Τουρκία: Σε βόμβα οφείλεται η έκρηξη-Δύο νεκροί & τραυματίες

Σε βόμβα που τοποθετήθηκε σε φιάλη οφείλεται η έκρηξη που προκλήθηκε στη συγκέντρωση του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες των δυνάμεων ασφαλείας και του εισαγγελέα. Πρόκειται για δύο εκρήξεις ενώ ο απολογισμός είναι δύο νεκροί και 150 τραυματίες. Στο Ντιγιάρμπακιρ όλο τα βράδυ επικρατούσε ένταση με διαμαρτυρίες

και κορναρίσματα αυτοκινήτων.

Οι ειδικοί βρήκαν διασκορπισμένες στην περιοχή πάνω από εκατόν μεταλλικές μπίλιες και ανέφεραν ότι χρησιμοποιήθηκε ενισχυμένη εκρηκτική ύλη. Στην περιοχή δεν εντοπίστηκε κανένας ένοχος και οι άντρες της αντιτρομοκρατικής δύναμης άρχισαν να ερευνούν όλες τις κάμερες της περιοχής. Από την πρώτη έκρηξη βρέθηκαν αποτυπώματα στα κομμάτια της φιάλης, ενώ στη δεύτερη έκρηξη βρήκαν ένα σπασμένο τηλέφωνο καθώς και την μπαταρία του και ερευνούν την πιθανότητα να χρησιμοποιήθηκε κατά την έκρηξη. Οι τελευταίες πληροφορίες είναι ότι οι τραυματίες είναι 150 εκ των οποίων οι 20 είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Υποβλήθηκαν σε εγχείριση 23 άτομα από το σώμα των οποίων οι γιατροί αφαίρεσαν μεταλλικές μπίλιες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν δήλωσε χθες το βράδυ ότι η έκρηξη επισκίασε τις εκλογές της 7ης Ιουνίου. "Αλλά τις εκλογές θα τις κάνουμε είτε έτσι είτε αλλιώς, δήλωσε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. Σύμφωνα με τον Τούρκος Πρόεδρο στη συγκέντρωση του φιλοκουρδικού κόμματος έγιναν δύο εκρήξεις, η μία κοντά στο μετασχηματιστή και η άλλη 40-50 μέτρα πιο μακριά σε ένα κάδο απορριμάτων.

"Αυτή τη στιγμή είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα", είπε.

Ωστόσο, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε νωρίτερα ότι η έκρηξη δεν οφείλεται στο μετασχηματιστή όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ, ο οποίος μετέβη στο χώρο της έκρηξης, δήλωσε ότι συνεχίζουν τις έρευνες για να διακριβωθεί η αιτία της έκρηξης. Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες σχηματίστηκαν ουρές με χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι έτρεξαν να δώσουν αίμα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Ντιγιάρμπακιρ υπήρχαν διαμαρτυρίες με κορναρίσματα. Το Κογκρέσο Δημοκρατικής Κοινωνίας έδωσε άλλους αριθμούς. Σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία οι νεκροί είναι τρεις και οι τραυματίες 316. Καταδίκασε την επίθεση και κάλεσε τον λαό να είναι ψύχραιμος και να δώσει την απάντησή του την Κυριακή στις κάλπες.

Η έκκληση του Νταβούτογλου

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε να μην γίνουν προβοκάτσιες και να διατηρηθεί ψυχραιμία. "Ό,τι και να κρύβεται πίσω από αυτή την έκρηξη, είτε είναι έκρηξη στο μετασχηματιστή, είτε είναι επίθεση, θα το διερευνήσουμε και θα έχουμε το απαραίτητο αποτέλεσμα σύντομα. Απευθύνω έκκληση στους αδελφούς μας στο Ντιγιάρμπακιρ. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι ενάντια στις προβοκάτσιες. Δεν είναι γνωστό αν είναι ατύχημα ή επίθεση αλλά θα αποκαλυφθεί", είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Ψυχραιμία ζήτησε και ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος ακύρωσε τη συγκέντρωση του κόμματός του. "Στην δική μας Τουρκία χρειαζόμαστε ειρήνη. Επειδή την χρειαζόμαστε περισσότερο από ό,τι το ψωμί και το νερό θα συνεχίσουμε την προεκλογική μας εκστρατεία", είπε ο Ντεμιρτάς σε δήλωσή του χθες βράδυ.

Πηγή - ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα