ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ ΨΑΧΝΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΥΠΟΙΚ

Τους μεγάλους οφειλέτες του δημοσίου, που διαθέτουν ακίνητα σημαντικής αξίας σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, ή που «φυγάδευσαν» τις καταθέσεις τους σε τράπεζες του εξωτερικού και απολαμβάνουν τους τόκους, χωρίς ωστόσο να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους,  αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς  ζητά από τον ελεγκτικό μηχανισμό σε συνεργασία

με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να αναζητήσουν τους:

α) Επιχειρηματίες που  που έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα

β) Τους 1500 μεγαλύτερους οφειλέτες

γ) Τους οφειλέτες μεσαίας κατηγορίας.

Στους ανωτέρω θα γίνει έλεγχος σε βάθος προκειμένου να εντοπιστούν :

-Εμβάσματα στο εξωτερικό των τελευταίων δύο ετών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει στα χέρια αναλυτικά στοιχεία (ονόματα, ΑΦΜ, δικαιούχοι λογαριασμών, στοιχεία για εμβάσματα, ημερομηνία συναλλαγής, χώρα προορισμού) για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που «έβγαλαν» χρήματα από τις ελληνικές τράπεζες και τα μετέφεραν στο εξωτερικό την τελευταία τριετία.

-Ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το υπουργείο Οικονομικών έχει παραλάβει λίστα  από τις βρετανικές αρχές στην οποία  συμπεριλαμβάνονται πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν τις ελληνικές ελεγκτικές αρχές να φθάσουν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων. Συγκεκριμένα στη σχετική λίστα συμπεριλαμβάνονται πληροφορίες καθώς  και τα στοιχεία των Ελλήνων που αγόρασαν αλλά και των πωλητών των ακινήτων, η τιμή πώλησης, οι φόροι που καταβλήθηκαν ακόμα και διευθύνσεις των Ελλήνων στην Ελλάδα.

- Τόκους των καταθέσεων στο εξωτερικό

Σε περίπτωση ευρημάτων από τη διασταύρωση θα γίνει άμεση ενεργοποίηση της αμοιβαίας συνδρομής στην είσπραξη απαιτήσεων μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε. (όπως ορίζεται με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2010/24/ΕΕ στο ελληνικό δίκαιο ν.4072/86Α΄ 11/4/2012) και θα ζητηθεί η είσπραξη ή η λήψη εξασφαλιστικών μέτρων για τους υπόχρεους που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία σε αυτό, για οφειλές τους υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

Στο μεταξύ αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό, κ. Γ. Ζανιά με τους Προϊσταμένους των μεγαλύτερων ΔΟΥ και με αντικείμενο την εξέταση της προόδου των δράσεων για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Μεταξύ αυτών,περιλαμβάνονται:

- Τα αποτελέσματα υλοποίησης διασταυρώσεων οφειλετών

- Οι προσωρινοί έλεγχοι Φ.Π.Α.

- Οι ενέργειες των εφοριών σε σχέση με ελεγχθείσες υποθέσεις φορολογουμένων μεγάλου πλούτου και μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα