Έσοδα: Το «κρυφό χαρτί» της κυβέρνησης

Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει τους τροϊκανούς να κρατούν, τουλάχιστον στον φορολογικό τομέα μία διαφορετική στάση εκτιμώντας πλέον ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος τόσο για το 2013 όσο και αυτοί που έχουν τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το 2014.

Μέχρι και προχθές η τρόικα θεωρούσε ότι έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ από τη φορολογική διοίκηση και την πάταξη της

φοροδιαφυγής δεν θα εισπραχθούν, παρά το γεγονός ότι έχουν περιληφθεί στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Η επιχειρηματολογία όμως του υπουργείου Οικονομικών είναι ισχυρή και θα αποδείξει στη συνάντηση της Τρίτης ότι τα έσοδα από την φορολογία μπορούν να εισπραχθούν στο ακέραιο και μάλιστα θα είναι πολύ υψηλότερα από το 1 δισ. ευρώ που προβλέπεται στη συμφωνία.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα από τη φορολογική συμμόρφωση και την εντατικοποίηση των ελέγχων για το 2013 θα είναι καλύτερα των προβλεπόμενων. Στο 9 Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έχουν εισπραχθεί από ληξιπρόθεσμα χρέη και ελέγχους 550 εκατ. ευρώ επιπλέον των θεσμοθετημένων στόχων. Το ποσό αυτό, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τουλάχιστον τα 800 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους και θα αποτελέσει μία πολύ καλύτερη βάση για την επίτευξη των στόχων του επόμενου προϋπολογισμού.

Επίσης, εκτιμά το ίδιο στέλεχος ότι το 2014,από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, ειδικούς ελέγχους σε υπεράκτιες (off shore) εταιρείες, εξελιγμένου τύπου διασταυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα με μεγάλη περιουσία και την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλο το φάσμα της οικονομίας με νέου τύπου κριτήρια, θα εισπραχθούν πλέον των 381 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στη συμφωνία. Μάλιστα, οι εκθέσεις από τα τεχνικά κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και την τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού το 2013, ενώ το τεχνικό κλιμάκιο του Ταμείου υποστηρίζει ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 381 εκατ. ευρώ από την φορολογική διοίκηση εντός του 2014.

Τέλος τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού του 2014 θα αυξηθούν κατά 700 εκατ. ευρώ εξαιτίας της επιβράδυνσης της ύφεσης. Σύμφωνα με μελέτες όταν μία οικονομία βρίσκεται σε ύφεση τα έσοδα του προϋπολογισμού υποχωρούν με μεγαλύτερο ρυθμό από εκείνον της οικονομικής δραστηριότητας. Αντιστοίχως, οι ίδιες μελέτες δείχνουν ότι όταν επιβραδύνεται η ύφεση ή αντιστρέφεται το πρόσημο και η οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη τα έσοδα αυξάνονται με πολλαπλάσιους ρυθμούς από εκείνους της οικονομικής μεγέθυνσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα