ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ «ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ»

09:45 1/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Ευνοϊκές συνθήκες για επιστροφή στην ύπαιθρο και ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα, «βλέπει» να δημιουργούνται, έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ που εξετάζει κάποιους από τους κρίσιμους παράγοντες.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Το ενδιαφέρον για επιστροφή κατοίκων των πόλεων στην επαρχία, με σαφή μάλιστα κατεύθυνση τη δραστηριοποίηση στη γεωργία ή την κτηνοτροφία, έχει καταγραφεί πρόσφατα από μελέτη του υπουργείου Γεωργίας. Φαίνεται όμως ότι και οι συνθήκες που δημιουργούνται, ευνοούν μια τέτοια μετατόπιση.

Οι τιμές που θα πληρώσει

κανείς για να ενοικιάσει ή να αγοράσει κάποιο χωράφι, να προμηθευτεί ένα μηχάνημα ή να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες ενός εργάτη, είναι σαφώς μειωμένες, σε σχέση με τα περασμένα χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Ταυτόχρονα υπάρχουν εργαλεία για την ενίσχυση όσων επιστρέφουν. Κάποια από τα στοιχεία της έρευνας είναι τα εξής:

Πρόγραμμα διάθεσης αγροτικής γης

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα μίσθωσης αγροτικής γης σε νέους και νέες, παρέχοντας επιπλέον ευκαιρίες απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα. Την επιστροφή ευνοούν «χρηματοδοτικά εργαλεία» όπως το πρόγραμμα ενίσχυσης νέων αγροτών του ΥΠΑΑΤ.

Φθηνά εργατικά χέρια

Οι τιμές που ισχύουν λόγω της κρίσης στα μεροκάματα σε όλη την ελληνική επικράτεια είναι μειωμένες, αφού πολύς κόσμος αναζητεί καθημερινή εργασία στο χωράφι για να ενισχύσει το εισόδημά του, μια και έχει χάσει τη δουλειά του. Παράλληλα τα «λόμπι» των ξένων εργατών που με τα χρόνια απέκτησαν «ρίζες» και έμειναν μόνιμα στα χωριά ανά την Ελλάδα παίρνοντας στα χέρια τους το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας από τα μεροκάματα, δεδομένης και της απροθυμίας των Ελλήνων, αρχίζουν και σπάνε. Ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την επιστροφή των Ελλήνων στο χωράφι, έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος των οικονομικών μεταναστών σε φυγή από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περιθώρια για απασχόληση για τους Έλληνες, αλλά και καλύτερες συνθήκες για εργοδότες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής.

Ευκαιρίες για αγροτικά μηχανήματα

Μεγάλες ευκαιρίες για αγορά αγροτικών μηχανημάτων και εργαλείων (μικρά τρακτέρ και παρελκόμενα, όπως φρέζες κ.λπ.) μπορεί να αναζητήσει κανείς, καθώς η κρίση έχει οδηγήσει σε αύξηση της προσφοράς. Όσον αφορά στα αγροτικά αυτοκίνητα, οι εταιρείες που τα εμπορεύονται παρέχουν μεγάλες εκπτώσεις στους αγοραστές, ενώ ώθηση στην αγορά έδωσε και η εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης για το συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα