ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Με λουκέτο κινδυνεύουν κλινικές δημόσιων νοσοκομείων λόγω της έλλειψης υλικών. Αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, ενώ στο «Αττικόν» δεν πραγματοποιήθηκαν καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις για μια εβδομάδα.   


Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Το ένα μετά το άλλο τα δημόσια νοσοκομεία εμφανίζουν προβλήματα λειτουργίας, λόγω έλλειψης υλικών ή εμποδίων στην προμήθεια τους.

Σύμφωνα με τους γιατρούς στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, ολόκληρα χειρουργικά τμήματα κινδυνεύουν με λουκέτο, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της έλλειψης αναλώσιμων ιατρικών

υλικών. Ήδη, υπάρχει πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, μη επείγουσες επεμβάσεις ακυρώνονται και άρα εκτελούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Όπως επισημαίνουν με έγγραφα τους οι προϊστάμενοι των χειρουργείων και οι διευθυντές του χειρουργικού τομέα και της ιατρικής υπηρεσίας, χειρουργικά γάντια, γάζες, σύριγγες και άλλα ιατρικά είδη είτε έρχονται σε μικρές ποσότητες είτε δεν φθάνουν καθόλου στο νοσοκομείο και οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση τους.

Στο νοσοκομείο «Αττικόν», κλειστή παρέμεινε για μια εβδομάδα η καρδιοχειρουργική κλινική, καθώς δεν υπήρχαν απαραίτητα αναλώσιμα υλικά. Σύμφωνα με τον Διοικητή, Η. Λαμπίρη, το νοσοκομείο αρχικά δεν ήταν δυνατόν να προμηθευτεί τα υλικά και αυτό γιατί, «ο Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, Αν. Καθηγητής κ. Ρόκκας, είχε επιλέξει συγκεκριμένο υλικό και από συγκεκριμένη εταιρεία. Η τιμή όμως του συγκεκριμένου υλικού ήταν πολύ πάνω από το Παρατηρητήριο Τιμών, κάτι που ούτε η Διοίκηση ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορούσε να εγκρίνει για τη ρουτίνα των επεμβάσεων».

Βέβαια, η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) κάνει λόγο για «φερόμενη έλλειψη υλικών» που αφορά σε απαιτήσεις εξωσυμαβατικών υλικών, που οι τιμές τους υπερβαίνουν στο διπλάσιο τις τιμές του Παρατηρητηρίου, ενώ αμφισβητείται η αναγκαιότητας τους, στις εν λόγω τιμές, εφόσον άλλες Καρδιοχειρουργικές Κλινικές χρησιμοποιούν ευρέως ανάλογα υλικά εντός του αποδεκτού εύρους των τιμών. Μάλιστα, γίνεται λόγος «ελλείμματα συστηματικής παρουσίας και δραστηριότητας των ιατρικών στελεχών της από το κλινικό τους έργο μέσα στο Δημόσιο Νοσοκομείο».

Βέβαια, το εμπόδιο ξεπεράστηκε και το νοσοκομείο εφοδιάστηκε με τα ανάλογα υλικά όταν πριν, από τέσσερις ημέρες, όταν ο κ. Ρόκκας «ευθυγραμμίστηκε με τα υλικά που είναι ενταγμένα στο Παρατηρητήριο», και πλέον οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιούνται.

Την ίδια ώρα, τους συναδέλφους τους Προμηθευτές Ιατρικών Ειδών, που πάγωσαν την προμήθεια υλικών στα δημόσια νοσοκομεία και κυρίως σε εκείνα με μεγάλες οφειλές,  δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν τα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας (ΣΕΠ), του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού & σχετικών Υλικών (ΠΑΣΠΥΤΕΝ)  και του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ).

«Υποφέρ

Keywords
Τυχαία Θέματα