Όλα της… δόσης δύσκολα

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Το «γενναιόδωρο», όπως το χαρακτήρισε η τρόικα, σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και η προώθηση της αναμόρφωσης του νόμου Κατσέλη, άρχισαν να παίρνουν «σάρκα και οστά» με τις καλύτερες προϋποθέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Την περασμένη Δευτέρα κατατέθηκαν στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ωστόσο, φαίνεται ότι οι διαφωνίες και οι ενστάσεις που έχουν προκύψει θέτουν σε αμφιβολία τόσο την τελική

του μορφή, όσο και την ψήφισή του, αφού υπάρχουν αντιρρήσεις από τα κόμματα. Την ίδια ώρα, επί τάπητος τίθενται και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις που προκύπτουν από το νομοσχέδιο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθ. Σκορδάς, ανέφερε για το θέμα του νομοσχεδίου: «Κάθε υπολογισμός κόστους έχει στοιχεία αυθαιρεσίας αυτή τη στιγμή και ουσιαστικά αυτό που αναζητούν όλες οι πλευρές είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη διευκόλυνση για τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί θέμα στην ευστάθεια του συστήματος».

Τα βασικά

Η ρύθμιση αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και ανέργους με εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 25.000 ευρώ και έχει υποστεί μείωση 20% από την 1/1/2010. Εφαρμόζεται σε δάνεια που δεν έχουν καταγγελθεί, δεν έχουν προσημειωθεί, για ακίνητα που δεν είναι υποθηκευμένα και αποτελούν κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας μικρότερης από 180.000 ευρώ. Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη δεν πρέπει να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. Οσοι έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πρέπει να διαθέτουν ακίνητη περιουσία μέχρι 300.000 ευρώ και σύνολο καταθέσεων μέχρι 10.000. Οι τρίτεκνοι/ πολύτεκνοι/ με βαριά ασθένεια πρέπει να έχουν σύνολο καταθέσεων μέχρι 15.000 ευρώ. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο συνολικών δανειακών υποχρεώσεων δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 150.000 ευρώ.

Τι χορηγείται

- 48 μήνες περίοδος χάριτος

- άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος

- η δόση θα προσαρμόζεται στη μεταβολή εισοδήματος

- η συμβατική διάρκεια δανείου παρατείνεται κατά 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος επανέρχεται στους όρους αρχικής σύμβασης χωρίς επιβαρύνσεις

ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ: «Οχι» στον νέο νόμο, «ναι» στον νόμο Κατσέλη χωρίς αλλαγές

«Δεν θα εφαρμοστεί από κανέναν δανειολήπτη μέλος μας, γιατί το μόνο που κάνει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή είναι να επιτείνει την αγωνία όσων έχουν ένα δάνειο πάνω από το κεφάλι τους. Λέμε σε όλα μας τα μέλη να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη με τη μορφή που έχει σήμερα. Δεν θέλουμε, όμως, αλλαγές στον νόμο Κατσέλη που βοήθησε πολλές οικογένειες να ανασάνουν», λέει στο «Π» ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών – Δανειοληπτών, Γιώργος Μπαρτζώκης.

Οι δανειολήπτες αντιδρούν στα νέα δεδομένα που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των ενήμερων δανειοληπτών. Επιμένουν να λένε ότι από τον νόμο Κατσέλη έχουν βγει κερδισμένοι οι δανειολήπτες που εντάχθηκαν, αφού οι υποθέσεις τους προχώρησαν στο Ειρηνοδικείο και οι τόκοι έχουν ήδη παγώσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κίνησης Πολιτών – Δανειοληπτών, από το 2011 και μετά πάνω από 30.000 δανειολήπτες έφτασαν στα γραφεία του συλλόγου. Από αυτούς 10.000 αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, όπως έχει συμφωνηθεί από την αρχή της σύμβασής τους. Αυτοί οι 10.000 δανειολήπτες ζητούν διαγραφές χρεών και όχι ρυθμίσεις. Από τις 10.000 αυτές υποθέσεις ήδη έχουν συζητηθεί οι 2.000, δηλαδή, το 20%. Από αυτό το ποσοστό, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η Κίνηση Πολιτών – Δανειοληπτών, το 85% των υποθέσεων αυτών κέρδισε, και έχουν γίνει διαγραφές χρεών από 335.000 έως και 7.000 ευρώ, ενώ έχουν βγει και μηδενικές καταβολές σε δύο περιπτώσεις.

Το μετά

Αυτό που τονίζουν οι δανειολήπτες είναι το εξής: «Οι ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση ανέργων, πολυτέκνων και χρονίως πασχόντων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών, στη διάρκεια των οποίων οι δανειολήπτες δεν θα πληρώνουν καθόλου δόση, δεν μας εξηγεί πού θα βρουν μετά την περίοδο αυτή χρήματα να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Αρα, πάλι θα υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη και θα πρέπει να προσφύγουν για να προσδιορίσει το δικαστήριο μηδενικές καταβολές». Η Κίνηση Πολιτών – Δανειοληπτών δηλώνει ρητά ότι συμφωνεί στην επέκταση για ακόμη έναν χρόνο της αναστολής των πλειστηριασμών, αλλά να αφορά όλα τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του υπερχρεωμένου και όχι μόνο την κύρια κατοικία του, ενώ ταυτόχρονα ζητά επέκταση του μέτρου έως και το 2015.

Αυτό που συνεχίζουν να τονίζουν και να επιδιώκουν οι δανειολήπτες είναι την ένταξη στον νόμο Κατσέλη περισσότερων ελεύθερων επαγγελματιών. Κατά τους δανειολήπτες, αφορά πολύ λίγους επαγγελματίες και δεν επιλύεται έτσι το τεράστιο πρόβλημα της υπερχρέωσης των εμπόρων που έχουν δανειακές υποχρεώσεις πολύ μεγαλύτερες…

Keywords
Τυχαία Θέματα