ΣΕΙΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΣΕΛΛΙΑΝΑΚΗΣ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΗ

Μετά την καρατόμηση του προέδρου του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, και την τοποθέτηση του Θεόδωρου Αμπατζόγλου, οι ενδοκυβερνητικές διακομματικές διαδικασίες για την αποπομπή του αρχιτέκτονα Αντώνη Σελλιανάκη, που η σύντομη θητεία του έχει προκαλέσει τεκτονικό σεισμό στα ασφαλιστικά ταμεία των μηχανικών, έχουν ξεκινήσει.
Ηδη, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει δημοσιεύσει σκληρές ανακοινώσεις, θέτοντας ερωτήματα προς την κυβέρνηση για τα κριτήρια επιλογής του κ. Αντώνη Σελλιανάκη.
Σήμερα το «Π» αποκαλύπτει

τις δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες βαρύνεται ο κ. Σελλιανάκης που τον καθιστούν –σύμφωνα με τους συνδικαλιστές μηχανικούς, αλλά και βουλευτές που προτίθενται να καταθέσουν σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή– ακατάλληλο για την προεδρία του ισχυρότερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, του ΕΤΑΑ.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σελλιανάκης όχι μόνον απέτυχε σε προηγούμενες διοικητικές θέσεις που –ελέω κομματικής ιδιότητας– του ανατέθηκαν, αλλά υποχρέωσε στο παρελθόν την προϊσταμένη υπουργό Φάνη Πάλη Πετραλιά να τον παύσει από τα καθήκοντα του προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Τι λέει το ΣτΕ
Ο κ. Σελλιανάκης προσέβαλε την απόφαση της κυρίας Πετραλιά στα δικαστήρια. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τελεσίδικα ότι ο κ. Σελλιανάκης «κατά την άσκηση των καθηκόντων του δεν επέδειξε την απαιτούμενη από τη θέση του διορατικότητα, εγρήγορση, έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση σε πολλές κρίσιμες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα:
Α. Στο ζήτημα της φύλαξης των υπό ανέγερση εργατικών κατοικιών στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, με αποτέλεσμα να εγκατασταθούν σε τμήμα τους τοξικομανείς και άλλα περιθωριοποιημένα άτομα, γεγονός που προκάλεσε σάλο στην περιοχή, έντονες επικρίσεις από τα ΜΜΕ και σωρεία ερωτήσεων στη Βουλή.
Β. Στο ζήτημα της μη έγκαιρης αντιμετώπισης των προβλημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης των συστημάτων του «Ηλιακού Χωριού», γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων και πολλές επερωτήσεις και ερωτήσεις στη Βουλή».
Κορυφαίο γεγονός στη θητεία του κ. Σελλιανάκη αποτέλεσε –σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας– το περιστατικό θανάτου 14χρονης από ναρκωτικά σε οικισμό του ΟΕΚ την 8η Ιανουαρίου 2008, για το οποίο κρίθηκε ότι φέρει σοβαρή ευθύνη.
Για τον λόγο αυτόν, η απόφαση του ΣτΕ τη 15η Μαΐου 2012 όχι μόνο απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της απόφασης αποπομπής του κ. Σελλιανάκη, αλλά τον υποχρέωσε να καταβάλει τη δικαστική δαπάνη…
Παρά την καταδικαστική απόφαση του ΣτΕ, η νέα τρικομματική κυβέρνηση τοποθέτησε τον κ. Σελλιανάκη πρόεδρο του ΕΤΑΑ, με κριτήριο την… επιτυχή(;) θητεία του ως προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Εστίας την περίοδο 2007-2008 και τη θητεία του ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΟΜ το 2004. Την περίοδο 1996-2007 ο κ. Σελλιανάκης υπήρξε τεχνικός σύμβουλος διοίκησης του μαιευτηρίου «Λητώ», ασκώντας καθήκοντα «Διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας και Τεχνικού Ασφαλείας Εργαζομένων».

Ερωτήματα από το ΤΕΕ

Ο κ. Σελιανάκης διατηρεί ακόμη αρχιτεκτονικό γραφείο, το οποίο ειδικεύεται στην (περιβαλλοντικά) βιώσιμη αρχιτεκτονική κτηρίων και στην παροχή ολοκληρωμένων πακέτων υπηρεσιών που αφορούν σε κτίσματα υψηλής αισθητικής και κατασκευαστικής ποιότητας. Η ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αναφέρει τα εξής:
«[…] Επειδή ο κ. Σελλιανάκης στο σύντομο χρονικό διάστημα που είναι πρόεδρος του ΕΤΑΑ μας έχει πείσει για τα “δημοκρατικά” του ιδεώδη, την “αλληλέγγυα” και “συναδελφική” του στάση και την “τεχνοκρατική” του επάρκεια, ρωτάμε όσους τον πρότειναν, τον αρμόδιο υπουργό, κ. Βρούτση, και την τρικομματική κυβέρνηση που τον διόρισε:
1. Ποιος ή ποιοι τον πρότειναν;
2. Ποια τα κριτήρια επιλογής του, αφού άλλαξαν νύχτα τον νόμο, καταργώντας την εισήγηση των προέδρων των Επιστημονικών Φορέων, που υπήρχε.
3. Εχει υπηρετήσει σε άλλη δημόσια θέση ο κ. Σελλιανάκης και για ποιο χρονικό διάστημα;
4. Ρωτήθηκε η τότε πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου για τη διοίκησή του, γιατί και σε ποιο χρονικό διάστημα απομακρύνθηκε;
5. Υπάρχει δικαστική απόφαση για την απομάκρυνσή του;
6. Ενημερώθηκε η Βουλή από όσους τον πρότειναν, επίσημα ή ανεπίσημα, για τις απαντήσεις των προηγούμενων ερωτημάτων;».

Keywords
Τυχαία Θέματα