ΧΑΛΑΡΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Διαψεύδει η Κομισιόν τηλεγράφημα του Reuters ότι εξετάζονται σενάρια που αφορούν στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.


«Αναληθή» χαρακτήρισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλα όσα αναφέρονται για αποχώρηση της χώρα μας από το ευρώ, όταν κλήθηκε να κάνει σχόλιο στο σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή του ανάλογα σχέδια.

Εχθές,

Δευτέρα, το Reuters έκανε λόγο για σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων διάφορα σκληρά μέτρα, όπως περιορισμό των αναλήψεων από τα ATM, ελέγχους στα σύνορα και κεφαλαιακούς ελέγχους. Το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο κοινοτικούς αξιωματούχους ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα συζήτησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών σε περίπτωση που η χώρα αποφασίσει να φύγει από το κοινό νόμισμα.

Το πρακτορείο επίσης σημειώνει ότι η Ελβετία προειδοποίησε τον προηγούμενο μήνα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους εφόσον διασπαστεί η ευρωζώνη. Ακόμη αναφέρεται ότι στην τηλεδιάσκεψη του πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG) είχε διαμηνύσει στα κράτη μέλη να προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη ζώνη του ευρώ.

Την προετοιμασία στρατηγικής εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ώστε να περιορισθούν οι συνέπειες για τους υπόλοιπους, ζητά από την γερμανική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Ο Λάουκ εκτιμά πως «η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη, έχει πραγματοποιήσει μόλις το 5% των μεταρρυθμίσεων, η εξυγίανση των τραπεζών δεν θα γίνει», ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει «απογοητευτικά» τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα