ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά και τη διασφάλιση αξιοπρεπούς συνθηκών διαβίωσης για τους περίπου 12.300 κρατούμενους σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης έδειξε εμπράκτως το ενδιαφέρον του για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές πραγματοποιώντας  επίσκεψη στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, στον Κορυδαλλό. και εκεί είχε την

ευκαιρία να ακούσει τα παράπονα των κρατουμένων, αλλά κυρίως να δει από κοντά  ποιες είναι οι συνθήκες κράτησης των  φυλακισμένων, που κυριολεκτικά στοιβάζονται  ο ένας πάνω στον άλλον.

Ίσως γι΄αυτό τον λόγο κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε για την πισίνα και το μπάρμπεκιου στον προαύλιο χώρο που στεγάζεται το Ψυχιατρείο των φυλακών του Κορυδαλλού, απαντούσαν ότι το «υπουργείο έπαψε να πισινολογεί και ασχολείται  με σοβαρά προβλήματα». Αναφορά που έχει πολλαπλές ερμηνείες, ανάλογα με την ανάγνωση της φράσης που παρέπεμπαν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του Υπουργείου βρίσκεται η  καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωση των κρατουμένων. Για το λόγο αυτό στις άμεσες προτεραιότητες, όπως έχει καταστήσει σαφές ο Αντ. Ρουπακιώτης είναι  η κατάθεση νομοσχεδίων, αφού προηγηθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις για  το πλαίσιο ενός νέου σωφρονιστικού κώδικα, την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα ναρκωτικά και την ελαστικοποίηση των όρων αποφυλάκισης για συγκεκριμένα όμως μικροαδικήματα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, ήδη, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει ένα νέο πρόγραμμα αποσυμφόρησης των φυλακών, που δίνει την δυνατότητα σε περισσότερους φυλακισμένους να εκτίουν την ποινή τους στις αγροτικές φυλακές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης  έχει ακόμα αναφερθεί  στην τραγική  κατάσταση κρατουμένων στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας τονίζοντας ότι το κράτος δαπανά περίπου 135 εκατ. ευρώ το χρόνο για τους 12.300 φυλακισμένους, δηλαδή περίπου 30 ευρώ την ημέρα για κάθε κρατούμενο, ποσό που είναι το χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα