ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ

10:05 1/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Από 7 μέχρι 12 δισ. δολάρια ετησίως ανέρχεται το κόστος της παγκόσμιας ναυτιλίας από την πειρατεία.

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη που διαθέτουν εμπορικούς στόλους προχωρούν σε μέτρα για την αντιμετώπιση της και θεσπίζουν κανόνες που επιτρέπουν την ένοπλη φύλαξη των πλοίων που διέρχονται από τις επικίνδυνες θαλάσσιες περιοχές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είχαν αναφερθεί 87 επιθέσεις, στις οποίες σε 9 πλοία εξαφανίστηκαν. Από τα εννέα πλοία, τα επτά βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες

στη Σομαλία,.

Επίσης να επισημανθεί ότι μόνο στη Σομαλία υπάρχουν 92 ναυτικοί σε ομηρεία. Συνολικά στη Σομαλία μέχρι το Μάρτιο έχουν καταληφθεί 13 πλοία και ήταν σε ομηρεία 197 ναυτικοί.
Για τις εξελίξεις στην πειρατεία, το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο της Κύπρου εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Βουλή της Κύπρου τις επόμενες ημέρες θα συζητήσει και θα ψηφίσει σχετικό νομοσχέδιο που θα αναφέρεται στην αντιμετώπιση των περιστατικών πειρατείας σε πλοία με κυπριακή σημαία. Αναλυτικότερα, ο Ναυτιλιακό Επιμελητήριο της Κύπρου.

Την έγκριση του νομοσχεδίου χαιρέτισε το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, το οποίο επισημαίνει ότι ο νόμος κατά της Πειρατείας, θα αποτελέσει μία απάντηση στη σύγχρονη γάγγραινα του φαινομένου της πειρατείας, που ταλανίζει την παγκόσμια ναυτιλία και έχει πάρει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια με την παράνομη σύλληψη δεκάδων πλοίων και την κράτηση ναυτικών κάτω από απάνθρωπες συνθήκες συμπεριλαμβανομένων βασανισμών, τραυματισμών ακόμη και εκτελέσεων, έναντι απαιτήσεων καταβολής λύτρων εκ μέρους των πλοιοκτητών για την απελευθέρωσή τους.

Το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο ευελπιστεί, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, η Κύπρος να καταστεί η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και ίσως διεθνώς, που θα έχει ρυθμίσει τόσο αναλυτικά το φλέγον αυτό θέμα για την παγκόσμια ναυτιλία και με αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο, τη ναυτιλιακή υποδομή της και συνάμα, την εικόνα που έχει σήμερα σαν ένα αξιόπιστο και συνεχώς εξελισσόμενο ναυτιλιακό κέντρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα