Cover Story: Τέσσερις γυναίκες υποψήφιες για το Προεδρικό Μέγαρο!

Του Γιάννη Αργυρού, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Παρά το γεγονός ότι µεσολαβούν αρκετοί µήνες έντονης πολιτικής δραστηριότητας, που ενδεχοµένως να αλλάξουν καταλυτικά τα δεδοµένα στο σκηνικό για τις διαδικασίες εκλογής του 7ου Προέδρου της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας, η πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά για υποψηφιότητα γυναίκας από την Αριστερά για το ύπατο πολιτειακό αξίωµα άναψε µεγάλες φωτιές.

Πρόκειται για γρίφο αυξηµένης πολιτικής δυσκολίας, που απασχολεί τα κοµµατικά επιτελεία και τους ενδιαφερόµενους, καθώς µπορεί να αλλάξει άρδην τις πολιτικές εξελίξεις.

Αλλωστε

ο κ. Σαµαράς δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρήσει µια αντίστοιχη πολιτική παρέµβαση. Η πρότασή του για την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου το 1995 είχε φέρει στο προεδρικό µέγαρο ίσως τον καλύτερο και σίγουρα τον δηµοφιλέστερο Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, µπλοκάροντας παράλληλα τα σχέδια του Μιλτιάδη Εβερτ για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες.

Στα χρόνια της θητείας του, ο κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος κατάφερε να προσδώσει νέα αίγλη στον θεσµό του Προέδρου και να κερδίσει υψηλότατη αποδοχή. Παρόµοια επιτυχία αναζητά τώρα ο πρωθυπουργός. ∆ύο ήταν οι στόχοι του µε την αναφορά στην προεδρική εκλογή: αφ’ ενός να δείξει εµπράκτως ότι εννοεί πως οι εθνικές εκλογές θα πραγµατοποιηθούν το 2016 και αφετέρου να εξετάσει τη δυνατότητα δηµιουργίας νέων πολιτικών συµµαχιών.

Κοιτάζοντας τις έξι προηγούµενες επιλογές που έκαναν οι πολιτικοί αρχηγοί από το 1974 και µετά, είναι ξεκάθαρο ότι πάντα η εκλογή αφορούσε πρώην πρωθυπουργούς, πανίσχυρους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών ή πρώην προέδρους κοµµάτων. Μοναδική διαφοροποίηση η εκλογή του αρεοπαγίτη Χρήστου Σαρζετάκη, αλλά µάλλον αυτή ήταν η εξαίρεση του κανόνα για πολλούς λόγους. Επίσης, ποτέ στις υποψηφιότητες δεν υπήρξε όνοµα γυναίκας, ούτε καν σε επίπεδο σεναρίων.

Με αυτά τα δεδοµένα, οι επιλογές των κοµµάτων µοιάζουν τώρα να «φωτογραφίζουν» τέσσερις κυρίες, που έχουν τη δική τους ιστορία στην πολιτική. Εµπειροι πολιτικοί παράγοντες πάντως στοιχηµατίζουν ότι στην τελική ευθεία µε τις κυρίες θα µπουν σίγουρα και δύο ακόµη κορυφαία στελέχη της Αριστεράς, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Φώτης Κουβέλης, καθώς σε µια τέτοια περίπτωση ενδεχόµενη άρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα τραυµάτιζε θανάσιµα την πορεία της Αριστεράς προς την εξουσία φέρνοντας στο προσκήνιο τις εσωκοµµατικές αντιπαλότητες που ταλανίζουν την παράταξη τα τελευταία 80 χρόνια.

ΜΑΡΙΑ ∆ΑΜΑΝΑΚΗ: Από την Κοµισιόν στα «ανάκτορα»

Τους επόµενους µήνες ολοκληρώνεται η θητεία στην Ευρώπη της Ελληνίδας επιτρόπου Αλιείας Μαρίας ∆αµανάκη. Εµπειρη πολιτικός, διατηρεί άριστες επαφές µε πολλά από τα κορυφαία στελέχη της Βουλής σε όλα τα κόµµατα, ενώ η θητεία της στις Βρυξέλλες της απέφερε πολύτιµες γνωριµίες µε την ευρωπαϊκή ελίτ. Πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, πρώην πρόεδρος του Συνασπισµού και σηµαίνον στέλεχος στο ΠΑΣΟΚ, αποτελεί µια εµβληµατική µορφή για την Κεντροαριστερά, καθώς ήταν η «φωνή του Πολυτεχνείου».

Οι επαφές µε τη γραφειοκρατία της Ε.Ε. ίσως αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιµες στη δύσκολη περίοδο που θα ακολουθήσει το Μνηµόνιο. Μια ενδεχόµενη υποψηφιότητά της µπορεί να «διχάσει» επικοινωνιακά τον ΣΥΡΙΖΑ, που δύσκολα θα µπορέσει να απορρίψει ένα πρώην κορυφαίο στέλεχος της Αριστεράς, ενώ πριν από λίγα χρόνια µάλιστα τη στήριζε για τον ∆ήµο της Αθήνας.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Αλλαγή διαδροµής 22 χρόνια µετά

Πριν από λίγους µήνες, µετά από 22 χρόνια θητείας, η κ. Αλέκα Παπαρήγα άφησε το τιµόνι του ΚΚΕ. Είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το αξίωµα του γ.γ. του ΚΚΕ αλλά και η πρώτη Ελληνίδα που έφτασε στην αρχηγία ενός κόµµατος. Εµπειρη πολιτικός, κράτησε µε πυγµή την εξουσία και παρά την αµφισβήτηση διατάξεων του Συντάγµατος και την αντισυστηµική γραµµή του κόµµατος αποτελούσε πάντα µια αξιοσηµείωτη σταθερά του πολιτικού συστήµατος.

Στο παρελθόν, το ΚΚΕ είχε αναπτύξει ανεπίσηµη συνεργασία µε τη Νέα ∆ηµοκρατία για να περιορισθεί ο ρόλος του άλλου κόµµατος εξουσίας, του ΠΑΣΟΚ, κυρίως στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στελέχη που κινούνται σε χώρους δεξιότερα της Νέας ∆ηµοκρατίας θεωρούν δεδοµένη τη συµφωνία, καθώς θα αποδειχθεί επωφελής για όλους, περιορίζοντας την επιρροή της αντιπολίτευσης, που σήµερα εκφράζεται από το κόµµα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ: Από το Ηρώδειο στην... Ηρώδου

Μια σηµαντική προσωπικότητα της Αριστεράς, µε σπάνια µόρφωση και γενικότερη αποδοχή, είναι η Μαρία Φαραντούρη. Κορυφαία ερµηνεύτρια, έντυσε µε τη φωνή της τα µεγαλύτερα τραγούδια της ελληνικής µουσικής, που ταυτίστηκαν µε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Στο πλευρό του Μ. Θεοδωράκη, η Μαρία Φαραντούρη έκανε γνωστούς στο κοινό τους νοµπελίστες Σεφέρη και Ελύτη. Υπήρξε σύµβολο αντίστασης και ελπίδας καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας.

Ο διεθνής Τύπος την ονόµασε Μαρία Κάλλας του λαού και Joan Baez της Μεσογείου, αφιερώνοντάς της εκτενείς διθυραµβικές κριτικές. Σε πρόσφατη συναυλία της στο Ηρώδειο ήταν παρούσα όλη η ηγεσία της σύγχρονης Αριστεράς (Τσίπρας, Κουβέλης, Κουτσούµπας), γεγονός που δείχνει ότι δύσκολα θα απέρριπταν µια ενδεχόµενη υποψηφιότητά της, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για µία τετραετία.

ΝΙΚΗ ΤΖΑΒΕΛΛΑ: Μια µάνατζερ µε προσόντα

Η Νίκη Τζαβέλλα είναι µία από τις ελκυστικότερες υποψηφιότητες για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Προσωπικότητα µε σηµαντικές σπουδές και εξαιρετική επαγγελµατική πορεία, παλιότερα ήταν βουλευτής της Ν.∆., ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ. Πρόσφατα ήταν από τα στελέχη που δηµοσίως πρότειναν στον Γιώργο Καρατζαφέρη την επιστροφή στη Ν.∆.

Μια υποψηφιότητά της θα «άνοιγε» τον δρόµο για έναν δεύτερο γύρο πολιτικής διεύρυνσης της κυβέρνησης, αλλά θα ήταν και το εναρκτήριο λάκτισµα για έναν ευρύτερο ανασχηµατισµό των πολιτικών σχηµάτων που εκπροσωπούν την Κεντροδεξιά. Στα υπέρ µιας υποψηφιότητας της κ. Τζαβέλλα συγκαταλέγονται οι πολύ καλές σχέσεις που έχει αναπτύξει σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά και το γεγονός ότι θα έχει την αµέριστη στήριξη των ανθρώπων της οικονοµίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα