ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ… ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ

Ακόμη μια προσπάθεια να επαναπατριστούν κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό θα κάνει η Κυβέρνηση, με το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζει το σχετικό σχέδιο στην σκιά των άδειων κρατικών ταμείων.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου προβλέπει:

• Απαλλαγή από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» για τα κεφάλαια που θα επαναπατριστούν και θα δηλωθούν στην εφορία,
• Αυτοτελή φορολόγησή τους με συντελεστή της τάξης του 5% – 10%

Το υπουργείο Οικονομικών είχε προσπαθεί και στο παρελθόν ένα αντίστοιχο σχέδιο με πενιχρά αποτελέσματα! Το 2010, ο τότε υπουργός οικονομικών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου με μια αντίστοιχη ρύθμιση προσπάθησε να πείσει τους μεγαλο-καταθέτες να επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες χρήματα που είχαν βγάλει στο εξωτερικό. Η ρυθμισμένη έληξε ανεπιτυχώς στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 καθώς τα κεφάλαια που επέστρεψαν ήταν λιγότερα από 300.000.00 ευρώ.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου απειλεί ότι θα ελεγχθούν όσοι έχουν φυγαδεύσει αδήλωτα  κεφάλαια στο εξωτερικό. Το υπουργείο οικονομικών «προειδοποιεί» ότι θα ελέγξει τις περιπτώσεις όπου το ύψος των κεφαλαίων που διακινήθηκαν στο εξωτερικό υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ ανά πρόσωπο.

Την ίδια απειλή είχε εξαπολύσει όμως και ο πρώην υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος έκανε λόγο και για συμφωνία με τις ελβετικές αρχές για την παροχή στοιχείων για τις ελληνικές καταθέσεις. Η συμφωνία αυτή ακόμα δεν έχει υπογραφεί!

Keywords
Τυχαία Θέματα