του παππού και με κεφάλαιο 15.000 ευρώ, ένα δάνειο που πήρε ο πατέρας τους. Μάλιστα, η Πένυ, πολύγλωσση και με σπουδές στη φιλολογία της Ιταλίας, ταξίδεψε για κάποιο χρονικό διάστημα στη Βόρεια Ιταλία, όπου ανακάλυψε το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας. Εκεί έκανε σχετικά σεμινάρια, ενώ έλαβε και την τεχνογνωσία για τη μεταφορά του εγχειρήματος στην Ελλάδα.

Επένδυση στην ποιότητα
Για τη Μαρία και την Πένυ Βλάχου ήταν βασικό να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, κάτι καινοτόμο και να επενδύσουν στην ποιότητα, στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια των υπηρεσιών και των προϊόντων τους. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές τους ήταν η συμμετοχή της Fereikos Helix στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Erasmus για νέους επιχειρηματίες». Η Fereikos Helix ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που συμμετείχε στο παραπάνω πρόγραμμα και εκτός από το να χρησιμοποιηθεί ως case study, έχει επίσης αναφερθεί ως μια ιστορία επιτυχίας από την DG Enterprise και Europarliament television. Το 2009 βραβεύθηκε με το «Χρυσό σαλιγκάρι» για την ανάπτυξη της σαλιγκαροτροφίας στην Ελλάδα από το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας και το 2011 με το Διεθνές Βραβείο Σαλιγκαροτροφίας. Το 2011 η εταιρεία παρέλαβε το Βραβείο «Στέλιος Χατζηιωάννου – Επιχειρηματικό ξεκίνημα της χρονιάς» για την αύξηση των σαλιγκαροτροφικών μονάδων και για τη δημιουργία 200 νέων θέσεων εργασίας.

Συνεργασία
Εχοντας στόχο τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με μία νέα εταιρεία με την επωνυμία Βλάχου ΕΠΕ, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις εκτάσεως 4.000 τ.μ. Η εταιρεία Βλάχου ΕΠΕ ασχολείται με την τυποποίηση και τη συσκευασία προϊόντων σαλιγκαριών.
Οι πωλήσεις της Fereikos Helix αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Το 70% της παραγωγής της εξάγεται, κυρίως, προς τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, με επόμενο εξαγωγικό σταθμό την Ασία. Η εταιρεία συνεργάζεται με 158 οικογενειακά εκτροφεία σαλιγκαριών στη χώρα μας και άλλα δύο στο εξωτερικό, σε Γερμανία και Ρουμανία.
Στα σχέδια της Fereikos Helix είναι να επεκτείνει τη δραστηριότητα της εκτροφής σαλιγκαριών και στην τυποποίηση μαγειρεμένων σαλιγκαριών για την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της Κορίνθου, ώστε να γίνουν πιο φιλικές προς τον κόσμο που ενδιαφέρεται να ξεναγηθεί.

Χωρίς κρατική στήριξη

Οπως έχει ομολογήσει η γλωσσομαθής Μαρία, «προσπαθήσαμε να ενταχθούμε σε ένα πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών του ΟΑΕΔ και απορρίφθηκε η πρότασή μας ως μη καινοτόμα και πρωτοποριακή… Κάναμε ένσταση, απορρίφθηκε, κάναμε δεύτερη ένσταση και μας ενέκριναν την επένδυση. Πήραμε την πρώτη δόση της επιδότησης 6.000 ευρώ, τα οποία όμως μας τα ζήτησαν πίσω έξι μήνες μετά, επειδή στο μεταξύ… έγινε η εταιρεία ΟΕ». Από τότε αποφάσισαν να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις. Βλέποντας το μέλλον του κλάδου, οι δύο αδελφές αποφάσισαν να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο το επιτυχημένο τους εγχείρημα και έτσι πήραν και την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Εκτροφής Σαλιγκαριών για όλη την Ελλάδα.

Υπάρχει μέλλον
«Είδαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κορεσμού. Ο κλάδος έχει μέλλον, καθώς η υπάρχουσα παγκόσμια παραγωγή καλύπτει μόλις το 10% των αναγκών!» υπογραμμίζει η Μαρία Βλάχου. Ετσι, πολλοί αγρότες άρχισαν να αντικαθιστούν τις παραδοσιακές καλλιέργειές τους με την εκτροφή σαλιγκαριών, διότι η τιμή είναι σταθερά ανοδική.
Τα πρώτα έσοδα των εκτροφέων παρουσιάζονται έπειτα από 18-20 μήνες και ύστερα καθίστανται ετήσια. Το σαλιγκάρι ζει στο εκτροφείο έναν χρόνο και όταν πωλείται βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Στα παλιά χρόνια αποτελούσε την τροφή του φτωχού. Τώρα, όμως, θεωρείται γκουρμέ. Στη χώρα μας, κυρίως, πωλείται από τα εκτροφεία σε καζίνα, ξενοδοχεία και κρητικά εστιατόρια. Το σαλιγκάρι πωλείται φρέσκο, κατεψυγμένο ή και κονσέρβα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διατίθεται στις φαρμακοβιομηχανίες και στις εταιρείες καλλυντικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα