Με άγριες διαθέσεις η τρόικα στην Αθήνα

Επιμέλεια: Βαγγέλης Δουράκης

Αν και το μεγάλο «κρας τεστ» αναμένεται το φθινόπωρο, τα πολλά και ανοιχτά μέτωπα και η διάθεση των πιστωτών μας να τα βρουν όλα στην… εντέλεια, ίσως ανατρέψει τις προσδοκίες για κέρδη που ήλπιζε να βγάλει το οικονομικό επιτελείο από αυτή την επίσκεψη της τρόικας. Η Κομισιόν επιχειρεί να βάλει φρένο στο αίτημα για άμεση μείωση του ΦΠΑ, με την τρόικα να θυμίζει ότι… υπάρχουν και κάποιες απολύσεις που πρέπει να γίνουν…

Τα πράγματα

βεβαίως θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν από αυτό το Σαββατοκύριακο, οπότε και αναμένεται να πατήσουν το πόδι τους στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας. Και μπορεί τα θέματα της ατζέντας να είναι ελάχιστα σε σχέση με προηγούμενους ελέγχους, όμως, το οικονομικό επιτελείο θέλει να θέσει ζητήματα που δεν είναι και βέβαιο πως θα συμβάλουν, ώστε να εξελιχθεί η επίσκεψη των ελεγκτών σε «ταξίδι-αστραπή» ή η δοκιμασία θα διαρκέσει… μέχρι να αποφασίσουν πότε θα πάνε διακοπές. Για να αποφύγει τα χειρότερα η κυβέρνηση, θα προτάξει ευθύς εξαρχής την πρόοδο σε τέσσερα «μέτωπα»:

- Τον Μάιο (με βάση προσωρινά στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών) φαίνεται πως καλύφθηκε η υστέρηση στην είσπραξη φόρων από τις αρχές του έτους.

- Το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

- Οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες συνεχίζονται με ρυθμούς 700 εκατ. τον μήνα.

- Την πολιτική συμφωνία (αν υπάρξει έως την Τετάρτη) για τη μορφή που θα έχει ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων.

Αν καταφέρει να έχει μια καλή εκκίνηση στις διαπραγματεύσεις για την επόμενη δόση των 3,3 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο θα επιμείνει και στην ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% από τον Ιούλιο κιόλας.

Η άλλη όψη

Τα «καλά νέα», όμως, τελειώνουν κάπου εκεί, αφού οι ελεγκτές επιστρέφουν «διαβασμένοι» και θέλουν να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα, στην κορυφή της οποίας βρίσκονται οι πρώτες 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα πρέπει να γίνουν μέσα στον Ιούνιο. Θα ακολουθήσουν άλλοι 2.000 εργαζόμενοι και 25.000 διαθεσιμότητες έως το τέλος του έτους. Επιπλέον, οι ελεγκτές θα τηρήσουν σκληρή στάση για:

- Την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού: Δεδομένου ότι το α’ εξάμηνο «κλείνει», οι ελεγκτές δεν θέλουν να αφήνουν περιθώρια για εκπλήξεις και αποκλίσεις στο β΄ εξάμηνο της χρονιάς, αφού δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για «παζάρια» και διορθωτικά μέτρα. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, θα κόβονται άμεσα μισθοί και συντάξεις.

- Μειώσεις αναποτελεσματικών και άδικων φόρων: Δεν τις συζητούν καν (πέραν ίσως του ΦΠΑ στην εστίαση), πριν τουλάχιστον τις αρχές του 2014 και μόνο αν υπάρξουν φέτος πρωτογενή πλεονάσματα και υπεραπόδοση ορισμένων άλλων μέτρων.

- Το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος για τη διετία 2015-2016: Θα πρέπει να καλυφθεί πάση θυσία και ίσως απαιτηθεί παράταση της έκτακτης εισφοράς ή και του ειδικού φόρου ακινήτων για έναν τουλάχιστον χρόνο.

- Κατάρτιση νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών: Η τρόικα θέλει να δει να εφαρμόζονται μέθοδοι IRS κατά της φοροδιαφυγής.

- Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας: Οι ελεγκτές θα επιθεωρήσουν τα σχέδια των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά θέλουν να δουν δραστικές και γρήγορες αποφάσεις.

- Ιδιωτικοποιήσεις: Τους δανειστές απασχολεί ειδικά η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Οι δεσμευτικές προσφορές των υποψήφιων επενδυτών θα κατατεθούν στη διάρκεια των ημερών που τα στελέχη της τρόικας θα βρίσκονται στην Αθήνα, οπότε θα έχουν την ευκαιρία να ελέγξουν τη διαδικασία από κοντά.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν, επίσης, η πορεία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και η προοπτική αποκατάστασης της ρευστότητας στην αγορά, καθώς ανησυχούν κυρίως για το εάν θα ανακοπεί η ύφεση στα τέλη της χρονιάς ή αν θα βαθύνει και άλλο, απειλώντας να τινάξει στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: «Στο σφυρί» ακίνητα από τους πρώτους μήνες του 2014

Την ιδέα της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έριξε η κυβέρνηση στο τραπέζι, θέμα όμως που μάλλον κάθε άλλο παρά τυχαία «άνοιξε». Και αυτό γιατί ναι μεν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, μίλησε… για βάθος χρόνου, αλλά οι αναφορές λένε πως η τρόικα πιέζει εδώ και καιρό για την άρση του συγκεκριμένου καθεστώτος.

«Λάδι στη φωτιά» έριξε ο Θανάσης Σκορδάς με τον «προβληματισμό» του για το θέμα, με «φόντο» πάντα και τις πληροφορίες που θέλουν τους πιστωτές της χώρας να έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη την άρση των πλειστηριασμών. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, τα πάντα κινούνται βάσει σχεδίου, ώστε μέχρι το φθινόπωρο –στον μεγάλο έλεγχο που θα γίνει από την τρόικα– να έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα, προκειμένου από τους πρώτους μήνες του 2014 να αρχίσουν και πάλι οι πλειστηριασμοί.

Οι πιστωτές μας, σύμφωνα με πληροφορίες, θέτουν το συγκεκριμένο θέμα εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, αν και πάντα το υπουργείο Οικονομικών φρόντιζε να διαψεύδει ότι έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να υπάρξει από τον Ιανουάριο του 2014 ένα μεσοδιάστημα μερικών μηνών (το πιθανότερο ένα εξάμηνο), στο οποίο οι δανειολήπτες θα κληθούν να ρυθμίσουν μαζικά τις οφειλές τους ή μέρος αυτών, ώστε να αποφευχθεί ένα μεγάλο κύμα κατασχέσεων.

Η συγκεκριμένη επισήμανση, μάλιστα, υπήρξε και προς την πλευρά τής Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, η οποία φέρεται να είναι πλήρως ενήμερη για τις προθέσεις της τρόικας και της κυβέρνησης.

Δεν θέλουν τα ακίνητα

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, δεν επιθυμούν να βρεθούν με χιλιάδες ακίνητα στα χέρια, ωστόσο, θεωρείται πλέον επιτακτική ανάγκη να υπάρξει εξορθολογισμός και έναρξη πληρωμών, καθώς έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις πολιτών που απλώς λόγω νόμου και παροχής προστασίας δεν πληρώνουν, αν και έχουν τη δυνατότητα.

Οπως φαίνεται, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, με τις δηλώσεις του το μεσημέρι της Τρίτης σε επιτροπή της Βουλής απλώς έριξε την πρώτη τροχιοδεικτική βολή για να ξεκινήσει η συζήτηση ενός καυτού θέματος που επανέρχεται στην επικαιρότητα με ρητή απαίτηση της τρόικας.

Η λήξη

Οι διευκρινιστικές δηλώσεις του υφυπουργού ότι «για την κυβέρνηση, και ειδικότερα για το υπουργείο Ανάπτυξης, δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας» δεν προσθέτει ουσιαστικά κανένα νεότερο στοιχείο, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η ρύθμιση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

Το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται πάντως πως θα αποτελέσει άλλο ένα σημείο τριβής ανάμεσα στα μέλη της τρικομματικής κυβέρνησης. Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του κ. Σκορδά, η πρώτη αντίδραση διατυπώθηκε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θάνο Μωραΐτη, εισηγητή του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ που ουσιαστικά τον προειδοποιεί πως για το κόμμα του δεν υπάρχει θέμα πλειστηριασμών τουλάχιστον έως το τέλος του 2014. Να σημειωθεί ότι το πάγωμα των πλειστηριασμών ισχύει έως και τις 31/12/2013 και αφορά κατοικίες έως 200.000 ευρώ σε αντικειμενική αξία, χωρίς άλλου είδους κριτήρια εισοδήματος ή οικογενειακής κατάστασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα