Η καταδίωξη μπορεί να στειλει στον άλλο κόσμο τους αστυνομικούς!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ καταδίωξη μπορεί να στειλει στον άλλο κόσμο τους αστυνομικούς!Πέμπτη, Νοέμβριος 20, 2014 - 17:01

Η άγρια καταδίωξη ενός κακοποιού ή μια ξαφνική μάχη σώμα με σώμα με ταραξίες απειλούν σοβαρά τον εμπλεκόμενο αστυνομικό με... ξαφνικό θάνατο από καρδιακή προσβολή! Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί κινδυνεύουν τουλάχιστον 30 φορές περισσότερο όταν συμμετέχουν στην αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων (καταδιώξεις, συμπλοκές κ.ά.), σε σχέση με τις αστυνομικές δραστηριότητες ρουτίνας, όπως πιστοποιεί νέα αμερικανική έρευνα (η

πρώτη που αφορά ειδικά τους αστυνομικούς) με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Στέφανο Καλή, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», αφού μελέτησαν 441 περιστατικά αιφνίδιου θανάτου από καρδιά μεταξύ αστυνομικών στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1984-2010.
Η μελέτη έδειξε ότι -σε σχέση με τις δραστηριότητες ρουτίνας- ο κίνδυνος ξαφνικού θανάτου είναι 34 έως 69 φορές μεγαλύτερος όταν ο αστυνομικός συμμετέχει σε συμπλοκές, 32 έως 51 φορές μεγαλύτερος σε καταδιώξεις, 20 έως 23 φορές κατά τη σωματική εκπαίδευσή του και έξι έως εννέα φορές στη διάρκεια επιχειρήσεων διάσωσης.

Δεν αντέχει η καρδιά

Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη από τους αρμοδίους ο αυξημένος κίνδυνος των αστυνομικών και να υπάρξουν προληπτικές πρωτοβουλίες για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Η ίδια ομάδα είχε δείξει σε παλαιότερη επιδημιολογική έρευνα ότι εξίσου αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες κατά την ώρα του καθήκοντος. Σημειώνεται ότι εκτός του Στέφανου Καλή στην έρευνα συμμετείχαν η Βασιλεία Βαρβαρήγου και η Μαρία Κορρέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα