Κύριο «μενού» σήμερα οι απολύσεις στο δημόσιο

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σήμερα η τρόικα θα δει τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, με βασικό της μέλημα να πάρει απαντήσεις για το ποιες θα είναι οι «δεξαμενές» των απολύσεων ώστε να κλείσει ο αριθμός που έχει προβλεφθεί για φέτος.

Ανάλογη μοίρα θα έχουν άλλα 11.000 άτομα μέσα στο 2014 που πολύ πιθανόν να προκύψουν και από τα δύο κύματα διαθεσιμότητας, που αφορούν 25.000 υπαλλήλους.

Βασική «δεξαμενή» για τις απολύσεις «εξπρές» των 2.000 για τις επόμενες 50 ημέρες είναι, τα Νομικά Πρόσωπα

Ιδιωτικού Δικαίου-ΔΕΚΟ αλλά και ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, που έχουν μπει ήδη στο μικροσκόπιo. Στο στόχαστρο όμως έχουν μπει και Νομικά Πρόσωπα των δήμων και οι ίδιοι οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα, τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και οι τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας.

Η τρόικα αναμένεται να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το αίτημα της παράτασης της διαθεσιμότητας τουλάχιστον για δύο μήνες- μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2014.

Επίσης θα απαντηθεί το εάν θα προσμετρηθούν σε αυτές τις απολύσεις και οι απομακρύνσεις περίπου 800 με 1.000 εργαζομένων στις αμυντικές βιομηχανίες, αλλά και να καταμετρηθούν και οι 6.000 συμβασιούχοι που παραμένουν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές και θα απομακρυνθούν όπως προβλέπει πρόσφατος νόμος.

Και αν η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κρίνει ως ένα βαθμό και τα προαπαιτούμενα, «σπαζοκεφαλιά» παραμένει το πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014, χωρίς μέτρα που θα «κρύβουν» μειώσεις μισθών και συντάξεων, κάτι που επιθυμεί η ελληνική πλευρά.

«Αγκάθι» είναι προς αυτή την κατεύθυνση το γεγονός ότι οι απώλειες εσόδων που θα σημάνει για το ασφαλιστικό σύστημα η εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας, επιτρέπουν στην τρόικα να επιμένει στην λήψη επώδυνων μέτρων. Η σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ του ΙΚΑ και των τραπεζικών ταμείων και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, που έφερναν έσοδα σε πολλά ταμεία, «ανοίγουν νέες πληγές».

Οι πιστωτές πάντως δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους στην συνάντηση που είχαν με τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά ζήτησαν πρόσθετα στοιχεία που να τεκμηριώνουν την θέση της Κυβέρνησης πως δεν θα χρειαστούν σκληρά μέτρα με την μορφή της περικοπής μισθών και συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, το να κλείσουν αυτά τα θέματα στην νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των πιστωτών «φαντάζει»… μάλλον απίθανο.

Στην συνάντηση της Τρίτης θα καθοριστεί και το εάν και… πότε θα επιστρέψουν και πάλι στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, δεδομένου ότι θα αναχωρήσουν μαζί με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών για να μετάσχουν στην συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης.

Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 21η Νοεμβρίου, οπότε και κατατίθεται στην Βουλή ο προϋπολογισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα