Το hi-tech «gadget» για ανθρώπους αράχνες

ΚΟΣΜΟΣΤο hi-tech «gadget» για ανθρώπους αράχνεςΠέμπτη, Νοέμβριος 20, 2014 - 16:30

Επιστημονική φαντασία και πραγματικότητα τείνουν πλέον να γίνουν ένα, χάρη στα νέα gadgets που κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά. Αυτή τη φορά σύστημα αναρρίχησης εμπνευσμένο από τα σαμιαμίδια υπόσχεται να χαρίσει στους κατόχους του τις «μαγικές δυνάμεις» του Spiderman, καθιστώντας εφικτή την αναρρίχηση σε κάθετη, γυάλινη

επιφάνεια.


Ομάδα Αμερικανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ, με επικεφαλής τον Ελιοτ Χοκς, δημιούργησε τέσσερα εξαρτήματα που τοποθετούνται σε χέρια και πόδια. Οπως προέκυψε από τις δοκιμές τους, οι οποίες έμοιαζαν με σκηνές βγαλμένες από τα κόμικς της Marvel και από το «Mission Impossible», με τον Τομ Κρουζ να αναρριχάται στο ψηλότερο κτίριο του κόσμου στο Ντουμπάι, τα εξαρτήματα αυτά επέτρεψαν σε εθελοντή βάρους 70 κιλών να αναρριχηθεί σε γυάλινη επιφάνεια 3,6 μέτρων.


Μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο τα σαμιαμίδια μπορούν να σκαρφαλώνουν σε όλων των ειδών τις επιφάνειες, διαπίστωσαν ότι τα πόδια τους ασκούν τεράστιες δυνάμεις σε αυτές, επιτρέποντάς τους να κρεμάσουν ακόμα και ολόκληρο το βάρος τους σώματός τους από ένα μόνο άκρο τους.
Τα πλακίδια που δημιούργησαν αναπαράγουν ουσιαστικά τις δυνάμεις Van der Waals, δηλαδή της ελκτικές δυνάμεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους τα άτομα που συγκροτούν ένα μόριο.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, μία από τις εφαρμογές που θα έχει η νέα αυτή ανακάλυψη είναι στο Διάστημα, όπου θα επιτρέπει στους αστροναύτες να μετακινούνται πιο αποτελεσματικά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα