ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» ΚΟΥΒΕΛΗ

Παρότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δε θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, αν η τρόικα ζητήσει επιτακτικά –και εκβιαστικά- συγκεκριμένα μέτρα, μεταβαίνει στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου έτοιμος να πει «όχι» σε ορισμένα από αυτά.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Τα επιτελεία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση πήραν φωτιά όλο το σαββατοκύριακο, εξετάζοντας ισοδύναμα μέτρα, εναλλακτικά μέτρα, τα δημοσιονομικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από αυτά, αλλά και τα

σημεία στα οποία η τρόικα εμφανίζεται ανένδοτη. Στις συγκεκριμένες διεργασίες πήραν φωτιά και τηλέφωνα στελεχών της ΔΗΜΑΡ, εκτός των επικοινωνιών μεταξύ του Φώτη Κουβέλη και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Ο «διαπραγματευτής» του Φώτη Κουβέλη, Δημήτρης Χατζησωκράτης, αλλά και μια σειρά στενών συνεργατών του προέδρου του κόμματος, βρίσκονταν χθες και προχθές σε ανοιχτή επικοινωνία τόσο με τον «τσάρο», Γιάννη Στουρνάρα όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr, μεταξύ ΔΗΜΑΡ και Μαξίμου διεξάγεται μια σκληρή πολιτική διαπραγμάτευση, προκειμένου να επιβληθούν όσο λιγότερα οριζόντια μέτρα γίνεται, αλλά και περικοπές από «πάνω» προς τα «κάτω» και όχι τούμπαλιν. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, που μοιράζεται αρκετές ενστάσεις, αντιρρήσεις και προβληματισμούς επί των μέτρων και των προτάσεων Στουρνάρα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση μαζί του, πριν ξεκινήσει η σύσκεψη κορυφής στο Μαξίμου, υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης εμφανίζεται διστακτικός στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (το πιθανότερο σενάριο είναι να αυξηθεί κατά 2 έτη), ενώ διαφωνία έχει προκύψει με τον υπουργό Οικονομικών και σε ό,τι αφορά το πλαφόν στις συντάξεις. Η μεν ΔΗΜΑΡ δεν επιθυμεί να πέσει το πλαφόν αυτό κάτω από τις 2.500 ευρώ, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών αντιπροτείνει 2.100 ευρώ, δηλαδή 1.300 ευρώ «καθαρά». Ως «κόκκινη γραμμή» για τη ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζεται από κορυφαία στελέχη της και η κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης, αλλά και το περαιτέρω «κούρεμα» των συντάξεων του ΟΓΑ, που βρίσκονται ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. «Δύσκολες» θα είναι οι διαβουλεύσεις και για το νέο κύμα περικοπών στις ΔΕΚΟ, για τυχόν νέες οριζόντιες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και για τις σχεδιαζόμενες περικοπές κοινωνικών επιδομάτων.

Κουβέλης και Βενιζέλος, στη συνάντησή τους, θα επεξεργαστούν «εναλλακτικές» προτάσεις, ώστε να τις παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ενώ θα ψάξουν και κοινή «πλατφόρμα» μέτρων, ώστε να αποφευχθούν κι άλλα. Μάλιστα, καλά ενημερωμένες πηγές άφηναν χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διαφωνίες που θα προκύψουν στη σημερινή σύσκεψη κορυφής να είναι τόσο πολλές, που να χρειαστεί κι άλλη σύσκεψη των «τριών» ως τα τέλη της εβδομάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα