ΕΛΛΑΔΑ Έπεσε στη λακκούβα που άνοιξε

Διεύρυνε το χάσμα με την αντιπολίτευση αντί να το γεφυρώσει ο Αλέξης Τσίπρας

Αντί της στήριξης που επεδίωκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατακεραυνώθηκε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων

«ΠΡΟΣΕΞΤΕ μην γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος για την Ελλάδα», προειδοποίησε τον Α. Τσίπρα ο Α. Σαμαράς

Στη… λακκούβα που ο ίδιος άνοιξε, θέτοντας προς συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις

Ελλάδος-Θεσμών, έπεσε χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε μια μακρά συνεδρίαση της ελληνικής Βουλής, η οποία έβριθε αντιπαραθέσεων και αλληλοκατηγοριών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και αντιπολίτευσης με την Πρόεδρο της Βουλής, αντί να κτιστούν γέφυρες μεταξύ τους, μεγάλωσε το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Μάλιστα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, κάλεσαν την Κυβέρνηση να καταλήξει σε μια συμφωνία και μετά να τη θέσει ενώπιόν τους, για να τοποθετηθούν εάν συμφωνούν με αυτήν ή όχι, αντί να αξιώνει εκ των προτέρων την συγκατάθεσή τους σε κάτι που βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Κατά τη χθεσινή συζήτηση, πάντως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του ότι δεν θα υπογράψει τρίτο μνημόνιο και ότι δεν θα δεχθεί άλλα μέτρα που θα πλήττουν τους απλούς πολίτες της χώρας.

«Χρειαζόμαστε μια οριστική λύση»

Κατά την εισαγωγική του ομιλία και τη δευτερολογία του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αγωνίζεται για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, ώστε να μπει τέλος μια και καλή στον επικίνδυνο κύκλο που άρχισε το 2008. «H πρόταση που καταθέσαμε την περασμένη εβδομάδα αποτυπώνει τον κοινό τόπο του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων και αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης», είπε ο κ. Τσίπρας. Τόνισε πως η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική και να περιλαμβάνει ξεκάθαρη δέσμευση και στο ζήτημα του χρέους, διότι διαφορετικά δεν θα καταφέρει η χώρα να βγει από τον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας.

«Δεν χρειαζόμαστε απλώς μια συμφωνία, χρειαζόμαστε μια οριστική λύση που θα βάλει τέλος στη συζήτηση για τα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», εξήγησε και τόνισε, ταυτόχρονα, πως οι προτάσεις των Θεσμών είναι μη ρεαλιστικές. «Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις», επεσήμανε. Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή υπέδειξε πως «θεωρώ καθήκον να ακούσω τις θέσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, προτού πάρω τις αποφάσεις μου».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή του πως «τώρα είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία». Υπέδειξε ακόμη ότι «επιμείναμε και αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό, γιατί έχει γίνει σαφές στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η πρότασή μας είναι ρεαλιστική».

Συνοψίζοντας τους έξι άξονες για συμφωνία, είπε πως αυτή αποσκοπεί σε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, προστασία συντάξεων, αναδιανομή εισοδήματος για τα χαμηλότερα στρώματα, αναδιάρθρωση του χρέους και προστασία των εργασιακών σχέσεων σε διαβούλευση με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Εξαπέλυσε επίθεση

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε κατά του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, υποδεικνύοντας πως «αν δίνουμε μία σκληρή μάχη, είναι γιατί δεν υπογράφουμε ό,τι μας φέρνουν, όπως εσείς. Τους δικούς σας λογαριασμούς προσπαθούμε να κλείσουμε, και για να δώσουμε μία προοπτική για την επόμενη ημέρα. Σήμερα είδαμε τον αντιμνημονιακό κ. Σαμαρά», είπε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας τη στάση του προέδρου της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι «καταγράφω την άρνησή σας να αποδεχθούμε ως έχει την πρόταση των Θεσμών, καθώς και την άρνησή σας να καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά», ενώ χαρακτήρισε πλάνη το ότι επιδεινώθηκε η θέση της χώρας, όπως πλάνη χαρακτήρισε το λεγόμενο success story. Ξεκαθάρισε, τέλος, πως «δεν υπάρχει για μας χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση. Όριο για μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας». Ξεκαθάρισε, ταυτόχρονα, πως η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν θα βρουν συνένοχους στην αποτυχία τους.

Τρεις προϋποθέσεις από Σαμαρά

Στη δική του τοποθέτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε τρεις προϋποθέσεις ως βάση για την επίτευξη «μεγάλης συνεννόησης». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κορόιδεψε τον ελληνικό λαό, τόνισε ότι η χώρα δεν αντέχει νέες εκλογές και, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Προσέξτε μην γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος για την Ελλάδα». Τα τρία πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να υπάρξει εθνική συνεννόηση ήταν, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά:

1. Να τελειώσουν οι συκοφαντίες και να παραδεχτεί η κυβέρνηση την αλήθεια.
2. Αλλαγή πολιτικής και εγκατάλειψη ιδεοληψιών.
3. Να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η αξιοπιστία της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ακόμη ότι ήρθε η ώρα της αλήθειας για όλους και κατηγόρησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι έλεγε πως η συμφωνία είναι κοντά. Σε σχέση δε με την πρόταση που κατέθεσαν οι Θεσμοί κατά τη διαπραγμάτευση για επίλυση του ελληνικού ζητήματος, ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε πως «τελικά η Τρόικα -οι Θεσμοί- σάς έκανε πρόταση πολύ χειρότερη από το e-mail Χαρδούβελη», ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι λέει ψέματα επί μήνες. «Δικά σας στελέχη ομολογούν ότι αυτά που σας ζητάνε οι δανειστές είναι τρεις φορές χειρότερα», συμπλήρωσε.

Στη δευτερολογία, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα περιμένει να δει τη συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει αν τη στηρίζει. «Με ύβρεις και συκοφαντίες δεν γίνεται εθνική συνεννόηση. Μόνο με σταθερότητα, αξιοπιστία και άλλη πολιτική για την ανάπτυξη, λέξη άγνωστη για εσάς, μπορεί να γίνει εθνική συνεννόηση», τόνισε ο κ. Σαμαράς. «Ζητάτε να σας στηρίξουμε εμείς εκεί που οι δικοί σας δεν σας στηρίζουν. Τι νομίζετε ότι είναι η ΝΔ; Η πιο υπάκουη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ;», αναρωτήθηκε και επιτέθηκε εκ νέου κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως επί μήνες λέει ψέματα.

Τραγικοί οι χειρισμοί

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς της τραγικούς χειρισμούς και ερασιτεχνισμούς με ολέθριες συνέπειες για τη χώρα, και υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης είναι αποτέλεσμα της απραξίας της κυβέρνησης, που αθέτησε όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση για αλαζονεία, αυταρέσκεια, προχειρότητα και ανευθυνότητα, που οδηγούν τη χώρα στην υπογραφή ενός νέου καταστροφικού μνημονίου.

Ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε «σε τι να τοποθετηθούμε και τι να στηρίξουμε;», καθώς και αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για επίτευξη συμφωνίας και πόση διάρκεια αυτή θα έχει. Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε κατά του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κατηγορώντας τον ότι προσβάλλει και ταπεινώνει τη χώρα, ενώ απευθύνθηκε και στον Πρωθυπουργό, λέγοντάς του ότι έχει ευθύνη για την επιλογή του υπουργού Οικονομικών.

Έρχεται νέο μνημόνιο…

Από πλευράς των υπόλοιπων κομμάτων, ο Πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, αφού επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της Κυβέρνησης, διεμήνυσε πως το Ποτάμι θα στηρίξει, αν χρειαστεί, την κυβέρνηση, αρκεί να σταματήσει η συζήτηση για ρήξη. Διεμήνυσε, ταυτόχρονα, πως ο χρόνος τελειώνει και ότι επιβάλλεται το συντομότερο κατάληξη. Στη δική του τοποθέτηση ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υπέδειξε πως έρχεται νέο μνημόνιο, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Υποστήριξε δε πως «ο λαός βρίσκεται στη μέγκενη νέου εκβιασμού μεταξύ του σχεδίου Γιούνκερ και του σχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση για κοροϊδία και εξαπάτηση του λαού, αφού αποδεικνύεται ότι δεν διαφέρει πολύ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και ότι αυτή διαπραγματεύεται ουσιαστικά «τους όρους σφαγής του λαού». Όχι σε νέο μνημόνιο και εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, είπε και ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ενώ χαρακτήρισε τόσο τα προηγούμενα μνημόνια όσο και αυτό που θα υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ αντισυνταγματικά.

Τέλος, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, υπεραμυνόμενος των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση διεμήνυσε, μεταξύ άλλων: «Ήρθε η ώρα της πρότασης της κυβέρνησης. Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση αυτή, μέχρι να επιτελεστεί η λαϊκή εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός. Δεν θα φύγουμε ούτε ένα σίγμα από τα όρια που έθεσε. Η συμφωνία θα έχει μια εθνική γραμμή που θα λέει τέλος στην εξαθλίωση του λαού, στη λιτότητα, για να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας».

Keywords
ελλαδα, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, για μας, χρυση αυγη, νίκος μιχαλολιάκος, ανεξαρτητοι ελληνες, βουλη, τσιπρας, νέα, ΠΑΣΟΚ, μνημονιο, λύση, αναδιαρθρωση, ilo, σαμαρας, ΦΠΑ, success, εκλογες, τροικα, συριζα, βενιζελος, ΚΚΕ, μιχαλολιάκος, καμμενος, Αντωνης Σαμαρας, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, μιχαλολιάκος, αλέξης τσίπρας, νίκος μιχαλολιάκος, κομματα, νεο μνημονιο, γνωμη, δημοκρατια, εθνικη, προγραμμα, ψεματα, ωρα, mail, ανθρωπος, αξονες, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δικη, ειπε, υπαρχει, εκχωρηση, εβδομαδα, εξελιξη, εξι, ερχεται, ευθυνη, ιδια, θεοδωρακης, θεσεις εργασιας, ομιλια, κυβερνηση, λεει ψεματα, λύση, μηνες, ορια, ουσιαστικα, υπογραφη, ρηξη, σιγμα, συζητηση, τρια, χασμα, χρονος, ασφαλεια, δημητρης, γινετε, για μας, χωρα, success, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα