ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ

Λίγες ημέρες έχουν στη διάθεσή τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να δικτυωθούν με άλλες, προκειμένου να υποβάλλουν φακέλους και να ενισχυθούν από τον αναπτυξιακό νόμο.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης λήγει στις 15 Ιουνίου, προκειμένου μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υποβάλλουν αιτήσεις στο ειδικό καθεστώς «Συνέργεια και Δικτύωση-clustering» του Επενδυτικού νόμου. Μεταξύ άλλων, στο εν λόγω

καθεστώς μπορούν να ενταχθούν και να διεκδικήσουν ενισχύσεις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της αγροδιατροφής, όπως π.χ. τα θερμοκήπια αλλά και εταιρείες από τους τομείς των logistics, των ΑΠΕ κ.α.

Δικαίωμα ένταξης έχουν κοινοπρακτικά σχήματα που απαρτίζονται από 10 τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια στην Περιφέρεια Αττικής ή στο Νομό Θεσσαλονίκης και από 5 τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν στους λοιπούς νομούς της Επικράτειας.

Ο ελάχιστος προϋπολογισμός είναι τα 200.000 ευρώ και ο μέγιστος τα 20.000.000 ευρώ. Το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής και του εξωτερικού δανεισμού μπορεί να ανέλθει σε ποσοστό 25% του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου. Οι ενισχύσεις μπορούν να πάρουν τη μορφή απευθείας επιχορηγήσεων ή χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και μπορούν να καλύψουν μέχρι και το 50% του επενδυτικού σχεδίου.

Δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις που θα υποβάλουν επενδυτικά σχέδια, μέσω σχήματος συνέργειας και δικτύωσης, τα οποία θα αποσκοπούν στην υλοποίηση προγραμμάτων – κοινών δράσεων. Οι δράσεις αυτές μεμονωμένες ή συνδυαστικά θα πρέπει να αξιοποιούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των συμμετεχουσών επιχειρήσεων ή να αξιοποιούν υποδομές που δημιουργούνται με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση.

Τα ενισχυόμενα επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνουν κοινές δράσεις, όπως κοινές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό παραγωγής, ελέγχου ποιότητας, αποθήκευσης, δικτύων διανομής, διακίνησης, έκθεσης και πώλησης εμπορευμάτων ή παροχής υπηρεσιών, κοινό εμπορικό σήμα και σύστημα διαδικτυακού εμπορίου, κοινή πιστοποίηση και σήμα ποιότητας, κοινή εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού κ.ά..

Οι ενισχυόμενες δαπάνες περιλαμβάνουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό καθώς επίσης και κατηγορίες άυλων δαπανών όπως το κόστος για συμμετοχή σε εκθέσεις.

Η διάρκεια ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να φτάσει στα 3 έτη με δυνατότητα παράτασης έως 1 έτος και εφόσον έχει υλοποιηθεί τουλάχιστον το 50% του επενδυτικού σχεδίου, ενώ δίδεται η δυνατότητα λήψης προκαταβολής η οποία ανέρχεται στο 30% της εγκριθείσας ενίσχυσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα