ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΑ ΔΟΛΑΡΙΑΚΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Διέξοδο στα αμοιβαία κεφαλαία βρίσκουν οι καταθέτες ως τελευταίο καταφύγιο. Σύμφωνα με καταθέτες αλλά και στελέχη τραπεζών την τελευταία περίοδο έχουν επιβληθεί σειρά γραφειοκρατικών κανόνων που καθιστούν χρονοβόρα και δύσκολη την ανάληψη μεγάλων ποσών.

Το άνοιγμα λογαριασμών σε τράπεζες του εξωτερικού, εξαιτίας των γραφειοκρατικών κανόνων, απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια που λίγες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου

καθιστά αδύνατη την μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Αγοράζουν δολαριακά αμοιβαία για προστασία οι καταθέτες.

Ακόμα πιο πολύπλοκη και χρονοβόρα έχει γίνει η μεταφορά μεγάλων ποσών σε τράπεζες του εξωτερικού. Επίσης εξαιρετικά δύσκολο είναι και το άνοιγμα λογαριασμών σε τράπεζες του εξωτερικού καθώς αφενός έχουν θεσπιστεί  γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούν πολύ χρόνο και αφετέρου λόγω του μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων (όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες του νότου όπως η Ιταλία και η Ισπανία) οι ξένες τράπεζες χρειάζονται μήνες για το άνοιγμα των νέων λογαριασμών.

Λίγα μόνο 24ώρα πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 17ής Ιουνίου πρακτικά είναι αδύνατη η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό ενώ η κατοχή μεγάλων ποσών σε μετρητά κρύβει μεγάλους κινδύνους λόγω της έξαρσης της εγκληματικότητας. Επιπλέον, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και η αυξανόμενη ανησυχία για το ξέσπασμα ενός καταστροφικού ντόμινο που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε κατάρρευση της ευρωζώνης, δημιουργεί αβεβαιότητα για το κατά πόσο η κατοχή ευρώ παρέχει ασφάλεια έναντι της κρίσης. Έτσι τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί καταθέτες επιλέγουν ως ύστατο καταφύγιο την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κυρίως διαχείρισης διαθεσίμων με νόμισμα αναφοράς το δολάριο.

Όπως σημειώνουν αναλυτές το πλεονέκτημα των Α/Κ είναι ότι σε περίπτωση ενός μεγάλου επεισοδίου –όπως εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη- τα κεφάλαια προστατεύονται καθώς είναι σαν να διαθέτει κάποιος δολάρια. Αν όμως προχωρήσει στη ρευστοποίησή τους, και η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην έκδοση νέου εθνικού νομίσματος, τότε το προϊόν της ρευστοποίησης θα είναι στο νέο νόμισμα. Ωστόσο αν η ρευστοποίηση γίνει μήνες μετά την επιστροφή στη δραχμή, ο κάτοχος των δολαριακών αμοιβαίων κεφαλαίων θα έχει προστατευτεί από τυχών υποτίμηση του εθνικού νομίσματος ειδικά τους πρώτους μήνες που αναμένεται μεγάλη προσαρμογή της ισοτιμίας. Σε ότι αφορά τον κίνδυνο να χάσει κανείς ούτως η άλλως τα λεφτά του λόγω της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί καθώς οι τράπεζες δεν θα εξαφανιστούν αλλά θα ανακεφαλαιοποιηθούν (με το νέο εθνικό νόμισμα) ενώ τονίζουν ότι τα περισσότερα δολαριακά Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων είναι ξένων τραπεζών και οι εγχώριες τράπεζες έχουν ρόλο θεματοφύλακα.

Από την άλλη πλευρά η απόκτηση δολαριακών Α/Κ ενέχει και ορισμένα μειονεκτήματα. Τα εν λόγω Α/Κ εμφανίζουν κατά κανόνα μικρή απόδοση. Ωστόσο με το δολάριο να έχει ενισχυθεί θεαματ

Keywords
Αναζητήσεις
αμοιβαια κεφαλαια εξωτερικου, διαχειριση διαθεσιμων εξωτερικου
Τυχαία Θέματα