Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΑ «ΚΛΕΙΣΕΙ» ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Σαφές μήνυμα προς την Αθήνα να κλειδώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα μέτρα λιτότητας των 11,5 δισ. ευρώ, έστειλε η τρόικα.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η πίεση προς το κυβερνητικό σχήμα να «τελειώνει» με τα μέτρα είναι ασφυκτική και ενδεικτική είναι τόσο η απόφαση των επικεφαλής να παρατείνουν την διαμονή τους στην Ελλάδα, όσο και τα μηνύματα Γερμανών αξιωματούχων. Οι πιστωτές θα έχουν

ενεργό ρόλο στις αποφάσεις για τα νέα μέτρα. Ποιες κόκκινες γραμμές «χαράσσει» τώρα η συγκυβέρνηση.

Η τρόικα μένει Ελλάδα … και ψάχνει από κοινού με τα κυβερνητικά στελέχη κωδικό προς κωδικό και σε κάθε υπουργείο από που θα κόψει χρήματα για τις περικοπές…

Όλα τα αρχικά σχέδια ανατράπηκαν, αφού ο Πολ Τόμσεν διεμήνυσε -σύμφωνα με πληροφορίες- στον Γιάννη Στουρνάρα πως η τρόικα δεν θα φύγει όπως είχε προγραμματιστεί στα μέσα της εβδομάδας … αλλά θα μείνει όσο χρειαστεί. Όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στον Έλληνα υπουργό «η τρόικα θα μείνει όσο χρειαστεί και θα βοηθήσει στο να εξειδικευτούν τα μέτρα. Θα αναχωρήσουμε αμέσως μόλις κλείσουν οι εκκρεμότητες ώστε κατόπιν να συντάξουμε την έκθεση που θα ανοίξει τον δρόμο στην εκταμίευση της δόσης του δανείου».

Είναι εμφανές πως οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας είναι ξεκάθαρο πως δεν θα εγκαταλείψουν το ελληνικό έδαφος εάν η Αθήνα δεν κλειδώσει τα μέτρα της επόμενης διετίας… Επιπλέον ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στις επιλογές της κυβέρνησης και δείχνουν έτοιμοι ακόμη και να την … καθοδηγήσουν να πάρει τις τελικές της αποφάσεις.

Αλλά και οι πιέσεις της Γερμανίας προς την Αθήνα κλιμακώνονται: Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Σόιμπλε ότι δεν είναι ώρα για να συζητηθεί οποιαδήποτε διευκόλυνση για την Ελλάδα, όταν ο Φίλιπ Ρέσλερ επιμένει ότι οι Έλληνες πρέπει να δουν και την επιλογή μιας οικειοθελούς αποχώρησης από το ευρώ.

Ουσιαστικά, τα περισσότερα μέτρα έχουν κλειδώσει και όπως όλα δείχνουν το «ψαλίδι» στις συντάξεις, στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, αλλά και στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων δεν θα αποφευχθεί. Κάτι άλλωστε που σκιαγραφούν οι δηλώσεις τόσο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα, όσο και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ο Χρήστος Σταικούρας δηλώνει πως γίνεται προσπάθεια να διασωθούν από το ψαλίδι στα ειδικά μισθολόγια συγκεκριμένες ομάδες, «φωτογραφίζοντας» μάχιμους αστυνομικούς και στρατιωτικούς. «Για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται κάθε προσπάθεια να διατηρηθούν σε ειδικές κατηγορίες μέσω ισοδύναμων μέτρων» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο Γιάννης Βρούτσης αρκέστηκε να πει ότι από το «μαχαίρι» δεν κινδυνεύουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. «Δεν θίγονται οι χαμηλές συντάξεις από τα προωθούμενα μέτρα. Και όσον αφορά στα προνοιακά επιδόματα όσο κατακριτέες είναι οι οριζόντιες περικοπές, άλλο τόσο είναι και οι οριζόντιες παροχές», είπε ο υπουργός.

Οι πολιτικοί αρχηγοί χαράσσουν τρεις «κόκκινες γραμμές» και λένε όχι σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, όχι στην επιβολή πλαφόν 1.500 ευρώ στις ια

Keywords
Τυχαία Θέματα