ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Εκθετοι οι μεγαλοσυνδικαλιστές

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Οι κορυφαίοι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ τηρούν, ακόμη, σιγή ιχθύος για το φαγοπότι που είχε για χρόνια ολόκληρα στηθεί μέσα στους κόλπους του συνδικάτου. Τώρα, αυτοί οι… κόλποι έχουν πάψει να χαρακτηρίζονται από ήρεμα νερά. Οι κόλποι έγιναν κόλπα και το «Π», γνωρίζοντάς τα ολοένα και περισσότερο, δεν θα πάψει να τα αποκαλύπτει, προκειμένου να ξεγυμνωθεί επιτέλους η υποκριτική στάση των τάχα κοπτόμενων για τα λαϊκά συμφέροντα συνδικαλιστών.
Σε λίγο είναι πιθανόν να έρθει και πάλι η ώρα του εισαγγελέα

για τη ΓΕΝΟΠ. Τα μεγάλα κεφάλια του φασαριόζικου συνδικάτου, αυτά που δεν απαντούν στα τεκμηριωμένα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα, έχουν κάθε λόγο να χάσουν τον ύπνο τους, καθώς φαίνεται ότι δεν θα βρουν άλλη ευκαιρία να εκβιάσουν την κοινωνία έχοντας στα χέρια τους διακόπτες της παροχής ή της μη παροχής ενός τόσο σημαντικού δημόσιου αγαθού, όπως το ρεύμα.
Αποκαλύψαμε τα πάρτι που φέρεται ότι έστηνε, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι της ΔΕΗ, ο πρώην ταμίας τής ΕΤΕ. Απάντηση δεν πήραμε παρά μόνο μια άνευ περιεχομένου «ανακοίνωση – απολογία» του Νίκου Φωτόπουλου. Αποκαλύψαμε ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ρίζος Ρίζος, κατηγορείται για τοκογλυφία. Δεν διαψευστήκαμε ούτε σε αυτό – και πώς θα μπορούσαμε, άλλωστε, τη στιγμή που η δράση του ήταν γνωστή και πέραν των ορίων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Απάντηση επί της ουσίας, όμως, δεν πήραμε ούτε εκεί, παρά μόνον δεχτήκαμε έμμεσες απειλές και άμεσες πιέσεις να μη συνεχίσουμε, οι οποίες τελικά εξελίχθηκαν σε παρακάλια.
Υπάρχουν στοιχεία τα οποία τίθενται υπόψη μας με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και που αποκαλύπτουν ότι οι αμαρτωλές διοικήσεις της ΓΕΝΟΠ χρωστούν σε ανθρώπους θηριώδη ποσά – ανθρώπους με τους οποίους έχουν υπογράψει συμβάσεις. Το πιο αστείο από όλα –τη λέξη αστείο τη χρησιμοποιούμε για την οικονομία της συζήτησης, γιατί στην πραγματικότητα μιλάμε για τη συστοιχία σοβαρότατων ατοπημάτων– είναι ότι στις επανειλημμένες προσπάθειες των ανθρώπων, στους οποίους οι διοικήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ οφείλουν χρήματα, οι προβεβλημένοι μεγαλοσυνδικαλιστές απαντούν με προκλητική αδιαφορία εξαιτίας, προφανώς, της ασυλίας που τους επεφύλασσαν για χρόνια τα κομματικά τους μαγαζάκια.

Η ώρα του εισαγγελέα
Νομίζουν ότι είναι άτρωτοι. Δεν ξέρουν βέβαια αν θα εξακολουθήσουν να το νομίζουν τώρα που με βάση τις νέες αποκαλύψεις του «Π» θα επέμβει –ή ελπίζουμε ότι θα επέμβει– για πολλοστή φορά εισαγγελέας, βουτώντας στα βρόμικα νερά του συνδικαλιστικού παραμάγαζου της ΓΕΝΟΠ. Θα εκπλαγούν οι αναγνώστες, όπως εκπλησσόμαστε και εμείς κάθε φορά που ξεπροβάλλει μία ακόμα πτυχή της αμαρτωλής ιστορίας που το πάλαι ποτέ ισχυρό συνδικάτο έγραψε τα τελευταία χρόνια.
Ο Νίκος Φωτόπουλος που, όπως πληροφορούμαστε, μάζεψε τα χρήματα που χρειαζόταν για να πληρώσει την εγγύηση μιας καταδίκης του, τοποθετείται πλέον στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή της ιστορίας της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης. Ενόψει επενδυτικών κινήσεων που θα αφορούν τη ΔΕΗ και με τις σκιές από την παραφιλολογία των διαδρόμων να γιγαντώνονται καθημερινά και να αφορά το σε πιο επιχειρηματικό συμφέρον είναι προσκολλημένος κάθε ένας από τους συνδικαλιστές, θα έχει πλέον ενδιαφέρον το πώς θα κινηθεί η διοίκηση της ΔΕΗ σε σχέση με όσα βαραίνουν σαν σκιά τις επιλογές και τη δράση μερικών εργατοπατέρων.
Κάποιες πληροφορίες λένε πως ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής, απηύδησε, ερευνώντας τα τεκταινόμενα στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ελπίζουμε μετά τις νέες αποκαλύψεις του «Π» να παρέμβει κάποιος εισαγγελέας, καθώς τα καμώματα των επιδοτούμενων από την ίδια την ΔΕΗ, βολεμένων και κατά τα άλλα φωνακλάδων αρχισυνδικαλιστών, τα πληρώνουν για χρόνια οι πολίτες. Και αυτή η «αιμορραγία» από μια κοινωνία, που ήδη δεινοπαθεί, δεν θα σταματήσει, αν δεν μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο.

«Ελάτε να αποκτήσουμε δημοκρατικό Σύνταγμα»

Μια σημαντική εκδήλωση για την προοπτική αλλαγής του Συντάγματος οργανώνεται σήμερα στο αμφιθέατρο «Αθήνα 9,84» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Η εκδήλωση θα διαρκέσει όλη την ημέρα, με προγραμματισμένη έναρξη στις 10.00 το πρωί και λήξη στις 20.00 το βράδυ. Διοργανώτρια η «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή – ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ» (http://www.neosyntagma.net) και ζητούμενο η «αλλαγή του Συντάγματος προς τη δημοκρατική κατεύθυνση και την –εξ αυτής– δυνατότητα ν’ αλλάξει το πολιτικό σύστημα και ν’ αναγεννηθεί η χώρα». Σε καθεμία από τις τέσσερις συνεδρίες, μετά τις ομιλίες των εισηγητών, ακολουθεί συζήτηση με το κοινό με δυνατότητα τρίλεπτων τοποθετήσεων. Καθηγητές Πανεπιστημίου, πολιτικοί ακτιβιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγγραφείς, νομικοί, δημοσιογράφοι, αλλά και το κοινό θα συμμετέχουν σε μια συζήτηση για όλες τις πτυχές μιας ριζικής συνταγματικής αλλαγής. Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής: 10.00 – 10.15, Εναρξη ημερίδας: Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη, πρ. πρύτανης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 10.15 – 12.15, 1η Συνεδρία: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΞΟΥΣΙΩΝ: Η συνταγματική κατοχύρωση της διάκρισης των εξουσιών και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης ως μέσα καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς. Υπάρχει ανάγκη αλλαγής πολιτεύματος; 12.30 – 14.30, 2η Συνεδρία: ΘΕΣΜΟΙ ΑΜΕΣΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Το ζήτημα της λαϊκής κυριαρχίας. Εισαγωγή θεσμών άμεσης συμμετοχής των πολιτών στο αντιπροσωπευτικό σύστημα. 16.00 – 18.00, 3η Συνεδρία: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: Σύνταγμα από τους πολιτικούς ή Σύνταγμα από τους πολίτες; Προβολή βίντεο: «Το παράδειγμα της Ισλανδίας» στιγμιότυπα από ομιλία της Kattrin Oddsdottir, μέλους του Συνταγματικού Συμβουλίου της Ισλανδίας. 18.15 – 20.00, 4η Συνεδρία: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. 20.00 – 20.30, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΤΕΛΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: Βασίλης Ξυδιάς, εκπαιδευτικός, Πρωτοβουλία για Ρ.Σ.Α.

Keywords
Τυχαία Θέματα