ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

«Συναγερμός»  έχει σημάνει και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ενόψει εκλογικής αναμέτρησης. Ποια δεδομένα αλλάζουν μετά την στήριξη των τραπεζών στην Ισπανία και ποιες ήταν οι σκέψεις για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών ιδρυμάτων.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η σύσκεψη υπό τον Γιώργο Ζανιά με την συμμετοχή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, του  προέδρου της Εθνικής και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

Βασίλη Ράπανου, του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος  Παναγιώτη Θωμόπουλου και του πρόεδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνου Μποτόπουλου, ουσιαστικά ασχολήθηκε με τα τεκταινόμενα των τελευταίων 15 ημερών.

Με τα ποσά της ανακεφαλαιοποίησης ουσιαστικά να έχουν διασφαλίσει  τις εγχώριες καταθέσεις, τώρα τα βλέμματα των οικονομικών παραγόντων στρέφονται στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση: Μια νέα περίοδος αβεβαιότητας -εφόσον από τις κάλπες δεν προκύψει  σταθερή Κυβέρνηση-  μπορεί να επιφέρει καίριο πλήγμα στα τραπεζικά ιδρύματα εφόσον υπάρξει και νέος γύρος μαζικής φυγής κεφαλαίων.

Αυτή την στιγμή η ροή αναλήψεων των καταθέσεων δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και όλα δείχνουν να είναι υπό έλεγχο: Αν και μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες μετά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση 800 εκατ. ευρώ έκαναν «φτερά» από τις τράπεζες, λίγο αργότερα οι ρυθμοί φυγής κεφαλαίων ομαλοποιήθηκαν.

Στην σκιά των εξελίξεων στην Ισπανία, με τα εκεί τραπεζικά ιδρύματα έτοιμα να δεχτούν ενέσεις στήριξης που ενδεχομένως να αγγίξουν και τα 100 δισ. ευρώ, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τελείως διαφορετική: Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η ισπανική «διάσωση» επί του παρόντος δεν επηρεάζει την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων στην χώρα μας.

Στην χώρα της Ιβηρικής οι τράπεζες ήταν υπερεκτεθειμένες  σε δανεισμό ιδιωτών (ως και 250% των κεφαλαίων τους) και η κατάρρευση των τιμών των ακινήτων που είχαν υποθηκεύσει άνοιξε τεράστιες «τρύπες» καθιστώντας αναγκαία τα επιπρόσθετα κεφάλαια, τα οποία θα δοθούν τελικά από την Ευρώπη.

Αντίθετα στην Ελλάδα οι … συναλλαγές με το Κράτος  ήταν η αιτία του «κακού»: Φορτωμένα με ελληνικά ομόλογα, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά  ιδρύματα αναγκάστηκαν να «κουρέψουν» την αξία τους και κατόπιν να προσφύγουν στις υπηρεσίες της τρόικα.

Αν και ήδη οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν δεχτεί «ένεση ρευστότητας» της τάξης των 18 δισ. ευρώ, οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.  Αν και υπήρξε αρχικά η σκέψη  η υπηρεσιακή Κυβέρνηση με μια πράξη υπουργικού Συμβουλίου να «έκλεινε» το ζήτημα, η «καυτή πατάτα» μεταφέρθηκε εκ νέου για την επόμενη Κυβέρνηση εάν και εφόσον προκύψει κάποια από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση..

Keywords
Τυχαία Θέματα