Παραμένει το χάσμα

Στα… νυστέρια Υπουργείο Υγείας - ΟΑΥ σε σχέση με το ΓεΣΥ

Συνεχίζεται το «παιχνίδι» αλληλοεπίρριψης ευθυνών, την ίδια στιγμή που ο Υπουργός εκφράζει την ευχή το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για το καλοκαίρι

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να εγκλωβίζουμε τον λαό μέσα από τις δικές μας ανεπάρκειες, ανέφερε ο Φίλιππος Πατσαλής

Παραμένει το χάσμα ανάμεσα στον Υπουργό Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), το οποίο είναι καθημερινά έκδηλο.

Ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, ο οποίος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι», έστρεψε χθες εκ νέου τα πυρά του κατά του ΟΑΥ για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του ΓεΣΥ και κάλεσε, εμμέσως, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού να παραιτηθεί.

«Ο καθένας πρέπει μέσα από το πόστο του να κάνει τη δουλειά του. Αν δεν μπορεί να την κάνει, τότε να τα παρατήσει και να πάει κάπου αλλού. Δεν μπορεί να εγκλωβίζουμε τον λαό μέσα από τις δικές μας ανεπάρκειες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατσαλής, υποστηρίζοντας πως αυτή τη στιγμή εξακολουθούν ορισμένα Τμήματα και Φορείς να μην κάνουν τη δουλειά τους, φωτογραφίζοντας στην ουσία τον ΟΑΥ. «Αν δεν κάνουν την δουλειά τους όλοι, δεν θα έχουμε ούτε το 2017 ούτε το 2027 ΓεΣΥ. Εμείς ως Κυβέρνηση πιέζουμε αφόρητα, γιατί θέλουμε να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ», διεμήνυσε.

Για όλα φταίει ο ΟΑΥ

Σε σχέση με το ποιος τελικά ευθύνεται για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του ΓεΣΥ, αφού το τελευταίο διάστημα Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ αλληλοεπιρρίπτουν ευθύνες, ο κ. Πατσαλής δήλωσε:

«Ανέλυσα την Πέμπτη στη Βουλή επτά μεγάλα κεφάλαια που πρέπει να γίνουν, ώστε να ολοκληρωθεί το μεγάλο κομμάτι αυτού που χρειάζεται για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ. Ένα από αυτά τα επτά είναι η φαρμακευτική πολιτική, και είναι ευθύνη του Υπουργείου - γιατί είναι ευθύνη πάντα ως πολιτική της αρμόδιας Αρχής, της Κυβέρνησης. Το έχουμε ολοκληρώσει. Τα υπόλοιπα έξι έχουν σοβαρά κενά και έχω αναφέρει πολύ συγκεκριμένα για το καθένα, ποιος πρέπει να το κάνει και πότε πρέπει να το κάνει. Εμείς ελέγχουμε και πιέζουμε καθημερινά», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως κατά την ενημέρωση της Κ.Ε. Υγείας ο Φίλιππος Πατσαλής είχε υποδείξει τα εξής που αφορούν τον ΟΑΥ και σχετίζονται με την υλοποίηση του ΓεΣΥ.

1. Η προκήρυξη από πλευράς Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας προσφορών για το λογισμικό.

2. Η παράδοση από πλευράς ΟΑΥ μέχρι το τέλος του μήνα στο Υπουργείο Υγείας, ενός νέου οδικού χάρτη για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

3. Η ετοιμασία και παράδοση από τον ΟΑΥ μέχρι τον προσεχή Αύγουστο, των Κανονισμών που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για το ΓεΣΥ.

Η απάντηση του ΟΑΥ

Αντικρούοντας τις νέες βολές του Υπουργού Υγείας, ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου, σε δηλώσεις του στο «ygeia-news» ζήτησε την οριστικοποίηση της νομικής βάσης που θα διέπει το ΓεΣΥ, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εφαρμογή του ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Ο κ. Αντωνίου υπέδειξε πως οι κατηγορίες που υπονοεί ο Υπουργός για τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, είναι οι ίδιες με αυτές που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο.

«Θεωρήσαμε και τότε, θεωρούμε και τώρα, πως είναι ατεκμηρίωτες και ανοίκειες», τόνισε. Ταυτόχρονα, ο κ. Αντωνίου υπογράμμισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ επιμένει ότι είναι απαραίτητη η προώθηση και η οριστικοποίηση της νομικής βάσης του ΓεΣΥ, η οποία δεν είναι άσχετη με το αποτέλεσμα, αλλά και την πορεία υλοποίησης. «Καλούμε και τον Υπουργό Υγείας σε πνεύμα συνεργασίας, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε στην τελική νομική βάση του ΓεΣΥ», επεσήμανε και διεμήνυσε: «Εμείς στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας δεν θέλουμε και δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση με τον Υπουργό Υγείας. Θεωρούμε ότι πρέπει όλοι να συγκεντρωθούμε και να βάλουμε όλες τις δυνάμεις μας σε πνεύμα συνεργασίας, ώστε να εφαρμόσουμε το Γενικό Σχέδιο Υγείας, το οποίο χρειάζεται ο τόπος».

Όχι ΠΑΣΥΚΙ σε αυτονόμηση

Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την ευχή το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για το καλοκαίρι, σημειώνοντας πως από την ψήφισή του θα πρέπει να περάσουν έξι με οκτώ μήνες, για να υλοποιηθεί πλήρως η αυτονόμηση. Όπως εξήγησε, στο διάστημα αυτό θα πρέπει να καταρτιστούν και να ψηφιστούν οι προϋπολογισμοί για το 2015 των έξι Οργανισμών που θα δημιουργηθούν, ενώ θα ετοιμαστεί ο προϋπολογισμός του και για το 2016.Επίσης, θα γίνει προκήρυξη των διευθυντικών θέσεων και η μεταφορά των υπαλλήλων στους Οργανισμούς.

Πάντως, χθες η ΠΑΣΥΚΙ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων. «Η ΠΑΣΥΚΙ αφού μελέτησε κατ’ αρχή το Προσχέδιο Νομοσχεδίου για την Αυτονόμηση των κρατικών Νοσηλευτηρίων, με μοναδικό γνώμονα το κοινωνικό αγαθό της υγείας και τον Κύπριο πολίτη, δηλώνει ότι διαφωνεί με τη μετατροπή των νοσοκομείων σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου. (…) Οι γιατροί του Δημοσίου τονίζουν ότι είναι υπέρ του εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας και δομής και κρατικών νοσηλευτηρίων και καλούν το Υπουργείο Υγείας να εξεύρει τον τρόπο, μέσα από τη μελέτη της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, που το ίδιο ζήτησε», καταλήγει η ΠΑΣΥΚΙ.

Keywords
Τυχαία Θέματα