ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» ΤΟΥ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ

Έχοντας ορισμένες «κόκκινες γραμμές» στη φαρέτρα του, θα προσέλθει αύριο στη σύσκεψη των αρχηγών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, που έχει ήδη σκληρύνει τη στάση του έναντι της κυβέρνησης.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ήδη από προχθές, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει καλέσει το Μέγαρο Μαξίμου «να μην παρεξηγήσει τη στάση υπευθυνότητας που δείχνει

η ΔΗΜΑΡ» και έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι το κόμμα του «δεν είναι δεδομένο».

Παράλληλα, ο Φώτης Κουβέλης έχει εγκαταλείψει τη φρασεολογία των διαβεβαιώσεων ότι «δε θα ρίξει την κυβέρνηση», αν και στο παρασκήνιο, όλα τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ παραδέχονται στο matrix24.gr ότι «δεν έχει αλλάξει κάτι επ’ αυτού».

Παρόλα αυτά, αρκετοί στην Αγίου Κωνσταντίνου θεωρούν, με όρους τακτικής, ότι οι συνεχείς διαβεβαιώσεις της ΔΗΜΑΡ πως δε θα ρίξει την κυβέρνηση έχουν… δώσει πολύ αέρα στο Μαξίμου. Καίτοι ο Φώτης Κουβέλης επέλεξε να μη ρίξει λάδι στη φωτιά δημοσίως, δεν είδε με καθόλου καλό μάτι το γεγονός ότι  ο πρωθυπουργός αρνείτο επί δύο 24ωρα –την περασμένη εβδομάδα- να συγκαλέσει τη σύσκεψη των αρχηγών.

Τα μεγάλα «όχι»

Έτσι, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα προσέλθει στην αυριανή συνάντηση αποφασισμένος όχι μόνο να θέσει «κόκκινες γραμμές» ως προς ορισμένα μέτρα, αλλά να θέσει επί τάπητος και τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Εξάλλου, ειδικά σ’ αυτό το δεύτερο, ο Φώτης Κουβέλης ταυτίζεται πλήρως με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έχει επίσης αξιώσεις για ενεργότερο ρόλο στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα, στελέχη που έχουν επεξεργαστεί τις οικονομικές προτάσεις της ΔΗΜΑΡ και τα «ισοδύναμα» μέτρα, σημειώνουν ότι οι βασικότερες ενστάσεις του κόμματός τους στο σχεδιαζόμενο πακέτο μέτρων αφορούν στην περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων, στην αύξηση των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ή τουλάχιστον σε αύξηση μεγαλύτερη του 10%), στην κατάργηση του ΕΚΑΣ για πολλές κατηγορίες συνταξιούχων (κυρίως όσων έχουν πάρει προώρως σύνταξη), τη μείωση ή κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και, τέλος, την κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας που δίνονται σε εποχικά εργαζόμενους (εστίαση, τουριστικά επαγγέλματα, οικοδομή).

Ρήτρα ισοδυνάμων

Τέλος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του matrix24.gr, ο Φώτης Κουβέλης θα επιμείνει και στην περίφημη «ρήτρα ισοδύναμων μέτρων», ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να αποφασίζει εκείνη πώς θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Μάλιστα, στελέχη της ΔΗΜΑΡ που βρίσκονται κοντά στον κ. Κουβέλη αντιμετωπίζουν τη «ρήτρα ισοδύναμων» περίπου ως… λυδία λίθο, υποστηρίζοντας ότι «με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση θα έχει την άνεση να παίρνει αποφάσεις πολιτικές και να μην έχει λογιστική προσέγγιση των πραγμάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα