ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

09:30 1/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Στην πλήρη κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων οδηγείται αναγκαστικά η κυβέρνηση μετά τις αυστηρές εντολές της τρόικας.

Οι αποσπασματικές αλλαγές που είχαν γίνει από την επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών δεν άρεσαν στην τρόικα και πλέον ζητά να αλλάξει άρδην το φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις με την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την υιοθέτηση του point system στις παραβάσεις που εντοπίζει η εφορία.

Το νέο ποινολόγιο θα

περιλαμβάνει κίνητρα συμμόρφωσης για τους παραβάτες. Οι παραβάτες που θα παραμένουν συνεπείς τόσο κατά το έτος επιβολής του προστίμου όσο και κατά τα δύο επόμενα, θα δικαιούνται επιστροφής ποσού το οποίο θα αντιστοιχεί στο 30% του αρχικού προστίμου. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το νέο σύστημα αφενός θα καταγράφει επ’ ακριβώς τις παραβάσεις κάθε επιχείρησης αφετέρου θα προβλέπει τον περιορισμό των προστίμων με στόχο να μπορούν οι επιχειρήσεις να τα πληρώνουν και να αποφευχθει από τούδε και στο εξής η συσσώρευση οφειλών (σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται στα 43 δισ. ευρώ από εφορίες και τελωνεία και ως επί το πλείστον προέρχονται από πρόστιμα και προσαυξήσεις).

Μέχρι το τέλος του τρέχoντoς μήνα (ανάλογα με τις εξελίξεις των εθνικών εκλογών) ή το αργότερο τον Ιούνιο αναμένεται να κατατεθούν οι νέες διατάξεις στη Βουλή οι οποίες θα καταργούν τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και τη θέση του θα πάρει το νέο ελαστικότερο ποινολόγιο.

Πλέον σε όσες επιχειρήσεις εντοπίζονται φορολογικές παραβάσεις θα τιμωρούνται με προσαύξηση» του τζίρου ή των φορολογικών κερδών, ανάλογα με το είδος της παράβασης που θα βρίσκουν οι ελεγκτές.

Ωστόσο, το θετικό για τις επιχειρήσεις είναι ότι από το 2012 οι ελεγκτές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να απορρίπτουν τα βιβλία της επιχείρησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα